Kişiye özel dikim yapan terzilere özellikle işadamlarından yoğun ilgi var.
Pek çoğumuz için artık bir nostalji olan ısmarlama terzilik yeniden canlanmaya başladı. Kişiye özel dikim yapan terzilere özellikle işadamlarından yoğun ilgi var. Üstelik siparişler sadece takım elbiseyle, gömlekle de sınırlı değil...
ORTA yaşın üzerindekiler hatırlayacaktır. Eskiden kişiye özel takım elbise, gömlek diken terziler vardı. Hazır giyim üretiminin yaygın olmadığı o dönemlerde hali vakti yerinde olanlar bu ihtiyaçlarını genellikle terzilerden karşılardı. Öyle ki 1980 öncesinin en popüler mesleklerinden biriydi terzilik. Hatta bugün marka olmuş, onlarca mağazası olan ünlü firmaların bir kısmının geçmişi de işte bu ısmarlama terziliğe dayanıyor.
Hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte bu meslek de yok olmaya yüz tuttu. Gerçi hala Anadolu’da pasaj veya iş hanlarının ücra köşelerinde bu mesleği sürdürmeye çalışanlara rastlamak mümkün.
İşte devri kapanmaya başlayan terzilik mesleği bu sıralar yeniden revaçta. Ancak günümüz terzilerinin eskilerden önemli bir farkı var. Sayıları henüz bir elin parmaklarını geçmeyen bu terziler, iş dünyasının ünlü simalarına hizmet veriyor. Patronları ve üst gelir grubunu giydirenlerden biri de Hikmet Alcan...
Terzilik mesleğine çıraklıktan başlayan Alcan, bir süre sonra kendi terzihanesini açarak el dikimi elbiseler üretmeye başlamış. Takım elbise dikimiyle başladığı işini zamanla çeşitlendirmiş, tek başına yetişemeyince kadrosunu genişletmiş. Bugün yanında 20 kişi çalışıyor. İzmir’deki atölyesinde müşterilerinin gömlekten çoraba, iç çamaşırından kol düğmesine giyimle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Öyle ki Alcan’ın ünü Türkiye sınırlarını bile aşmış. Müşterileri arasında Dubai, Suudi Arabistan, Fransa, Almanya gibi ülkelerden de birçok işadamı, bürokrat ve sanayici var. Hikmet Alcan, yurtdışından özellikle frank ve smokin talebi alıyormuş.
KİŞİYE ÖZEL MARKA
Hikmet Alcan, özel dikim işinde farklılığın çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu konuda kendilerine özgü bazı uygulamaları şöyle anlatıyor: “Her ürün için müşterinin isminin yazılı olduğu orijinal etiket tasarlıyoruz. Bu etiketi ürünün içine dikiyoruz. Böylece o isim ürünün markası gibi algılanıyor. İsteyen müşterimiz için ürünlerin üzerine isimlerini ayrıca işleme şeklinde de yazıyoruz. Kullandığımız kumaş ve aksesuarları İngiltere ve İtalya’da üst markalara hizmet veren şirketlerden tedarik ediyoruz. Şu anda iş yoğunluğumuz çok fazla. 2-3 ay sonrasına gün verdiğimiz müşterilerimiz var.”
Hikmet Alcan’ın diktiği ürünlerin fiyatına örnek vermek gerekirse, gömlekler 250 ila 650 TL arasında. Takım elbiselerse 2 bin 500 TL’den başlıyor.
Patronları giydiren bir diğer isim de Ergin Turanlı. Aynı zamanda kumaş üreticisi FiloLibra’nın ortağı olan Turanlı, 3 yıl önce La Misura’yı kurarak özel dikim hizmeti de vermeye başlamış. Zaten bu işe girmesine de FiloLibra’ya ortak olması vesile olmuş. Kamuoyunun yakından tanıdığı bazı isimlerin “Sizin kumaşlardan bana bir gömlek diker misiniz” şeklinde talepler gelmesi Turanlı’yı harekete geçirmiş. La Misura’nın şu anda 15 kişilik terzi ekibi var.
A’DAN Z’YE HİZMET
Ergin Turanlı’nın müşterileri arasında Mehmet Cansun, Aydın Doğan gibi birçok tanınmış isim var. Bunlara gömlekten kravata, iç çamaşırından takım elbiseye hatta mendile kadar A’dan Z’ye ürün temin ediliyor. Tabii iş kişiye özel olunca kravat, kol düğmesi gibi aksesuarların her birinden sadece ikişer adet üretildiğini belirtelim. Turanlı, müşterilerinin yılda ortalama üç kez sipariş verdiklerini söylüyor:
“İstanbul Levent’te bir mağazamız var. Müşterilerimiz oraya gelerek ölçü veriyor. Siparişi verenin yaşam alışkanlıkları ve anatomisini göz önünde bulundurarak kendisine en uygun modeli öneriyoruz. 1 hafta sonra ilk provayı yapıyoruz. Gömleği 10 günde, takım elbiseyi ise 3 hafta içinde teslim ediyoruz. Ürünlerimizi hazır giyimde kullanılmayan incelikte kumaş ve derilerden tamamen el işçiliğiyle üretiyoruz. İtalya ve İngiltere’den ithal ettiğimiz yünlü kumaşlarla üretilen kupro astar ve at kılı telalarla ürettiğimiz takım elbiseler çok revaçta. El işi ayakkabılarımız, Mısır Giza pamuğundan diktiğimiz gömlekler de yoğun ilgi görüyor.”
