Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Kazançları Ürettikleri Bir Giysi Fiyatından Daha Az

Bangladeş'te nisan ayında hazır giyim atölyelerinin bulunduğu 8 katlı binanın çökmesiyle dünyanın ilgisini çeken Bangladeşli konfeksiyon işçilerinin hayatı bir dramı andırıyor.

Ülkede 1970'lerin sonunda başla

yan

, hızla ülkenin baskın endüstrisi haline gelen konfeksiyon sektöründe işçiler, kötü koşullarda çalışıyor ve bazen yaşamlarını riske atıyorlar.

Uluslararası markalar için kıyafetler hazırlayan sektörde çalışan işçilerin yüzde 85'ini kadınlar oluşturuyor. İşçilerin çoğu yoksul kesimden geliyor.

Bangladeş'te birkaç yıl önce yoksul kadınlar, düşük maaşla ya da sadece beslenme ve barınma karşılığında hizmetçi olarak çalışıyordu.

Hizmetçilik gelecek vadetmediğinden çok sayıda kadın, ailelerine destek olmak ve yaşamlarını iyileştirmek hayaliyle hazır giyim sektöründe çalışmak için köylerinden ayrıldı.

Konfeksiyon sektöründe işçiler, deneyim ve becerileri doğrultusunda ayda 30 ila 70 dolar kazanıyor, yani kazançları, ürettikleri bir giysiden daha az.

Yıllık 19 milyar dolar geliri olan sektörde, seslerini duyurmaya ve koşullarını değiştirmeye çalışan çoğu kadın 3,6 milyon işçi çalışıyor, 5 bin civarında fabrika bulunuyor.

Bangladeş'te 24 Nisan'da konfeksiyon atölyelerinin bulunduğu 8 katlı Rana Plaza'nın çökmesi sonucu 1127 kişi yaşamını yitirmiş, enkazdan 2500 civarında kişi kurtarılmıştı.

Olay, konfeksiyon sektöründeki en ölümlü kaza olarak anılıyor.