Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Memleketine Yatırım Yaptı Gençleri Göçten Kurtardı

Batman'ın Sason ilçesinde ortaklarıyla yatırım yapan girişimci, yaşları 20-25 arasında değişen 210 gencin iş sahibi olmasını sağladı.

METİN ÖZMEN - Batman'ın Sason ilçesinde ortaklarıyla yatırım yapan girişimci, yaşları 20-25 arasında değişen 210 gencin iş sahibi olmasını sağladı.

Sason'un Çağlı köyünde doğan Fatih Ökten, 20 yıl İstanbul'da tekstil sektöründe çalışmasının adından istihdam sorunun yaşandığı memleketine ortaklarıyla yatırım yapmaya karar verdi.

Metruk bir fabrikanın tadilattan geçirilmesiyle iki yıl önce kurulan tekstil fabrikası, 20 personelle başladığı istihdam oranını 210'a çıkararak gençlerin iş kaygısıyla başka kentlere göç etmelerine engel oldu.

Firma ortaklarından Ökten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sason'a yatırım yapmalarındaki amaçlarının bölge insanına iş imkanı sağlamak olduğunu belirterek ilçeden büyük şehirlere yaşanan göçün de önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Özellikle bölgedeki ulaşım imkanlarının yetersizliğinden dolayı ilk zamanlarda zorlandıklarını anlatan Ökten, "Zamanla işler yoluna girdi. Personel sayımız arttı. Özellikle gençlere iş imkanı sunduğumuz için çok mutluyuz. Memleketimize yatırım yaptık ve meyvelerini aldık. İşlerimiz arttıkça istihdam sayımızın da fazlalaştırmayı hedefliyoruz. Personelimiz genellikle 20-25 yaş aralığında. Türkiye İş Kurumu'ndan da istihdamlarımız karşılığında destekler alıyoruz" diye konuştu.

Gençler memnun

Fabrikada çalışan Pınar Bakırcı, iş bulamadığı için İstanbul'a gitmeye düşündüğü sırada tesisin açıldığını, iş başvurusunun kabul edilmesiyle burada çalışmaya başladığını dile getirdi.

"Fabrika açılmasaydı gurbette iş arayacaktım" diyen Bakırcı, ekmeğini doğup büyüdüğü yerde kazanmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Emine Demirel de Sason'da iş imkanlarının kısıtlı olduğunu belirterek, "Biz Sasonlu olarak bize böyle bir imkanı sağladıkları için firma sahiplerine teşekkür ediyoruz. Kendi memleketimizde para kazanıyoruz. Bizim için bundan daha önemli bir şey yok" dedi.

Göç edenler geri döndü

İş bulamadığı için İstanbul'a göç eden makine ustası Nezir Güneş ise Sason'da fabrikanın kurulmasının ardından memleketine geri döndüğünü ifade etti.

Güneş, gurbette çalışmanın çok zor olduğunu, kendilerine bu imkanın sağlanmasından dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Zafer Korkmaz ve Aynur Kaplan da İstanbul'dan Sason'a açılan fabrika sayesinde geri geldiklerini vurgulayarak maaşlarını düzenli aldıkları işletmede çalışmaktan çok memnun olduklarını kaydetti.