İster modanın bize dikte ettiği şekilde giyinelim ister modayı tamamen reddedelim. Nasıl yaşıyorsak, bunu giydiklerimizle tüm dünyaya gösteririz. Kısacası, kişisel hikâyemizi aslında üzerimizde taşırız. Çevremizdekilerin stilleri de tanıyalım ya da tanımayalım ilk önce dikkatimizi çeken özellikleridir. Örneğin, başarılı bir akademisyeni üzerinde imitasyon yılan derisi bir pantolon, yün çorap ve safari ceketle gördüğünüzde şaşırmaz mısınız?
Kariyerlerinin zirvesinde olsalar da bu görüntüleriyle sizde ciddi bir imaj oluşturmayacakları kesin. Demek ki, hepimiz kıyafetlerimizle dünyaya bir şeyler söylüyoruz.
Eteğin uzunluğu, Jean pantolonun dar ya da bol olan paçaları, seçtiğimiz renkler, aslında içinde bulunduğumuz ruh halinin dışavurumundan başka bir şey değil. Şaşırtıcı olansa, tüm bu karakterlerin bilinçaltında topluma kişinin kendisiyle ilgili mesajlar veriyor olması. Akademisyen, sıra dışı kıyafetiyle kadınlığının altını çiziyor aslında. Belki baskıcı bir ailenin kızıydı belki de erken yaştaki hamileliğinin travmatikliğiyle özgüvenim geliştiremedi. Şimdi kaybettiği tüm o zamanları daha da önemlisi kadınlığını bulmanın peşinde.
Ve giyim stiliyle bunu gösteriyor. Giydiklerimiz kişiliğimizin resimli bir albümü gibi. Herkes albümün sayfalarını çevirebilir. Çünkü kıyafetimiz kendimize çehre kazandırmadan önce okuduğu bir şeydir. Uzmanlara göre de "dresscode”olarak adlandırılan stil anahtarı bizim yabancılara karşı kendimizi güvenceye aldığımız en önemli oryantasyondur. Yeniden farkına vardığımız psikolojik şemamızı giysilerimizle bir daha gözden geçirmiş oluruz. Aynı zamanda giydiğimiz mantonun markası, sezona ait ayakkabı ve modaya uygun pantolon formuyla tanımlandığımızı biliyoruz. Çünkü giyim tarzımız sosyal zekâmızın önemli bir parçasını oluşturuyor.
kaynak: mahmure.com