Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ılımlı büyümeye devam edeceğini vurguladı. Şimşek, bu durumda ekonomik bunalım ortamının, makro reformların rol oynadığını dile getirdi.
Mehmet Şimşek, Uluslararası Yatırım Zirvesi’ne (Internatıonal Investment Summıt) konuk oldu. Shangri La Bosphorus Otel’de yapılan zirvede konuşan Şimşek, büyüme ve reformlarda siyasi istikrarın önemli rol oynadığını belirtti. Siyasi istikrarın milli geliri artırdığını, ülkeye müreffeh kıldığını anlatan Şimşek, “30 Mart’a bir mahalli seçim oldu. Bu seçim ulusal sorunlar etrafında yapıldı. Bu bir referandumdu, hükümet ile ilgili olduğu gibi, siyasi istikrarın risk altında olup olmadığı ile ilgiliydi. Seçimler üç ileti verdi. İlki siyasi istikrarın devamının önemli olduğudur. Diğeri yolsuzluk iddialarının siyasi olduğudur. Diğeri de Cumhurbaşkanı seçimlerinin rahat geçeceğidir. Çünkü Cumhurbaşkanı’nın ilk turda seçilmesi oldukça muhtemel görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 2003-2010 döneminde yüzde 7 büyüdüğünü anlatan Şimşek, “Bu bir ekonomi için büyük başarıdır. Tabii büyüme son senelerde ılımlı oldu. Biz, ılımlı ya da orta büyümeye devam etmeliyiz. Çünkü dünya ekonomilerinin bunalımda olduğu ortada. Türkiye adına yapısal reformların devam ettiği ortada.” dedi.
ENFLASYON İTİRAFI: ARZU ETTİĞİMİZ RAKAMI YAKALAYAMADIK
Enflasyonun tek hanelere indirdiklerini ancak arzu ettikleri raramları yakalayamadıklarını aktaran Şimşek, şöyle devam etti:
“Daha da indirmeliyiz. İtiraf etmeliyiz enflasyonda arzu ettiğimiz rakamı yakalayamadık . Biz enflasyon oranlarını orta vadede yüzde 5’e, uzun vadede daha ufak bir rakama çekmemiz gerekiyor. Enflasyon adına yukarı yönlü riskler, para biriminin zayıflığı ve gıda fiyatlarının artışı ile ilgili. Bu risklerin de önemi kalmayacak. Biz, gereken tedbirleri alacağız. Makro istikrar ile iç tüketimin ılımlı artmasına imkân tanıyacağız. “
Cari açığın önemli bir sorun olduğuna değinen Maliye Bakanı, şunları kaydetti:
“Bu açık ekonominin kırılganlığına işaret ediyor, ülke içi talep ile ilgili olsa da. Burada açığı artıran geçici faktörlere de bakmalıyız. Euro bunalımı Türkiye ekonomisini geri çekti. Çünkü Avrupa ülkeleri en büyük ticaret partnerimiz. Euro bunalımı ticareti olumsuz etkiledi. Şu an burada bir iyileşme var. Enerji fiyatlarının artışı da Türkiye ekonomisine yaramadı. Ama 10 senede fiyatlar daha esnek olacak. Yani Avrupa’nın resesyondan kurtulacağı görünüyor, bizim uyguladığımız mali uygulamalarımız var ki bunlar cari açığın daralacağının emaresi.”
Mehmet Şimşek, ekonominin şoklara karşı parasal manevra alanı olduğuna da temas etti. Kamunun bilançoları itibari ile iyi bir konuma geldiğini; bütçe açığı ve borcun milli gelire oranının makul seviyelerde olduğunu ifade etti. Şimşek, şu aşamada Ar-Ge ve inovasyon ürünlerine yönelinmesi, ihracat kilogram birim fiyatının artırılması gerektiğini vurguladı ve “Bir iPad fiyatına kaç kilogram domates alabiliyoruz? Bir uygu üretimi için kullanılan ürünlerin kilogramı kaç 6 ton tekstil ürüne tekabül ediyor. Türkiye’nin ürünlerinin değerini artırması gerektiği ortada.” şeklinde konuştu.
Şimşek, ayrıca Arap ülkelerinden gelen katılımcılara da “Bize petrolün yanında sermaye ihraç edin. Enerji ve yenilenebilir yatırımlarımıza iştirak edin." davetinde bulundu.
CİHAN