Amerikan pamuğuna yapılan yüzde 3'lük vergiyi "Tekstil sektörüne darbe" olarak değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, pamuğun stratejik ürün ilan edilerek pamuk üretiminin arttırılması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Amerikan pamuğuna yüzde 3 anti-damping vergisine, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Keçeci, sektörün desteklenmemesinden şikayet etti. Amerikan pamuğuna konulması düşünülen vergi ile ilgili iki senedir lobi faaliyetleri sürdürdüklerini kaydeden Keçeci, tüm çalışmalarına rağmen, sektörün çoğunluğu tarafından kullanılan pamuk türüne getirilen bu vergiyle sektöre darbe vurulduğunu kaydetti. Keçeci, "1,5 milyon ton pamuk tüketimi olan Türk tekstil sektörü yıllık 900 bin ton ithalatıyla dünyanın önde gelen pamuk ithalatçılarından birisidir. Yeterli üretim kapasitesi oluşmadan uygulamaya konulan önlemler, tekstil sektörünü ve konfeksiyon üretimini dolayısıylaihracat ve istihdamı olumsuz şekilde etkileyecektir. Yerli üretim dalını desteklemek adına uygulanmak istenen söz konusu önlemlerden önce pamuk üretimini ve kalitesini artıracak önlemler yürürlüğe konulmalıydı.Tekstil sektörü Türkiye'nin ihracat ve istihdam bakımından en önemli sektörlerinden biri. Yan sanayileri ile birlikte 2 milyon kişinin istihdam edildiği, tamamen milli sermaye ile oluşturulan sektörün temsilcileri, uluslararası pazarda rekabet güçlerini geri kazanmak için destek bekliyor. Son 4 ayda yaşanan gelişmelerle maliyetleri ciddi oranda artan sektör için ilave maliyetlerin getirilmesi, sektör için büyük bir tehdit olarak görülüyor." dedi.
Gerek pamuğa getirilen ek verginin gerekse ipliğe getirilmesi düşünülen ek verginin Türk üreticilere herhangi bir katkı sağlamayacağını vurgulayan Keçeci, "Pamuk ürününün tekstil sektörü açısından en önemli girdi olması nedeniyle pamuk üretiminin desteklenmesi, pamuğun stratejik ürün kapsamına alınarak ülkemizde üretiminin artırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle odamızın da uzun zamandır savunduğu görüş, pamuğun stratejik ürün ilan edilerek pamuk ekimine destek verilmesi ve bu sayede uzun vadede gerek pamuk gerekse pamuk ipliği ithalatının azaltılması ve hatta sıfırlanmasıdır." diye konuştu.