Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İşletmesini yenilemeyen tesis, patronunu yeniler

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) ‘Tecrübe Aktarımı ve 2015 Beklentileri’ başlıklı toplantısında konuştu
‘İşletmesini yenilemeyen tesis, patronunu yeniler’
 
 
 
SERCAN AKINCI
 
İSTANBUL - Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, mevcut teknolojiyle idare etmenin büyük sıkıntılara yol açabileceğini belirterek, “İşletmesini yenilemeyen tesis, patronunu yeniler. Eski teknolojiyle idare edelim diyen sonunda zarar etmeye başlar” dedi. 
 
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) ‘Tecrübe Aktarımı ve 2015 Beklentileri’ başlıklı toplantısında konuşan Konukoğlu, 15 yaşındayken okuldan alınıp çırak olarak işe başladığını anlattı. Çıraklık döneminde 6 ay boyunca sadece yerleri süpürdüğüne dikkat çeken Konukoğlu, “Birinin ayağı tenekeye takılır, talaşları yere dökerdi. Usta da ‘Buraları neden süpürmedin’ diye tokat atardı. Bu şekilde itaat etmeyi öğrendim” dedi. Dokumanın, testilin içinde büyüdüğünü belirten Konukoğlu, askerde de tornacılık yaptığını aktardı. İşe ilk başladığında 50 lira maaş aldığına değinen Konukoğlu, “Sonra askeri ücret olan 225 lira almaya başladım. Askerden geldikten sonra da idareye geçtim” diye konuştu. 
 
İdarecilikte kincilik olmaz 
 
Konukoğlu, sürekli empati yaptığını ve bu şekilde birine laf söylediğinde ne kadar alınacağını anladığını bertirterek, ‘idarecilikte kincilik olmayacağına’ dikkat çekti. Türkiye’ye ilk düğümsüz ipliği getirdiklerini ifade eden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babamın bir lafı vardı; işletmesini yenilemeyen tesis patronunu yeniler. Eski teknolojiyle idare edelim diyen sonunda zarar etmeye başlar. Bugün 13 sektörde iş yapıyoruz. Hepsi her zaman iyi olmuyor. Çok dağılmak da doğru değil. Belirli bir kapasitenin üstüne çıktığınızda hakimiyetinizi kaybediyorsunuz. Tekstilde öyle bir noktaya geldik ki günde 450 ton mal üretiyorduk. Sonra bunu toparlayalım yeni işlere girelim dedik. Büyük krizde 250 tonlara düşürdük iplik üretimimizi. Başka sektörlerin bize getirdiği çok şey oldu. Her yaptığınız ortaklık bir kültür. Bu kültürü iyi kavramak, ortağı iyi seçmek lazım. Yoksa kârdan çok zarar veriyor. Bugün 2.5 milyar dolarlık brüt ciromuz var. İhracatımız 500 milyon dolara yakın.” 
 
Krizde hakemlik yaptı 
 
Büyük kriz döneminde Gaziantep’i kurtardıklarının altını çizen Konukoğlu, bankalarla sanayiciler arasında hakem rolü oynadığını kaydetti. Bankalara sanayiciyi sıkıştırmamasını, sanayiciye de malını kaçırmamasını tembihlediklerini belirten Konukoğlu, “İki firma hariç kimsenin parası batmadı. Onlar da yabancıydı” dedi. Aile şirketlerinin büyüyemesine de dikkat çeken Konukoğlu, şunları söyledi: “Bunun nedeni; şirket sahipleri çocuklarını çalıştırmıyor, maaşa bağlamıyor. O zaman bir kardeş hanımına bir pırlanta alıyor, sonra da diğerleri.... Bu şekilde sermaye çekiliyor, ayrılıklar oluyor. Bizde ben ne maaş alırsam 15 yıl sonra kardeşim de onu alıyor. 15 yıl sonra maaşlar eşitleniyor. Ben geçen yıl işleri bıraktım. Bunu da 15 yıl önce söylemiştim. Hayattayken kimin nereye geleceği belirlenmeli. Yoksa kavgalar oluyor. Kardeşim 60 yaşında. O da 5 yıl sonra bir küçüğüne devredecek.”
 
‘Türk malı satılması için DİR’e karşıyım’ 
 
Abdulkadir Konukoğlu, Dahilde İşleme Rejimi’ne (DİR) tamamen karşı olduğunu ifade etti. Türk malının satılmasını istediğini belirten Konukoğluşunları söyledi: “DİR Türk malının satışını engelliyor. Ayrıca A kumaşını getirip B diyorlar. Türkiye’de hayali ihracatın bitmesini sağlayanlardan biri benim. KDV’yi yüzde 18’den 8’e ben düşürttüm. 2 milyar dolarlık hayali ihracatın KDV’sini devlet geri ödüyordu. Türkiye’yi yediler. DİR böyle değil ama zaman zaman bu tip işler oluyor. Bazıları kızabilirler ama ben böyleyim” dedi. Bu yıl için kötü bir senaryo yazmanın doğru olmadığını vurgulayan Konukoğlu, seçimlerin ardından doların yükselişe geçerek 2.45- 2.50'ye gelebileceğini sözlerine ekledi
 
 
dunya.com