Dünyaca ünlü tekstil devi Levi's, kenevirden pamuksu doku elde etmeyi başardı.
Kenevir konusunda pek çok tartışma olsa da bu bitkinin kullanım alanları sadece keyif verici madde ile kısıtlı değil. Levi's da kenevirin nimetlerinden faydalanmayı amaçlayan firmalar arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz yılın aralık ayında ABD'de kenevirin kullanımı serbest bırakılmıştı. O günden bu yana kenevir tabanlı ürünlerde adeta patlama yaşanıyor. Verilere göre 2026 yılına kadar 13 milyar dolarlık bir kenevir endüstrisi ortaya çıkacak. Giyim devi Levi Strauss & Co. da bu alanda çalışmalar yapmaktan geri kalmayacak.
Mart ayında firma yeni bir kumaş bileşimi tanıttı. Outerknown markasıyla çıkan ürünlerde kullanılan kumaşlar %69 pamuk, %31 kenevirden üretiliyor. Bu gelişme dünya ve tekstil sanayii için oldukça önemlli. Kenevir, pamuktan çok daha az su tüketiyor ve çok daha az kimyasal kullanımına ihtiyaç duyuyor. Kıyafetlerin verdiği his ise aynı, doku olarak bir farkı yok. Buradaki tek sorun keneviri işlemenin pamuktan daha zor olması.
Pamuk söz konusu olduğunda bitkinin meyvesi diyebileceğimiz kısımda yer alan yapılar toplanır. Kenevirde ise uzun, sert gövde kısmı kullanılıyor.
Levi's'ın küresel ürün geliştirme müdür Paul Dillinger, buldukları yöntem sayesinde keneviri pamukla karıştırmanın yöntemini keşfettiklerini söyledi. Bu yöntem, keneviri hammadde haline getirmek için kullanılan diğer yöntemlerden daha az suyun harcanmasını sağlıyor.
Bu yeni kumaşın yıllar süren araştırmanın sonucu olduğunu söyleyen Dillinger, amaçlarını pamuk/kenevir oranını eşitlemek olarak açıklıyor. O'na göre gelecek beş yıl içinde kenevirden yapılan ama pamukla aynı hisse sahip kumaşlar olacak.
Dillinger, Levi's'ın geleceğe hazırlıklı olması için bu çalışmaların önemli olduğunu söylüyor. Örneğin temiz suya erişim ve su kaynakları azalırken dünyanın pamuk ihtiyacı artıyor. Bu gibi durumlara alternatif üretmek gerekiyor.
Levi's araştırmadaki partnerlerini açıklamasa da piyasaya sürülebilir ürünleri üç yılda geliştirdiklerini belirtti. Dillinger, firmanın bu ürünleri pazarlamakta zorlanmayacağını, müşterinin aldığı hissin yine aynı olduğunu söyledi.
Kaynak: WebTekno
haberler.com