Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İş Görüşmesinde Kendinizi En İyi Şekilde İfade Etmenin 5 Önemli Adımı

Eğer birini bir yemeğin lezzetli olduğuna ikna edecekseniz, öncelikle o yemeğin nasıl bir tadı olduğunu veya neye benzediğini bilmeniz gerekmektedir.
Aynı mantıkla düşürseniz, kendinizi bir iş görüşmesinde yabancı birilerine anlatmaya, kabul ettirmeye çalışırken, onları ikna etmeye edebilmeniz için öncelikle bilmeniz gereken şeyler vardır.
is-gorusmesinde-kendini-ifade-etmenin-yollari
Nerdesiniz? Neler başardınız? Nereye gidiyorsunuz? Aslında soruları cevaplamanız çok basit çünkü bunların hepsi zaten sizin yaşadıklarınız ve tecrübeleriniz.
İş görüşmesi öncesi sakin bir şekilde geçmiş tecrübelerimizi değerlendirip, gelecekte neler yapmak istediğimizi anlayabilirsek, o görüşmeyi çok daha iyi bir şekilde yürütme ve kendimizi çok daha sağlıklı bir şekilde ifade etme şansımız olacaktır.
İş görüşmesine hazırlanırken amacınız, potansiyel patronunuza ya da iş görüşmesi yaptığınız kişiye, sizin o iş için biçilmiş kaftan olduğunuzu anlatmak olmalıdır. Dün ne iş yaptığınızı, ne tecrübe edindiğinizi, her şeyi baştan düşünmelisiniz. Bunları, başvurduğunuz pozisyonun gereksinimlerini de göz önünde bulundurarak, mülakat yaptığınız kişiye net ve etkileyici bir biçimde anlatabilmelisiniz. Hangi işlerde iyisiniz? İş ile ilgili amaçlarınızı, kariyer hedefinizi iş görüşmesinde anlatmanız gerekli.
Tüm bunlar sizinle ilgili olduğu için öncelikle kendinizi bilmeniz gerekmektedir.
İş Görüşmesinde Kendinizi En İyi Şekilde İfade Edebilmenin 5 Önemli Adımı
İş arayan herkesin, iş görüşmesi öncesinde en doğru şekilde kendisini nasıl ifade edeceğini düşünmesi gerekiyor. Aşağıdaki maddeler sizlere bu konuda fikir verecektir.
1. Geçmişine Tekrar Bak
Nerelerde çalıştın?
Hangi pozisyonlarda çalıştın?
Ne kadar süre ile buralarda çalıştın?
Aldığın sorumluluklar, edindiğin tecrübeler veya yakaladığın fırsatlar nelerdi?
Tüm bunlardan neler öğrendin? 
2. Şimdiyi Değerlendir
Şu anki pozisyonun ne?
Şimdiki sorumlulukların neler?
Şu an kendini geliştirmek için neler yapıyorsun?
Eğer şu an bir işin yoksa, bu zamanı nasıl faydalı şekilde kullanıyorsun? 
3. Geleceğinizi Kafanızda Canlandırın
Amaçların neler?
Eğitimine devam etmeyi düşünüyor musun?
Eninde sonunda lider pozisyonunda yeni bir işte/şirkette/organizasyonda bir şeyler başarmayı düşünüyor musun?
Sektöre yeni bir soluk katabilecek fikirlerin var mı? 
4. Kim Olduğunuzu Bilin
Kim olduğunuzu, neleri yapmakta iyi olduğunuzu bilin. Kendinize güvenin ama kibirli ve küstah olmayın. Güçlü ve zayıf yönlerinizin farkında olun. Bunları iş görüşmesinde net ve kibar bir şekilde ifade edin. Yeni işinize, sektöre nasıl hızlı şekilde uyum sağlayacağınızı vereceğiniz yaşanmış örnekleriniz ile belirtin. 
5. Alıştırma Yapın
Hikayenizi anlatarak alıştırmalar yapın. Hangi kelimeler işverenin hoşuna gider, hangileri gitmez? Sizle ilgili hangi etmenler işveren üzerinde çok etkili olacakken, hangileri olmaz? Hikayenizi anlatırken önemli noktalara değinmeyi unutmayın ve dinleyiciyi sıkmayın. Dilerseniz, mülakat öncesi bir arkadaşınız ile prova yapın.
Önemli bir uyarı: Hiçbir şeyi ezberlemeyin. Sadece işinize yarayacak ve şansınızı arttıracak bilgileri aklınıza getirin. Zaten bunlar sizin hikayenizin bölümleri. Yalan söylemeyin.
Tabi ki işe alınmak istiyorsunuz. Ama ne kadar özel olursanız olun, işveren sizi tercih etmeyebilir. Siz kendinizi bildikten, kendinizin farkına vardıktan, kendinize güvendikten, iş görüşmelerine doğru şekilde hazırlanıp ve iş görüşmelerinde kendinizi doğru şekilde ifade ettikten sonra, istediğiniz işe eninde sonunda kavuşacaksınız.