Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İTKİB “İhracatın Yıldızı” 133 firmayı ödüllendirdi

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), bünyesindeki hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerindeki 133 başarılı firmayı ödüllendirdi. Türkiye ekonomisine net ihracatları ile katma değer sağlayan firmalara platin plaket verildiği geceye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Uğur Uysal’ın yanı sıra İTKİB çatısı altında yer alan dört sektörden bin 500 davetli katıldı. 
Ödül töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yılın ilk beş ayında Türkiye ihracatını yüzde 8 artırdıklarını, mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını hatırlattı. Büyükekşi, “Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin 4.3’lük büyümesine net ihracatla tam 2,7 puan katkı verdik. Bu başarıda emeği olan ve ihracatını yüzde 10’dan fazla artıran hazır giyim, konfeksiyon, halı ve deri sektörlerine yürekten teşekkür ediyorum” dedi. Büyükekşi konuşmasında, 2023 yılında 5,2 milyar dolar deri, 5,5 milyar dolar halı, 20 milyar dolar tekstil ve 60 milyar dolar hazır giyim olmak üzere dört sektörün 90,7 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedeflediğini ve kendilerinin de buna yürekten inandıklarını dile getirdi. 
TİM olarak katma değerin dört bileşeni olan Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükekşi, bu amaçla iki yıldır “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliklerini düzenlediklerini, bu yıl İnovasyon Haftası’nı Anadolu’ya yaydıklarının altını çizdi. 
Büyükekşi, “Üniversite öğrencilerine yönelik InovaTİM, ilköğretim öğrencilerine yönelik İnovasyon Atölyeleri ve Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG, hayata geçirdiğimiz projeler arasında. İnovaLİG ile 5 farklı inovasyon kategorisinde, Türkiye’nin İnovasyon Liderleri’ni belirleyeceğiz. 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi projemizi başlattık, bütün sektörlerde teknoloji trendlerini ve oyunun kurallarını değiştirecek adımları belirleyeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
203 ülkeye ihracatla Türkiye’ye tanıtıyoruz
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi konuşmasında, hazır giyimin tekstille birlikte Türkiye’nin en büyük ihracatçı sektörü olduğunu, katma değerde, istihdamda, yeni pazar yaratmada her zaman Türkiye ortalamasının bir adım önünde yürüdüklerini ifade etti. Tanrıverdi, “Türk hazır giyim sektörü 10 bölgede tam 203 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’de bu kadar ülkeye ihracat yapan bir ikinci sektör daha yoktur. Biz bir bakıma ülkemizi tanıtıyor, turizmini, kültürünü, geleceğini pazarlıyoruz. Biz ülkemizin dünyadaki en yaygın imaj ağını oluşturuyoruz. Hazır giyim ve tekstil sektörü olarak geçen yıl toplam 25,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Deri ve halıyı da kattığımızda bu rakam 30 milyar doları buldu. Ocak- Mayıs 2014 dönemine baktığımızda ise tekstille birlikte bu rakam 12 milyar dolara yaklaşıyor” dedi. 
Türkiye toplam ihracatında Almanya’dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak’ın kendi toprak bütünlüğü içinde bir an önce huzura kavuşmasını arzuladıklarını anlatan Tanrıverdi, “Geçen yıl Irak’a 580 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı yaptık. Ancak Haziran ayı ve sonrası için, ilk 10 ülke sıralamamızda AB ülkeleri dışından listeye 7. sıradan giren tek ülke konumundaki Irak için ciddi kaygılarımız var” dedi. 
 
Fasoncu denilen sektör, ihracatın yüzde 15’ini teknik tekstilde yapıyor
İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise konuşmasında, geçmişte fasoncu dedikleri sektörün bugün ihracatının yüzde 15’ini teknik tekstil alanında yaptığını vurguladı. Gülle, “İtalya gibi dünyanın moda merkezi ülkesi en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke. Net ihracatçı bir sektör olarak Türkiye’nin büyümesine, istihdamına, ülkede gelirin tabana yayılmasına ve dolayısıyla sosyal barışın korunmasına büyük katkı veriyoruz. Cumhuriyetin lokomotif sektörü olan tekstil, diğer sektörlere verilen desteği çoktan hak etti” dedi. Gülle, vergi affı düzenlemesine de değinerek şunları söyledi: 
“Ülkemizde üç yılda bir vergi affı çıkarılıyor. Ancak bu çözüm değil. Vergilerini ödemekte zorlananlar neden güçlük çekiyor, bunun gerçek nedenini bilmemiz gerekli. Yoksa af bekleyen kesim aynı şekilde davranmaya devam edecek ve vergisini ödeyenler kaybedecek. Dürüst imalatçıların artık ödülünü alması gerekiyor” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin kendi otomotivini yapacak bir “babayiğit” arayışında olduğunu da hatırlatan Gülle, “Yarattıkları net ihracatla Türkiye’nin gerçek babayiğitleri burada. 154 ülkeye yılda 11,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren tekstilcilerimizin emeğine sağlık” dedi. Geceye katılan ihracatçılar, ödül töreni sonrası sanatçı Sibel Can’ın şarkılarıyla keyif dolu dakikalar geçirdi. 
DHA