EİB'in açıklamasına göre EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, ziyarette, özellikle gıda (ağaç ve orman ürünleri, kuru meyve, yaş meyve, hububat, tütün, zeytin zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller), hazırgiyim ve tekstil, demir, demirdışı metaller ve maden, doğaltaş sektörlerinde Ege Bölgesi'nin potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti.
"İhracatımızı artırmak temel amacımız. Bu amaç doğrultusunda sizlerle de ikili görüşmeler ve iş birlikleri yapmayı isteriz" ifadesini kullanan Kızılgüneşler, şunları kaydetti:
"İsrail ile yapılacak bir anlaşmayla İsrail'de QIZ-Qualified Industrial Zone (Nitelikli Çretim Bölgeleri) gibi bir üretim bölgesinin kurulması karşılığında, ABD'ye gümrüksüz ihracat imkanının doğması mümkün hale gelecektir. Bu tarz üretim bölgelerinin örnekleri, Çrdün ve Mısır'da mevcut. Bu bağlamda, Türkiye'nin tamamının üretim bölgesi olduğunu unutmamak gerek. Sistemde, Türkiye nihai ürün üretimine yönelik yüzde 10,5'lik bir girdiyi İsrail'den almak durumda. Bu işbirliği sayesinde ABD'ye olan hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının, kısa vadede 5 uzun vadede ise 10 milyar dolara çıkması mümkün olacaktır. İki ülke arasında bahse konu bölgenin kuruluşuna yönelik çalışmaların canlandırılması gerektiğine inanıyorum."
İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen ise gıda ihracatına ve Türkiye ile geliştirilecek ticari ilişkilere sıcak baktıklarını ifade ederek, 28-30 Nisan'da Tel-Aviv'de hasat sonrası teknik, işlemler ve gıda güvenliği temasıyla gerçekleşecek "Agritech Israel 2015" fuarına tüm Egeli ihracatçıları beklediklerini, burada bir ticaret heyeti gerçekleştirebileceklerini ve gelen firmalara göre uygun eşleşmelerle ihracata yönelik ikili görüşmelerin yapılabileceğini kaydetti.
İsrail'in İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi de 8 binden fazla yabancı ziyaretçinin katılımıyla alanında dünyanın önde gelenleri arasında yer aldığını belirttiği fuara, Egeli gıda ihracatçılarının katılmalarını beklediklerini bildirdi.
beyazgazete.com