Rusya’da yaşanan krizde yüzde 50 gerileme yaşayan bebe ve çocuk giyimi konfeksiyoncuları, Rusya pazarında üst gelir grubuna yönelik üretime geçiyor. Bebecilerin hedefinde Afrika pazarı da var
Krizin vurduğu bebe giyimciler yön değiştirdi
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Rusya’da yaşanan kriz diğer sektörlerle birlikte bebe ve çocuk konfeksiyonu üreticilerini de olumsuz etkiledi. Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, “Biz Rusya pazarında yüzde 30-40’larla temsil ediliyoruz. Son 1 ayda yaşanan gelişmeler ile Putin’in krizin 2 yıl sürebileceği yönündeki açıklamaları da endişe verici. Önümüzdeki sezonla alakalı ciddi kaygı ve korkumuz var. Sadece Rusya değil, Türk Cumhuriyetleri de bizim müşteri alanımız. 300-350 milyon nüfusluk bir alandan bahsediyoruz. Sadece Rusya'da yüzde 50 gerileme yaşadık. Bu da pazardaki yüzde 30’luk payımızın yüzde 15’e gerilemesi ve gelişimimizin engellenmesi anlamına geliyor” dedi.
Bir dönem mal sattıkları Polonya’nın Rusya pazarında etkinliğini artırması ve Çin’den yapılan hacimli ve düşük maliyetli ihracatın Rusya pazarında bir süredir Türk bebe ve çocuk konfeksiyoncularını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Atalay, bir süredir yaşanan duraklamayı görerek alternatif pazarlara yönelme kararı aldıklarını söyledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile birlikte Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı desteğiyle başlattıkları kümelenme çalışmasıyla da bunun temelini attıklarını aktaran Atalay, “Örnek bir 30 firma ile birlikte küme oluşumu olarak Afrika'ya yöneleceğiz. Orada değişik ülkelerde fuarlara katılacağız, çalışmalar yapacağız. Ayrıca Rusya’ya yeniden gideceğiz. Rusya’nın çok büyük bir pazarı var. Özellikle daha elit, daha üst gelir grubuna yönelik, AVM’lerde satılabilecek ürünlerle, bir anlamda kabuk değiştirerek Rusya pazarında yeniden etkin olmaya çalışacağız” dedi.
‘Pazar 5-6 ayda toparlanır’
Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya’nın yanı sıra Ukrayna ve Rusya’ya eskiden bağlı olan ama hala birlikte hareket eden diğer cumhuriyetlerde yaşananların da kaybı derinleştirdiğini ifade etti. Putin’in krizin 2 yıl süreceği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Eyüpkoca, şunları söyledi: “Hiçbir zaman devletlerin, bankaların, hükümetlerin öngördüğü süreyle sahadaki süre birbirine uymaz. Sahada her zaman kayıtdışı olan ticaret biraz fazladır. Onun piyasaya etkileri, piyasayı nasıl etkilediği hesaplanamaz. Her ne kadar Putin 2 sene diyorsa da, o devletin bütünü, zararın tamamı anlamında söylüyor. Ben 5-6 ay içerisinde Rusya’nın tekrar toparlanacağını, özellikle bizi ilgilendiren tarafta toparlanacağını düşünüyorum. Aşırı karamsarlığa gerek yok.”
Açık hesap mal verenler tedirgin
Bebetto Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO Meclis Başkan Vekili Mesut Okyay, sektörün en büyük sıkıntısının Rusya’ya mal satan Laleli piyasasındaki toptancılara veya Rusya pazarına açık hesap mal verilmesi olduğuna dikkat çekti. Yaşanan krizin çözümü için Merkez Bankası’nın ruble kurunu sabitlemesi gerektiğini ifade eden Özimamoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan İmamoğlu ise Rusya’da umduğunu bulamayan tekstilcilerin Afrika pazarına yöneldiğini söyledi.
Çiftçiler de Rusya krizinden endişeli
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp yaptığı açıklamada, Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle yaş meyve sebze ihracatının yavaşladığını, iç pazarda da toptancı hal fiyatlarının düştüğünü söyledi. Yaz döneminde Rusya’nın ABD ve AB ülkelerine ambargo koyması nedeniyle çiftçilerin bu ülkeye yapılacak ihracattan büyük beklenti içinde olduğunu anımsatan Alp, “Rusya umudumuz olmuştu. Çiftçi biraz para kazanabilecekti. Rusya’da yaşanan büyük ekonomik kriz, çiftçilerin de umudunu kırdı” dedi.Hükümet ve devlet düzeyinde önlem alınmaması halinde çiftçilerin durumunun daha da kötüleşeceğini ifade eden Alp, şunları kaydetti: “ABD ve AB ülkelerine ambargo koyan Rusya’da pazar iyi giderse çiftçimizde para kazanır, ayakta kalır diye düşünüyorduk. Rusya’da yaşanan ekonomik kriz Türkiye’yi daha fazla olumsuz etkilemeden bizde hükümetimiz de önlemler alacaktır diye düşünüyoruz. Önlem alınmaz ise çiftçinin durumu daha da kötüye gider. Tarımda girdi fiyatları sürekli artıyor.” Alp, Rusya’daki devalüasyon nedeniyle bu ülkeden ürün alımının yavaşladığını, bu nedenle toptancı hal fiyatlarının da düştüğünü söyledi. Alp, Antalya Toptancı Hali’nde salatalığın 1-1.40 TL, domatesin 1-1.60, biber fiyatlarının da 0.90 TL’den işlem gördüğünü sözlerine ekledi
dunya.com