Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

KOZMETİK SALAN TEKSTİL ÜRÜNLERİ MERCEK ALTINDA

 

Sağlık Bakanlığı, kozmetik salan tekstil ürünlerini mercek altına aldı. 
 
Sağlık Bakanlığı kozmetik içeren yenileyici, selülit karşıtı, koku önleyici, koku verici, saç bakımı gibi amaçlarla hazırlanan kozmetotekstil ürünlerin gerek ithalat gerekse üretim menşeyli olarak iç piyasada yer almaya başlaması üzerine harekete geçti. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, bu yeni ürün grubunun pazardaki kontrolünü sağlamak ve üreticilere yol göstermek üzere ‘Kozmetotekstil Ürünlere İlişkin Kılavuz’ yayınlandığını belirtti. Şimşek, bu tür ürünlerin kozmetik grubunda genel olarak ‘parfüm içerikli giysiler’, ‘terlemeyi ve kötü kokuları azaltıcı giysiler’, ‘cildi yumuşatıcı tekstil ürünleri’, doğal kaynaklı kozmetikleri salan ‘doğal bitki ekstreleri içeren giysiler’ şeklinde (tişört, eldiven, çorap, tayt, iç giysiler vs) piyasada yer aldığını belirtti. 
 
Kılavuz, birincil fonksiyonları kozmetik tanımı içerisinde yer alan, kozmetik olarak tanımlanan içeriği bir taşıyıcı sistem (siklodekstrin, mikrokapsül vs.) içinde barındıran taşıyıcı tekstil ürünler olan kozmetotekstil ürünleri kapsıyor. Kılavuz kapsamındaki ürünlerin kozmetik mevzuatı dışında iddialarla satışı ve içeriğe sahip olması, üzerinde tüketiciyi yanıltıcı ‘mantar oluşumunu önler’, ‘zayıflatır’, ‘sedef hastalığında kullanılır’ gibi beyanlarda bulundurması yasaklanıyor. Yine kılavuza göre, kullanma talimatlarında ve ambalajlarda, ürünlerinin doğru kullanımına yönelik uyarılar, uygulama şekli, uygulama yeri, hangi koşullarda ne kadar kullanılacağı, ürünün minimum dayanma süresi, saklama koşulları, ambalajın açılmasından sonra bozulmanın nasıl takip edilebileceği gibi bilgilere yer verilecek. Ürünün kullanımı ile meydana gelebilecek istenmeyen etki durumuna yönelik uyarılarda bulunulacak.
 
Bir ürünün kozmetotekstil kapsamına girebilmesi için kozmetik amaçla deriye belli bir süre temas etmesi ve kozmetik ürünün tekstil üründe bir taşıyıcı sistem ile bulunması gerekiyor. Bu kapsamda ıslak mendiller gibi tek kullanımlık ürünler kozmetotekstil kapsamında değerlendirilmiyor. Ayrıca zayıflatıcı tayt, antimikrobiyal, mantar önleyici gibi ürünler kozmetik tanımı dışına çıktığı için kılavuz kapsamında bulunmuyor.