Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

"Korumalı iş yeri"nde engeller üretimle aşılıyor

BURSA (AA) - CEM ŞAN - Bursa'da, Yağmur Çocuklar Otizmli Çocukları Destekleme Derneğince "korumalı iş yeri" niteliğine sahip tekstil atölyesinde ütüleme ve paketlemeyle uğraşan engelliler hem para kazanıyor hem de sosyal yaşama daha iyi uyum sağlıyor.
Dernek Başkanı Saadet Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yaşında otistik çocuğu bulunduğunu ve derneği yaklaşık üç yıl önce kurduğunu söyledi.
"Engelleri Üreterek Aşalım Projesi"ni hazırlayıp korumalı iş yeri açmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvurduğunu belirten Türkmen, hazırlık aşamasında bazı sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Bu süreçte, 2006 yılında çıkarılan yönetmeliğin yetersiz olduğunun anlaşıldığını dile getiren Türkmen, "Bakanlık, geçen kasım ayında yeni yönetmelik yayımladı ve korumalı iş yeri açılması konusunda kolaylıklar sağlandı" dedi.
Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından tekstil atölyesi açtıklarını bildiren Türkmen, otizmli çocukların her işi yapamadığına dikkati çekti.
Bursa'nın bir tekstil kenti olduğunu hatırlatan Türkmen, şöyle konuştu:
"Bu çocukların ütüleme, paketleme işlerini rahat yapabileceğini düşündük. Bir de otizmli çocukların çoğu takıntılı oluyor. Normal birisinin önüne 100 parça iş koysak o kişi bir müddet sonra sıkılır ve işi bırakır ama bu çocukların önüne 100 iş koyduğumuz zaman o çocuk o işi bitirmeden yerinden kalkmaz. Bu çocukların böyle bir takıntıları var. Aslında bu takıntılarını avantaja çevirmeye çalışıyoruz. Türkiye'de ilk ve tekiz. Şu ana kadar açılan korumalı iş yeri yok. İnşallah açılır ve yaygınlaşır. Bu işte öncü olduğum için çok mutluyum. İnşallah burası devam eder, sürekli olur ve daha çok çocuğa iş veririz. 8 çocukla başladık ama bunun bir sınırı yok. Umarım işimiz çok iyi olur ve daha çok çocuğa iş verebiliriz."
Türkmen, kentteki tekstil firmalarının yöneticilerine, engelli çocuklara destek olma çağrısında bulundu. Onların, paketleme, ütüleme, kalite kontrol gibi fason işlerini gönül rahatlığıyla bu çocuklara verebileceğini kaydeden Türkmen, "Bu işleri en güzel şekilde yaparız. Onlardan maddi yardım değil iş istiyoruz" ifadesini kullandı.
- "Ekiple çalışma ruhunu öğrenecekler"
Çocukların eğitimiyle ilgilenen Moda Tasarım Öğretmeni Tuğba Karakelle ise el becerilerini geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.
Atölyeye getirilen tekstil ürünlerinin, bedenlerini ayrıştırma, iplik temizleme, ütü, ambalajlama ve paketlerdeki jelatini yapıştırmanın bile bu çocuklar için büyük bir iş olduğunu dile getiren Karakelle, "Hepsinin becerisi farklı. Kimi ütüde, kimi ürünlerin bedenlerini ayırmada, kimi de temizlemede daha iyi. Zamanla daha iyi olacaklar ve atölyede her birinin görevi olacak. Bu şekilde ekip olacaklar ve o ekiple çalışma ruhunu öğrenecekler" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
Kaynak: http://www.hakimiyet.com/kultur-sanat/korumali-is-yerinde-engeller-uretimle-asiliyor-h569815.html#ixzz39nQQg9dG 
Follow us: @hakimiyet42 on Twitter | Hakimiyetgazetesi on Facebook