Esma Aygün - Vücudunun sağ tarafını verimli kullanmasını engelleyen "hemiparezi" denilen kas gevşekliği hastalığından dolayı çalıştığı 20 farklı işten çıkarılan Öznur Balkaya, çorap atölyesi açarak kendi işinin patronu oldu.
Öznur Balkaya (27), dışarıdan bakıldığında herhangi bir engeli olduğu anlaşılmasa da performansı düşük olduğu için uzun süre aynı işte çalışma imkanı bulamıyor.
Balkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan vücudunun sağ tarafını soluna göre verimli kullanamadığını söyledi.
Erken yaşta iş hayatına atılmak zorunda kaldığını ifade eden Balkaya, 15 yaşında kilit fabrikasında montajcı olarak işe başladığını belirtti.
Fabrikada yaklaşık iki yıl çalıştığını anlatan Balkaya, "Küçüklükten bu yana yazıyı sol elimle yazıyorum. Tüm ev işlerinde de sol tarafımdaki kasları daha iyi kullanıyorum. Fabrikada da sağ elimi pek kullanamıyordum ancak montaj yaparken her iki elin de iyi kullanılması gerekiyordu. İşverenim performansımdan memnun olmadığı için işime son verdi. Daha sonra yine bazı montaj fabrikalarında ve tekstil işinde çalıştım. Performansımın düşüklüğünden dolayı yaklaşık 20 kez işten çıkarıldım" diye konuştu.
Kendi işinin patronu oldu
Bu süreçte zor günler yaşadığını ve zaman zaman bunalıma girdiğini ifade eden Balkaya, şöyle devam etti:
"Son girdiğim tekstil fabrikasındaki patronum benimle çalışmaya devam edemeyeceğini söyledi. Ayrıca bir engelim olduğunu belirterek, rapor almamı önerdi. Bunun üzerine 2010'da yüzde 42 oranında engelli raporu aldım. Patronlar da ben de engelim olduğunu anlamamıştık. Sağ hemiparezi, yani kas gevşekliği, sık görülen bir hastalık. Benimki diğer hastalara oranla daha hafif ancak böyle olmasına ve dışarıdan bakıldığında herhangi bir engelim yokmuş gibi görünmesine rağmen çok büyük sıkıntı yaşadım."
Balkaya, son işinden de çıkarılmasının ardından engelli raporu aldığını ve bir proje hazırlayarak kendi işini kurmaya karar verdiğini söyledi.
İki ay önce Kosgeb'e çorap atölyesi açmak için projesi sunduğunu anlatan Balkaya, "Bir çorap atölyesi açtık. Şu an üç kişi çalışıyoruz ancak işlerimiz ilerlediğinde 10'a yakın engelli arkadaşımı da istihdam etmek istiyorum. Çorapların burnunu dikiyoruz. Ütüleyip etiketlediğimiz çorapları kalitelerine göre ayırıyoruz. Şu an psikolojim çok iyi. Bu süreçte bana destek olan engelli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu. - Kayseri
haberler.com