Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Kansere karşı koruyan kıyafetler geliyor

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) çatısı altında bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu’nda insan sağlığına yönelik dünya çapındaki teknolojik gelişmeler, tehditler ve denetim uygulamaları “Sağlıklı Tekstil Ürünlerinde Zorunluluklar” başlığı altında masaya yatırıldı.

Dünya çapındaki uzmanların katıldığı sempozyumda, tekstil üretimindeki hangi kimyasalların giysilere zarar verdiği, çevre dostu sürdürülebilir üretimlerin, yönetmeliklerin gelecekteki etkilerinin neler olduğu, hazır giyim ithalatında hangi denetim ve uygulamaların yapıldığı anlatıldı.

Almanya, İspanya, Belçika ve Türkiye’den uzmanların katıldığı, sempozyumun açılış konuşmalarını Ekoteks İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi yaptı.

İHKİB BAŞKANI TANRIVERDİ: HAZIR GİYİM ARTIK SADECE KIYAFET DEĞİL

 İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, teknik ve fonksiyonel tekstilde yaşanan gelişmelerin hazır giyim sektörünü tasarım, moda ve üretim üçgeninden çıkardığını, gelişen teknoloji sayesinde hazır giyim ürünlerinin, sadece giysi olmanın ötesine geçip, çok farklı bir kimliğe ve misyona büründüğünü ifade etti.

Artık insan sağlığına hizmet eden ürünlerden;  kanserin tetikleyicilerinden radyasyona karşı kalkan görevi üstlenen ceketlere, iç ve spor giyimden termal konforun sağlanmasına dek pek çok yeniliğin tüketicileri beklediğini vurgulayan Tanrıverdi, bu süreçte sağlık konusunun ilk planda yer aldığını kaydetti.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanserojen içerikli tekstil ürünlerinin insan sağlığını ve gelecek nesilleri ciddi boyutlarda tehdit ettiğine dikkat çeken Tanrıverdi, sürekli artan maliyet unsurları ile devam eden rekabet yüzünden bu alanda çok daha titiz ve dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Tekstilde gelişen teknolojinin,  AR- GE çalışmalarının ve inovasyona yönelik sürdürülen uzun soluklu programların insan sağlığı konusundaki birçok soru işaretini de ortadan kaldırdığına dikkat çeken Tanrıverdi konuşmasını şöyle tamamladı:

“İHKİB’in iştiraki olarak hayata geçirdiğimiz Ekoteks, önemli bir görev ve misyon üstlenmiş durumda. Bir yandan İhracatçıyı desteklerken, öte yandan ithalatı denetleyen Ekoteks, fonksiyonel tekstil ve benzer ürünlerin geliştirilmesinde de sektörümüzün yanında yer alıyor. Kurulduğu 1998 yılından bu yana uluslararası geçerliliğe sahip bağımsız bir laboratuvar olarak hizmet veren Ekoteks, uluslararası standartlarda, güvenilir, hızlı ve kaliteli servis sunuyor.  Öncelikli kuruluş amacı, ihracat yapan firmalara en kısa zamanda, test maliyetlerini en düşük seviyede tutarak hizmet vermek olan Ekoteks, ayrıca tekstil ürünlerinin kalitesini istenen seviyeye yükseltmeye ve sürekliliğini sağlamaya yönelik de katkı sağlıyor.”

 “MADE IN TURKIYE” ETİKETİYLE DAHA FAZLA REKABET EDİYORUZ

Ekoteks İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise, seksenli yıllarda ihracatına başlanan tekstil ve konfeksiyon sektöründe bugün “Made in Turkiye” etiketiyle daha fazla rekabet ederek artan talebi karşılayabildiklerini ifade etti.

İnsan sağlığının tekstilde ana nokta olması gerektiğini söyleyen Özdemir, küresel ekonomide daha fazla yer almanın sağlıklı, çevre dostu ürünler üretmekle ve sosyal sorumluluk konularına önem vermekle gerçekleşeceğini belirtti.

Özdemir, haksız rekabeti önlemede de Ekoteks olarak yardımcı rol oynadıklarının altını çizerek sektörün Ar-ge çalışmalarında yanlarında olacaklarını sözlerine ekledi.

PROF. DR. JAVİER SARDINA: TÜRKİYE İYİ İŞ ÇIKARDI

Sempozyumda bir sunum yapan Santiago De Compostela Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Javier Sardina, tekstil üretimi yapan Türkiye, Bangladeş, Hindistan ve Çin gibi ülkeler arasında, 1 yıl boyunca aynı tutarlılıkla “en düşük” zararlı kimyasal içeren ürünleri Türkiye’nin ürettiğine dikkat çekerek “Türkler iyi iş çıkarıyor” dedi.

Hazır giyimde denetimin artık teknoloji ve kaliteden sağlık ve kimyaya kaydığına işaret eden Prof. Dr. Sardina, en büyük ve güncel sorunun tüketiciye yeterli bilgi aktarımının yapılmaması olduğunu bildirdi.