Levi’s ve Dockers markaları ile üretim yapan dünya jean devi Levi Strauss'dan kritik bir açıklama geldi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada Çorlu'daki üretim tesislerinin bugün itibari ile kapatıldığı açıklandı. 677 kişi kademeli olarak işten çıkarılacak. Şirket Çorlu'daki fabrikayı 1986'da açmıştı.
Şirketten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Levi Strauss & Co. (LS&Co.) Çorlu'daki üretim tesislerindeki operasyonlarını durdurduğunu bugün itibariyle açıkladı. Önümüzdeki 3 ay içerisinde yaklaşık 677 çalışanının görevi, aşamalı olarak sonlandırılacaktır.
Levi Strauss&Co., incelenen süreçte ve gerçekleştirilen analizler sonucunda, kendisine ait olan ve üretim faaliyetlerinin sürdüğü Çorlu'daki fabrikayı ek kapasitesi olan dış yüklenicilere taşıyarak finansal olarak sürdürülebilir ve esnek bir iş modelini uygulamaya karar vermiştir.
Bu kararın Türkiye'deki ticari operasyonlar ile hiçbir ilgisi yoktur. LS&Co., kendi satış ağına bağlı kaldığı kadar Levi’s® ve Dockers markalarının büyümelerine her zaman destek olan, birlikte yakın çalıştığı perakendeci toptancı ve bayiilerine de bağlı kalacaktır. En son açılan mağazalar ile birlikte Levi Strauss & Co tüketicinin taleplerine cevap vermek amacıyla doğru yatırım fırsatlarını aramaya da devam edecektir.
LS&Co. şirket değerlerine göre, bu karardan etkilenecek olan bütün çalışanlara adil davranılacak ve çalıştıkları yıla orantılı olarak tüm hakları kendilerine ödenecektir."
İLK EKONOMİST DUYURMUŞTU
Levi's Türkiye'nin Türkiye'den çıkabileceğine ilişkin iddiaları ilk olarak Ekonomist Dergisi Temmuz ayında gündeme getirmişti. Şirketin ilk darbeyi 2007’de yaşanan yolsuzluk skandalıyla yaşadığı belirtilen haberde "Sonrasında Levi’s Türkiye’de sular hiç durulmadı. Sürekli yapılanmalar geçiren ve pazar payı kaybeden şirket, son genel müdür Hakan Atalay’ın Tommy Hillfger’a geçmesinden sonra bir süredir yola genel müdürsüz devam ediyordu. Bu nedenle stratejik kararlar da doğrudan yurtdışından alınıyordu. Geçtiğimiz ay Türkiye ofisinden yaklaşık 20 kişiyi işten çıkaran Levi’s’ın bir distribütör bulup, pazardan çıkmak istediği iddiası piyasada yüksek sesle konuşuluyor. Shaya ve özelikle Fiba gruplarıyla görüşmeler yapıldığı da dile getiriliyor" denilmişti. Levi’s Türkiye 2003’te Levi Strauss Asia Pacific’e bağlanmış ve yaklaşık beş yıl Singapur’dan yönetilmişti. 2007 sonunda ise Türkiye Asya Pasifik bölgesinden ayrılarak merkez üs haline getirildi. Aralarında Rusya, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Mısır, İsrail ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu ve toplam nüfusu 450 milyonu aşan 26 ülke Türkiye’den yönetilmeye başlandı. Bu yapılanmada Türkiye, Rusya ve Ortadoğu Bölgesi’ni yönetecek isim ise yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak Haluk Aksoy olmuştu. Aksoy kısa bir süre sonra da Hakan Atalay’ı genel müdür olarak operasyonun başına getirdi. 2011 sonunda Türkiye merkez üs konumundan çıkarılarak Amerika’ya bağlandı. Ürün yönetimi departmanı gibi departmanlar kapatıldı. Bu arada önce Haluk Aksoy, Levi’s’ın yurtdışına operasyonlarında görevlendirildi, 2013’te de Hakan Atalay görevinden ayrıldı. Daha önce İstanbul ofisine bağlı olan geniş coğrafya ise tekrar Singapur’a bağlandı.
SİPARİŞLERDE AZALMA VAR
DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Rıdvan Budak, Levi’s Türkiye’nin aldığı karara ilişkin yaptığı açıklamada “Ciddi bir daralma var. Siparişlerde azalma olduğunu, işveren temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde dile getiriliyor. Sıcak para ile ekonominin dönmeyeceğini bizzat reel sektör temsilcileri söylüyor. Hükümet ve ilgili bakanlıklar gerekli tedbirleri hızla almalı. Türkiye sanayisi 2001 ve 2008’de olduğu gibi bir sıkıntı yaşayabilir. Kapatma niyeti olan bir çok işyeri var” dedi.
hurriyet.com.tr