Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul Moda Akademisi ve Dice Kayek iş birliği ile gerçekleştirilen "İzler Türk El Sanatları Koleksiyon Sergisi"nin açılışına katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul Moda Akademisi ve Dice Kayek iş birliği ile gerçekleştirilen "İzler Türk El Sanatları Koleksiyon Sergisi"nin açılışına katıldı.
İstanbul Moda Akademisinin (İMA) Nişantaşı'ndaki binasında gerçekleştirilen açılışta konuşan Erdoğan, geleneksel sanatları canlandırmak amacıyla gerçekleştiren projenin açılış törenine katılmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.
Emine Erdoğan, serginin, İMA ve Dice Kayek'in iş birliğinin güzel bir ürünü olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:
"Bu anlamlı iş birliği için kendilerini tebrik ediyorum. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımıza hayat verme yolundaki gayretlerini kutluyorum. Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler ne yazık ki el sanatlarımızı hayatımızdan çekip almaktadır. Oysa onlar milli hafızamızı, kültürel mirasımızı içinde barındıran zenginliklerdir. Özgünlük, gelenek ve bilgi aktarımı, onlar sayesinde gerçekleşmektedir. Gelecek nesilleri bu kültürel zenginlikten mahrum etmemek adına onları yaşatmak sorumluluğumuzdur."
İMA'nın bu meseleyi dert edinmiş olmasının, herkes için gurur vesilesi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Modern bir yaklaşım ve akademik bir yetkinlikle bunu ele alması, kültürümüz adına büyük bir yatırımdır. İzler sergisinin göz kamaştıran eserlerinin uluslararası alanda da ülkemizi en güzel şekilde temsil edeceğine inanıyorum. İMA'nın kıymetli öğrencilerini, akademisyen ve danışmanlarını yürekten tebrik ediyorum. Projeye emek veren herkesi kutluyor, tüm katılımcılara sevgilerimi sunuyorum." diye konuştu.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdiise İMA'nın, uluslararası standartlarda eğitim verdiğini aktararak, İMA'nın Moda tasarımı lisans ve lisans üstü programına devam eden 5 öğrenci ile Dice Kayek'in yaratıcısı Ece Ege'nin sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilen sergi için öğrencilerin Anadolu el sanatlarını araştırdığını kaydetti.
Tanrıverdi, "İğne oyası, tel sarma, tel kırma, çeşni bülbül ve sedef kakma sanatlarını kullanarak 15 sunum hazırladılar. Her bir öğrenci, el dikişiyle üçer kıyafet tasarlayarak, geleneksel el sanatlarını yeniden yorumladı. Günümüzde unutulmuş el işçiliğinin canlanmasına katkı sağladı." dedi.
Geleneksel el sanatlarının çağdaş bir şekilde yorumlandığı sergideki tasarımlar arasında yer alan kafes cekette, 9 bin adet tel kırma yapıldı. Ceket, 5 bin 200 metre tel ile hazırlandı. Tasarımlara, çeşm-i bülbül desenlerinden esinlenerek, 4 bin 800 adet üfleme boncuk işlendi. 410 sedef taşı ve 600 metre tül kumaş kullanıldı. 70 metre Ödemiş Keteni ile hazırlanan tasarımlarda bin 200 iğne oyası kullanıldı.
Tanrıverdi, töreninin ardından Emine Erdoğan'a plaket takdim etti.
Emine Erdoğan ve beraberindekiler fotoğraf çekiminin ardından sergiyi gezdi.