Ergin Turanlı, fiyat olarak lüks kategorideki markaların üstünde olmadıklarını söylüyor. Örneğin gömlekler 200, takım elbiseler 2 bin 500, ayakkabılarsa 800 TL’den başlıyor.
GÜNEYDOĞU SOSYETESİNİN TERZİSİ
Güneydoğulu işadamları ise daha çok Mahmut Güzel’in diktiği ürünleri tercih ediyor. Aslında moda tasarımcısı olan Güzel’in İstanbul Çağlayan’da kişiye özel dikim yaptığı Tony Giorgio Milano isimli bir firması var. Burada gömlek üretiliyor. Güzel’in Gaziantep Dedeman Oteli’nin içinde de bir ofisi bulunuyor. Bu ofiste takım elbise de dikiliyor. Çağlayan’daki atölyede 12, Gaziantep ofisinde ise 4 kişi çalışıyor.
Mahmut Güzel’den giyinenler arasında Abdülkadir Konukoğlu, Adil Konukoğlu, Cahit Nakıboğlu, Mehmet Aslan, Dikran Masis gibi tanınmış işadamları da var. Teknik direktör Fatih Terim ve Abdullah Avcı da gömleklerini Güzel’e diktiriyor.
Mahmut Güzel, gömlekte 40’ın üzerinde yaka, 25 manşet, 4 sırt ve 3 göğüs olmak üzere kalıp ve model bakımından geniş bir seçeneğe sahip olduklarını vurguluyor. Böylece her vücut yapısına en uygun gömleği dikebiliyorlarmış. Güzel, patronların gömlekte buz mavisi ve beyazı, takım elbisede ise siyah renk İngiliz kumaşını tercih ettiklerini belirtiyor. Mahmut Güzel’in elinden çıkan gömleklerin fiyatı 150 ila 750, takım elbiselerinki ise bin ila 5 bin TL arasında değişiyor.
Çorap deyip geçmeyin!
Kişiye özel üretimler takım elbiseden, gömlekten ibaret değil elbette. Patronlara sadece çorap üretenler de var. Birçok işadamının çorap ihtiyacını yurtdışından karşıladığını fark eden Cihat Özbekli, Çorap Terzisi’ni kurarak bu ürüne odaklanmış. Çorabını özel olarak ürettirenler arasında Ayhan Bermek, Murat Ülker, Murat Yalçıntaş, Tanıl Küçük, Ömer Dinçkök, Tuncay Özilhan, Sedat Aloğlu, İshak Alaton, İsmail Gülle gibi Türk iş dünyasının tanınmış birçok siması var. Özbekli’nin verdiği bilgiye göre patronların çoğu siyah, düz ve uzun boy çorap tercih ediyor.
Özbekli, siparişle nasıl çorap ürettiklerini şöyle anlatıyor:
“Önce müşterilerimizin ayak ölçülerini alıyoruz. Çorabın uzunluğunu, rengini ve desenini belirleyip üzerinde her hangi bir simge isteyip istemediklerini soruyoruz. Çorapta hem yumuşaklığı hem de parlaklığı elde etmek çok zor. Bu yüzden çok farklı hammaddeler gerekiyor. Örneğin kavak, kayın ve bambu ağacından üretilmiş iplikler kullanıyoruz. Çok ince çekilmiş yün ve ipek karışımı ipliklerden üretiyoruz. Ambalajlarımız da farklı. Özel olarak ürettirdiğimiz deri cüzdanlar 10 çift çorap alıyor. Paketlerin içine kullanım kılavuzu ve kirli filesi koyuyoruz.”
Devlet adamlarını giydiriyor
Sayım Uyanık, terzilik mesleğine 1992 yılında Vakko’da çırak olarak başlamış. Bir yandan mesleğin inceliklerini öğrenirken bir yandan da hazır giyim piyasasından çevre edinmiş. Türkiye’de hazır giyim sektörünün büyümesiyle birlikte terziliği bir kenara bırakıp bazı firmalarda yöneticilik yapmış. Ancak özel dikim işinde gelecek görmesi çok uzun sürmemiş. 2003 yılında kendi şirketi Rainier’i kuran Uyanık’ın şu anda 50 kişilik ekibi var.
Sayım Uyanık, kayıtlı 11 bin müşterilerinin olduğunu söylüyor. Bunların arasında kimler yok ki. Örneğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kravatlarını Rainier dikiyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in takım elbiseleri de yine Uyanık’ın elinden çıkıyor. Bunun yanında Adnan Polat, İbrahim Bodur, Bülent Eczacıbaşı, Vahap Küçük, Ahmet Nazif Zorlu, teknik direktör Ersun Yanal, ünlü basketbolcu Hidayet Türkoğlu da Rainier’den giyiniyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’den Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den Makedonya Cumhurbaşkanı Giorgi İvanov’a kadar birçok devlet adamını da yine Uyanık giydiriyor.
patronlardunyasi.com