Türkiye’nin genel ihracatının yüzde 18.6’sını gerçekleştiren, 15 milyar dolarlık en büyük net döviz getirisi sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörü, asgari ücretteki yüzde 30’luk artışla uluslararası rekabette ve istihdamda kan kaybetmekten endişe ediyor. İşçilik maliyetlerinin tekstilde yüzde 30, hazır giyimde ise yüzde 55’lere vardığı bir ortamda, asgari ücretten en çok etkileneceklerin emek yoğun sektörler olacağı, bakış açısının bu yönde değişmesi gerektiği belirtiliyor.
Türkiye'de asgari ücretin yılbaşından itibaren bin 300 liraya çıkarılma hazırlığı, emek yoğun sektörler olan tekstil ve hazır giyimde kaygı yarattı. Sektör temsilcileri yüzde 30 artan işgücü maliyetinin hem firmaların yurtdışı rekabet gücünü azaltacağından hem de iç pazardaki ürün fiyatlarının yükselmesine neden olacağından endişe ediyor. İstihdam dostu ve Türkiye'nin hemen her bölgesinde üretim yapabilme kabiliyetine sahip olan sektör, ülkenin sanayileşme hamlesinde önemli bir rol üstleniyor.
ÜRETİM YÜCELTİLMELİ
Tekstil ve hazır giyimin temsilcileri, cari açığın kalıcı bir şekilde kapatılıp sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması için, ihracata yönelik imalat sanayisinin desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Türk tekstil ve hazır giyim sanayisi, hammaddeden kumaşa, kumaştan giysi imalatına kadar tam entegre yapısı ile Türkiye'nin her bölgesinde üretim gerçekleştiren yegâne sektör. Ülkemiz dünya tekstil ve hazır giyim ihracatında 7'nci, AB'de ise 2'nci en büyük ihracatçı konumunda bulunuyor. Tekstil-hazır giyim 2014 ihracatı 29.3 milyar dolar olarak gerçekleşip, Türkiye'nin genel ihracatının yüzde 18.6'sını kapsadı. 2014 genel Türkiye ihracatı birim değeri 1.58 dolar/kg iken, tekstilde bu oran 4.96 dolar/kg, hazır giyim de ise 18.79 dolar/kg'a çıktı.
CARİ AÇIĞI DÜŞÜRÜYOR
Sektör temsilcileri sektörle ilgili görüşlerini şöyle özetliyor: "Tekstil ve hazır giyim, cari açığı düşüren ve uluslararası rezerv birikimine katkı yapan en önemli sektördür. Bu iki sektör son 10 yılda 123 milyar doların üstünde net ihracat gerçekleştirerek ülkemizin aynı dönemdeki net 97.8 milyar dolarlık uluslararası rezerv birikimini negatif değerlere düşmekten kurtarmıştır. Tekstil ve hazır giyim sanayisi Türkiye'de 2 milyon çalışanla en yüksek istihdam sağlayan sektörlerden biridir. Sektördeki istihdamın önemli bir özelliği de kadın istihdamına olanak sağlamasıdır; çalışanlarının yüzde 40'ı kadın olan tek imalatçı sektördür. Bünyesinde faaliyet gösteren 52 bin firma ile Türkiye'nin en önemli sınai girişimcilik alanıdır."
REKABETÇİ YAPI ETKİLENİR
Sektör temsilcileri, Türkiye'nin istihdamda ve ihracatta lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyimin, asgari ücretteki yüzde 30'luk artışla rekabetçi yapısının olumsuz etkileneceğini vurguluyor. Bu ücretin yasal olarak sadece verilecek en az ücreti ifade etmediğini, hayatın tüm alanlarını etkileyen bir maliyet endeksi olduğuna dikkat çekilirken, "Asgari ücretteki artış işverenlerin kıdem tazminatı yükünden, SGK işçi-işveren primlerine, ücretten kesilen gelir ve damga vergilerine, SGK ve vergi ile ilgili para cezalarına kadar etkileri olan bir parametredir. Sektörümüzün uluslararası rekabetçi yapısı, asgari ücret artışı ile olumsuz etkilenecektir. Toplu iş sözleşmesi düzeni olan sendikalı firmalar içinse bu maliyetlerin yüzde 35 daha fazla olduğu da göz önüne alınmalıdır" ifadelerini kullanıyor.
TOPLAM MALİYETİN YÜZDE 30'U
Sektör temsilcilerine göre, tekstil ve hazır giyim sanayisi, emek yoğun üretim yapısı nedeniyle asgari ücret artışından son derece olumsuz etkilenecek. Bir tekstil ürünü imal eden sanayicinin işgücü maliyeti, toplam maliyetin yüzde 30'una denk gelirken, bu oran konfeksiyonda yüzde 50-55 arasında değişiyor. Türkiye, bu sektörde üretim kalitesini artırmış ve hızlı teslimatlar sayesinde rekabet avantajı yakalayarak kilogram başına daha fazla kazanabiliyor. Sektöre göre, asgari ücrete yapılacak yüzde 30'luk zam, işgücü maliyetlerini negatif etkileyecek, kâr oranlarının yarı yarıya düşmesine neden olacak. Kâr etmeyen firmalar da kapanmaya başladığı anda, hem üretim hem de istihdam açısından ülkemizin en değerli sektöründe sıkıntılı bir süreç başlayacaktır.
sabah.com