Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Kurşun geçirmez kumaş üretti, birinci oldu

 
İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması'nda birbirinden ilginç tekstil tasarımları yarıştı.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) katkılarıyla Türkiye'de teknik tekstil sektörünün ihracatını ve kullanım alanlarını artırmak amacıyla düzenlenen İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması'nda birbirinden ilginç tekstil tasarımları yarıştı.
     
Yapılan açıklamaya göre, kurşun geçirmez kumaş, güneş ışığına karşı koruyan mayo, görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Braille alfabesiyle yazılmış etiket, antimikrobiyal şef önlüğü ve ceketi gibi pek çok fonksiyonel ürünün yarıştığı İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.
      Birbirinden çarpıcı ve kullanışlı tekstil ürününün yarıştığı projeyle Türkiye'de teknik tekstil sektörünün ihracatını ve kullanım alanlarını artırmak, sektör, üniversite ve yaratıcı gençleri bir platformda buluşturmak, gelecekte teknik tekstiller pazarında söz sahibi olabilecek ürünler geliştirilmesine öncü olmak hedefleniyor.
      13 kurumun sponsorluğunu üstlendiği yarışmada birinciye 7 bin 500 lira, ikinciye 5 bin lira, üçüncüye ise 4 bin lira ödül verildi.
      
     Dereceye giren projeler
     
     ''Altıgen kesitli hacimli çok katlı dokuma kumaş'' projesiyle Başak Özkendirci birinci oldu. Doğadaki en mükemmel depolama yöntemi olarak görülen bal peteğinden yola çıkan Özkendirci, kumaştan üretilen, kurşun geçirmeyecek kadar dayanıklı, hafif ve kullanışlı bu projeyi gerçekleştirdi. Özkendirci'nin projesinin tarım, savunma, depolama gibi pek çok alanda kullanımı hedefleniyor.
      Hazır giyim ve ev tekstilinin görme engellilere adaptasyon projesiyle Murat Ertuğrul ikinci sırayı aldı. Görme engellilerin gündelik hayatını kolaylaştırmak için hazırlanan proje, giyim ve ev tekstili ürünlerinin etiketlerinin Braille alfabesiyle yazılmasından oluşuyor. Böylece görme engelliler etikete dokunarak ürünün rengi, biçimi, kullanım biçimi hakkında başkalarından yardım almadan bilgi sahibi olabiliyor.
      Ziya Kocatürk de manyetik tutulmalar projesiyle üçüncü sırada yer aldı. Manyetik tutulmalar, mıknatıs özellikli tekstil yüzeyleri sayesinde kumaşı dikişsiz bir araya getiriyor. Kocatürk'ün projesi, tıbbi tekstil, otomotiv, inşaat, savunma sanayi gibi farklı alanlarda kullanılabilecek.
      
     ''Yükte hafif pahada ağır ürünlere ihtiyaç var''
     
     Açıklamada görüşlerine yer verilen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bütün ihracatçı birliklerine Ar-Ge proje pazarı ve tasarım yarışmaları yapmaları için öneride bulunduklarını belirterek, ''Bu kapsamda bugüne kadar 17 tasarım, 7 Ar-Ge Proje Pazarı'nın hayata geçirildi. İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması da bu anlamda çok önemli. Bizler 2023 hedeflerimize ulaşmak için yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeliyiz. Burada iş adamlarımızdan da bu projelerin hayata geçirilip ekonomiye kazandırılması için desteklerini bekliyoruz'' dedi.
     
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de tekstil sektörünün 2023 yılı için belirlediği 20 milyar dolarlık ihracat hedefi için inovatif ve fonksiyonel ürünlerin son derece büyük önem taşıdığını ifade ederek, ''Türk tekstilcisi, teknik tekstil hakkında yıllar öncesiyle kıyaslandığında çok ileri bir noktaya geldi. Biz artık icat çıkaracağız. Çünkü ancak böylece bugünkü rakiplerimizin önüne geçebiliriz. Bu tür yurt içinde yapılan projelerin yanı sıra yurt dışındaki projelere de katılması için gençlerimizi özendireceğiz. Almanya'da bir kumaş tasarım yarışması var. Ona katılım sağlamayı planlıyoruz'' ifadelerini kullandı.
 
 

patronlardunyasi.com