Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğünce yapılan araştırmada, her 100 iş yerinin 49'unda kalifiye eleman sorunu yaşandığı ortaya çıktı.
İŞKUR İl Müdürü Ali Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işsizliğin azaltılmasının işgücü arz ve talebinin doğru tespit edilmesi ayrıca buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.
Kurum olarak bin 764 iş yerinde "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" yaptıklarını hatırlatan Yücel, şunları kaydetti:
"Araştırmada her 100 iş yerinden 49'unda eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Bunun yanında söz konusu iş yerlerinde açık iş oranı 3 bin 35 kişi olarak belirlendi. En yüksek açık iş oranı yüzde 7,3 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe olduğu görülmektedir. Bu sektörü yüzde 5,4 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri, yüzde 5,1'lik oranıyla imalat izliyor."
Yücel, özellikle tekstil işletmelerinin kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını gördüklerini anlattı.
İlde en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerin iplik eğirme operatörü, beden işçisi, dokuma makineleri ve örgü makinesi operatörlüğü olduğunun belirlendiğini belirten Yücel, "Eleman temininde güçlük çeken işverenlere bunun nedenini sorduk. Verilen cevapların yüzde 53,3'ü 'bu meslekte eleman yok', yüzde 54,1'i 'iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması', yüzde 51,4'ü 'yeterli beceri ve niteliğe sahip elemanın olmaması' şeklinde sıraladı" dedi.
"En belirleyici etken ücret politikası"
Tekstil sektörünün kentin ekonomisinde lokomotif görevini üstlendiğini anlatan Yücel, şunları kaydetti:
"Bu açıkta en belirleyici etken ücret politikasıdır. Bize başvuran vasıfsız kişilerin tamımına yakını, vardiyasız, masa başı, temizlik, güvenlik, şoför benzeri işleri tercih ediyor. Tekstil sektöründe işçi açığından dolayı firmalar asgari ücretin üstünde maaş vermek durumunda kalıyorlar."
Kuruma işverenlerden ayda yaklaşık bin 300 civarında talep geldiğini ifade eden Yücel, bu talebin yüzde 60'ını karşılayabildiklerini sözlerine ekledi. - Kahramanmaraş