DENİZLİ'de Makina Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Sarı, makina üreticilerinin daha modern üretim sahalarında faaliyet gösterebilmeleri için organize sanayi bölgesi oluşturmak istediklerini belirtip, bunun için alan tespiti yaptıklarını ve 2 yıl içerisinde tamamlamayı öngördüklerin söyledi. Sarı, ayrıca makine üretiminin önemine vurgu yapıp, "Pijama üretmekte bu iş olmaz. Ülke olarak gelişmemiz için bu ürünleri üreten makineleri yapmamız lazım" dedi.
Denizli Makine Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Sarı ve yönetim kurulu üyeleri Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Dernek Başkanı Sarı, derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdiği toplantıda, sektörün en büyük sorununun teknik eleman eksikliği olduğuna dikkat çekti. Meslek lisesi öğrencilerine çalışma sahalarında kurs vereceklerini belirten Sarı, bu şekilde sektöre daha nitelikli elemanlar yetiştirmek istediklerini ifade etti. Denizli'de yaklaşık 150 makine imalatçısının bulunduğunu belirtip, "Hangi firmaya giderseniz iki, üç eleman ihtiyacı var. İŞKUR ve çıraklık eğitimin verdiği destekleri almamız gerekiyor. Eskiden çocuklar okuyamıyordu, sanayiye gidiyordu. Şimdi meslek lisesine gidiyor. Meslek lisesine giden öğrenci işsiz kalmıyor. Tornacılar, kaynakçılar devlet memurundan fazla maaş alıyor. Ama kent olarak bu konuda eksikliğimiz var" dedi.
"OSB İKİ YILDA TAMAMLANABİLİR"
Makine üretimi yapan üreticilerin modern üretim sahalarına sahip olmaları gerektiğini belirten Sarı, "Bunun için Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz. İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinde önemli bir yol kat ettik. Makine Sanayi İhtisas Bölgesi için Çalışma Komitesi oluşturduk. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yönlendirmesiyle yer tespitimizi yaptık. Honaz ilçesinin Gürlek Mevkii'nde Denizli Sanayi Bölgesi'ne 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yapılacak organize sanayi bölgesinde ilk etapta 125 fabrika imar edilebilir" dedi. Organize sanayi bölgesinin 3 bin dönüm arazi üzerine kurulacağına dikkati çeken Sarı, "Sanayi bölgesinin yapımının iki yıla kadar tamamlanması öngörülüyor. Metrekaresi 100 bin liraya mal olması bekleniyor. Büyükşehir belediyesinin katkılarıyla maliyet aşağı inecektir. Alanın içerisinde meslek lisesi, sosyal tesislerde bulunacak. Biz iki yıl içerisinde binaları bitirip makina sektörüne hız vermek istiyoruz" diye konuştu.
"PİJAMA ÜRETMEKLE BU İŞ OLMAZ"
Denizli Makine Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Sarı, kentteki makine üretiminin iç açıcı olmadığını vurgulayıp, şunları söyledi:
"Türkiye'de makina sektöründe Bursa ve Konya önde gelen şehirlerden. Kentimiz makina konusunda bir kaç alanda iyi. Denizli'de kablo makineleri, kuruyemiş ve mermer makinelerinin bir kısmı üretiliyor. Özellikle mermer sektöründeki üretimde söz sahibiyiz ancak tekstil makineleri üretiminde çok gerideyiz. Pek iç açıcı bir durum yok. Akşam yatıyorduk tekstil, sabah kalkıyorduk tekstil. Pijama üretmekte bu iş olmaz. Takım elbise havlu üretmekle olmaz. Ülke olarak gelişmemiz için bu ürünleri üreten makineleri yapmamız lazım" diye konuştu.
Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)