Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İtalya'nın İplikleri Kayseri'den Gidiyor

 

Kayseri'de faaliyet gösteren Başyazıcıoğlu Tekstil AŞ, 14 yıl önce 4 makine ile başladığı iplik üretiminde, İtalya markaları tarafından tercih edilen 3 firmadan biri haline geldi.

Başyazıoğlu Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Başyazıcıoğlu, 2002 yılında kurulan ve 4 makine ile üretime başladıkları firmalarının; bugün BAMEN markası ile baştaİtalya olmak üzere, Avrupa ülkelerinde, en çok tercih edilen ilk 3 iplik tedarikçisinden biri haline geldiğini söyledi.

Üretiminin yüzde 35'ini ihraç ediyor

Hedeflerinin, iplik üretiminde dünya markaları ile yarışır hale gelmek olduğunu belirten Murat Başyazıcıoğlu, "Başyazıcıoğlu Tekstil, standart konvansiyonel pamuk ipliği üretimi üzerine kurulan bir tesis. 2002 yılında 4 makine ile başladığı yolda, şu anda 52 bin iğe ulaşmış durumdadır ve yıllık yaklaşık 12 bin ton civarında iplik üretmektedir. 2009'da yaptığı yeni yatırımlarla kompakt iplik üretimi ve bobin boyama üretimiyle birlikte kapasitesini arttırmıştır. Şu an gelinen noktada 100 milyonun üzerinde ciro yapmaktadır ve üretiminin yüzde 35'ini ihraç etmektedir. Aynı zamanda son 5 senedir yaptığı ar-ge çalışmaları ile de standart pamuk ipliği üretiminden daha katma değerli üretimlere yönelmiştir ve iplikte markalaşma yolunda hızlıca ilerlemektedir" dedi.

İtalyanların tercih ettiği 3 firma arasında

İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine iplik ihracatı yaptıklarını kaydeden Murat Başyazıcıoğlu, penye, penye kaşmir ve penye yün ipliği gibi ürünlerde dünya markalarına tedarikçi durumuna geldiklerini söyledi. BAMEN olarak, daha fazla sayıda uluslararası markaya iplik tedarikçisi olmayı hedeflediklerinin altını çizen Murat Başyazıcıoğlu, "Bundan iki yıl önce yaptığımız araştırmada, İtalya'da tercih edilen on firma arasındaydık. Şu anda İtalya başta olmak üzere, Almanya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinde tercih edilen ilk 3 firma arasındayız. Şu anda İtalya'yı ayakta tutanmarkalar var. Onların yaptığı ürünleri biz yapmaya başladık. Önceden Türk kumaşçılarımız hep İtalya'ya bağlı kalmışlar. Bağlı kalınan bu pahalı ürünleri; özellikle İtalya'nın tecrübeli olduğu yün ve kaşmir karışımı ürünleri rahatlıkla yapabilir hale geldik. Hatta daha iyisini yaptığımızı söyleyebilirim. O yüzden de İtalya başta olmak üzere Avrupa pazarında tercih sebebi oluyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez nanoteknolojik soya ipliği üretildi…

Son yıllarda pamuk iplikçiliği üretimi, düşük işçi ve enerji maliyetlerinden dolayı Uzak Doğu ve Afrika ülkelerine kaydığı için, katma değerli iplikler üretmeye başladıklarını belirten Murat Başyazıcıoğlu, Türkiye'de ilk kez, soya ipliği üretimini gerçekleştiren firma olduklarına dikkat çekti. Murat Başyazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Dünyada sıcaklık arttığı ve moda sektöründe koleksiyonlar artık neredeyse her hafta yenilendiği için daha ince numara ipliklere yönelmek durumunda kaldık. Kışın sıcak, yazık serin tutan ürünlerle ilgili ar-ge çalışmaları yaptık ve Türkiye'de ilk kez soya ipliğini biz ürettik. Bunun faydası mikrop tutmaması, örneğin çoraplarda kullanıldığında koku yaymayan antibakteriyel özelliği. Tabi piyasası çok küçük henüz. Bununla birlikte insan tenine daha yakın, yine kışın sıcak, yazın serin tutan ürünler üretebiliyoruz."

Üniversite sanayi işbirliği sonucunda…

Ar-ge çalışmalarını Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi (ETTO) işbirliği ile sürdürdüklerini belirten Murat Başyazıcıoğlu, sanayicilere üniversite-sanayi işbirliği ile ilgili şu önerilerde bulundu: 

"Üniversitelerimizde çok ciddi bir know-how var. Sanayicilerimizin de iş tecrübeleri var. Bunlar birleşince hakikaten güzel bir sinerji ortaya çıkıyor. Firmamızda bu kapsamda ETTO ile birlikte, boyahane üzerinden bir TÜBİTAK projesi yürütüyoruz. Somut faydalarını da gördük. Bunun yanı sıra devlet teşviklerinden daha fazla yararlanma konusunda üniversite-sanayi işbirliği ufkumuzu açtı. Türkiye'de işçilik ve enerji maliyetleri yükseldiği gibi tekstil sektörü de Uzak Doğu ve Afrika ülkelerine kaymaktadır. Ancak Türkiye'de tekstil halen daha lokomotif sektördür. Türkiye'nin dünyada bu konuda önemli bir know-how'ı var. Ancak sanayicilerimizin ayakta kalabilmeleri için daha fazla ar-ge'ye ve üniversite-sanayi işbirliklerine önem vermeleri gerekiyor."

Hedef: dünyada iplik üretiminde ilk 3'te yer almak

Yıl sonunda uluslararası alanda markalaşmayı sağlayacak Turquality desteğini de alacaklarını kaydeden Murat Başyazıcıoğlu, "Bamen markası Avrupa'da ve Amerika'da tescillendi, Çin'de de tescillemek üzereyiz. Bamen olarak, marka değerimizi yükseltmek ve dünyada kumaş tedarikçilerinin aklına gelen ilk 3 firma arasında olma en büyük hedefimizdir" ifadelerini kullandı. - KAYSERİ