Batman'ın unutulmaya yüz tutan el dokuma tezgâhları, yok olma tehlikesi yaşıyor.
Tekstil sektöründeki teknolojik gelişmelere rağmen, halen asırlık el tezgahında dokumacılık yapan ustalar, görenlere, "Bu devirde bu iş yapılır mı?" dedirtiyor.
Ağaçtan ve kimi basit metallerden yapılma tarihi günde ortalama sekiz saat el ve ayak hareketleriyle seccade, yolluk, kilim, savan üretimi yapan gerçek sanatçılar, teknolojiye meydan okuyor.
Bu maharetli dokuma tezgahtarları, ev veya işyerlerinde eski bez parçaları ile atık iplikleri yeniden değerlendiriyor.
Ustalar, asırlardır aynı yöntemle ilk dokumanın şu an kullandığı bu tezgahlarda yapıldığını söylüyor. 'Ağaç düzeneği, çıkrık, tarak, tefe, mekik, kücü, levent, makara, sermin' adı verilen parçalardan oluşan tezgahın insan gücüyle çalıştığını vurgulayan kilim ustaları, dokumacılığın asırlardır aynı teknikle yapıldığını ve mesleklerini çok sevdiğini belirttiler.
ASIRLIK MESLEK YOK OLMA TEHLİKESİNDE
Batman'da bu tezgahlarda dokumacılık yapan insan sayıcısının bir elin parmağını geçmediğini dile getiren ustalar 'el emeği, göz nuru' dokuma ürünlerinin daha kaliteli ve aranır olduğuna işaret ediyor.
Zengin-fakir her kesimin talebine göre günlük ortalama 3 metrelik 4 -5 adet yolluk, savan ve kilim çıkardığını belirten dokuma ustaları "Eskiden siparişten başımızı kaşıyacak vakit bulamazdık. Ama şimdi her şey hazıra döküldü. Yine de günlük ekmeğimizi bu işten çıkartıyoruz" dediler.
Ayrıca, bu işin 'bittiğini' ifade eden ustalar, bir iki yaşlının dışında genç olarak 3-5 kişinin mesleği yaptığının altını çiziyorlar. Gazetemize konuşan asırlık mesleğin erbabı ustalar, "Ancak aileden çırak yetiştirebiliyoruz. Başka gençlerin istikballeriyle oynamak istemiyoruz. Hayat şartları ve geçim yapmanın zorlukları var ama bu meslek gidebileceği yere kadar gidecek" dediler.
tekstilgundemi.com