Elektronik Tekstil Makineleri anlamına gelen Elteksmak, tekstil sektörünün kalbi sayılan Denizli’de yer alıyor. 1995 yılında Mehmet Poslu tarafından kurulan firma, 2500 metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 7700 metrekare alanda tekstil sektörüne hizmet veriyor. ISO-9001 kalite yönetim sistemi ve ürünlerinde CE belgesine sahip olan Elteksmak, Avrupa güvenlik standartlarında üretim yapıyor. Firmanın ürettiği ürünler arasında Kontini Tumbler, gergisiz kurutma, poslu ramöz, askılı tip fikse ve fular bulunuyor. Kontini Tumbler Kurutma Makinesi’nin Türkiye’deki ilk ve tek üreticisi olan Elteksmak, yaptığı AR-GE yatırımlarıyla ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.
29 Mayıs-1 Haziran 2013 tarihlerinde ITM Texpo Eurasia 2013 Fuarı’nda Tekstil Dünyası Yayın Grubu olarak röportaj gerçekleştirdiğimiz Elteksmak Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Poslu, firma ve ürün portföyü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fuardaki ilgiden gayet memnun olduğunu belirten Poslu, ürünlerinin enerji anlamında yüksek tasarruf sağladığını ve en yeni teknolojilerin kullanıldığını söyledi. Makinelerinin hepsinde elektronik kumanda sisteminin kullanıldığını dile getiren Poslu, satışı yapılan makinelerle ilgili olarak; “ Makinelerimizin çoğunluğu Denizli, Bursa ve Çerkezköy’deki firmalara satıldı. Satışı gerçekleşen makinelerden Kontini Tumbler Kurutma Makinesi’nin özelliklerine bakacak olursak makine, kurutma ve tuşe amaçlı kullanılıyor. Aynı zamanda kumaşa dolgunluk ve kalite kazandırıyor” dedi.
‘İran İle Yaşanan Sorunlar Çözülmeli’
Ram makineleri ve kurutma makinelerindeki çekmezlik avantajına da değinen Poslu; “ Kurutma makinelerindeki çekmezlik avantajı, ürünleri istediğiniz gibi regüle edebilmekle sağlanıyor. Hızı yüksek olan bu makinelere eskiden iki bant veriliyordu ancak şimdi 3 yada 4 bant verilebiliyor. Bir diğer makine çeşidimiz ram makineleri de tekstil sektöründe olmazsa olmaz diye tabir edilen makinelerden. Bu makinelerin üretiminde de oldukça iddialıyız ve satışları ciddi anlamda artmış durumda” ifadesini kullandı. Fuarda uluslararası anlamda da birçok katılımcının olduğunu söyleyen Poslu, katılımcıların büyük kısmının İranlılardan oluştuğuna dikkat çekti. Poslu İranlı üreticiler ile banka kredileri hakkında bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Konuyla ilgili TEMSAD’ın da çalışmalarının olduğunu hatırlatan Poslu; “ İran’la ekonomik anlamda bazı problemler yaşanabiliyor. Bankalar arası bu durumdan dolayı İran’la iş bağlantılarında sıkıntı yaşanabiliyor. Umuyorum ki gereken bağlantılar kurulur ve bizde satışlarımızı yoğunlaştırabiliriz. Bürokratik alanda yaşanan sıkıntıların da çözülmesi en büyük temennimiz. Bunun dışında Türki Cumhuriyetler’den ya da Slav ülkelerinden ihracat yönünden herhangi bir problem yok. Örneğin Özbekistan’a 550-600 bin Euro’luk siparişimiz var ve bunu 4 ay içerisinde teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.
ITM Texpo Eurasia 2013 Fuarı’ndan sonra uluslararası anlamda Milano’da gerçekleştirilecek olan ITMA Tekstil Makineleri Fuarı 2015’e katılacaklarını söyleyen Poslu, fuarların firmalar açısından önemine değinerek sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Fuarlar tamamen altyapı ve ekip işi. Fuarların çok sık olması altyapı ve maliyet açısından firmaları oldukça etkiliyor. Ancak aktif olarak tanıtım yapmak satış süreci için büyük önem taşıyor.”
textotex