Kuzey Afrika ve Orta Doğu Bölgesi'nde (MENA) elektrik sektöründe çalışanların üyesi olduğu sendikaların iş birliğini sağlamak amacıyla, 13 ülkeden ilgili kuruluşların katılımıyla "MENA Bölgesi İrtibat Ağı" oluşturuldu.
Türkiye'nin liderliğinde ve İsviçre merkezli IndustryALL Küresel Endüstri Sendikası şemsiyesinde kurulan MENA Bölgesi İrtibat Ağı, TES- İŞ Sendikası Genel Merkezi'nde düzenlenen konferansta tanıtıldı.
Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün, Lübnan, Suriye, Irak, Yemen, Kuveyt ve Bahreyn'den oluşan irtibat ağı, başta elektrik sektörü olmak üzere, enerji ve tekstil sektöründen 60'a yakın sendikayı birleştirecek.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Başkanı Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulan MENA Bölgesi İrtibat Ağı'nın söz konusu ülkelerin elektrik sektöründeki sendikalarla fikir alışverişinin yanı sıra, karşılıklı tecrübelerin paylaşımına katkı sağlayacağını söyledi.
TES-İŞ'in 1963 yılında kurulduğunu hatırlatan Şahin, kuruluşundan bu yana enerji sektöründeki çalışanların hakları ve çalışma koşulları anlamında tecrübelerinin olduğunu vurguladı.
Türkiye'de enerji sektöründe yaşanan aksaklık ve eksikliklerin zamanla nasıl giderildiği, sendikaların bu konudaki rolleri, yeni oluşturulan platformda diğer paydaşlara anlatmayı hedeflediklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"MENA Bölgesi İrtibat Ağı ile dünya genelinde bir işbirliğini amaçlıyoruz. Küresel anlamda enerji sektöründe karşılaşılan sorunlar hemen hemen aynı. Bütün ülkeler elektrik sektöründeki özelleştirmelerden veya devlet kontrolünden kaynaklanan benzer sorunları yaşıyor. Dünyada, geçmişte kamu eliyle elektrik sektörü yürüyordu. İmkanlar anlamında çalışanlara tanınan haklar daha fazlaydı. Özel sektöre devredildiğinde çalışanların daha düşük ücretle daha uzun saatler çalıştıklarını görüyoruz. Ancak sendikalar yardımıyla, özel sektörde de iş sağlığı ve güvenliği anlamında şimdi daha fazla özen gösterildiğini gözlemliyoruz. TES-İŞ olarak, sektörün gelişmesi için çeşitli eğitimleri çalışanlara sağlıyoruz, bu tecrübeleri gelişmekte olan elektrik sektörüne sahip MENA bölgesi ülkeleriyle de paylaşmayı hedefliyoruz."
IndustryALL Küresel Endüstri Sendikası Enerji Endüstrisi Direktörü Diana Junquera Curiel de küresel sendikaların kapasitelerinin yeni üyelerle genişlemesinin önemli olduğunu belirterek, oluşturulan bu yeni yapıyla küresel anlamda sendikal gücün artacağını söyledi.
Farklı ülkelerde yaşasalar bile aynı sektörde çalışanların ve işverenlerin hemen hemen benzer sorunlar yaşadığını kaydeden Curiel, "Elektrik sektöründe taşeron sorunu Türkiye'de bir problem olabilir, aynı sorunla Güney Amerika'nın herhangi bir ülkesinde de karşılaşılabilir. Çünkü bu küresel bir sorundur. Başka bir sıkıntı da özelleştirilen sektörlerde çalışan sayısının azaltılmasında yaşanmaktadır. Özel sektördeki işverenler, daha az sayıyla aynı işi yapmak isteyebilir. Çalışma şartları ve işçi hakları da diğer küresel ortak sorunlardır. MENA Bölgesi İrtibat Ağı ile bu ortak sorunlar değerlendirilerek, ortak çözümler aranacak." değerlendirmesinde bulundu.
Curiel, enerji alt yapısı ve sektör açısından oldukça gelişmiş durumda olan Türkiye'nin, jeopolitik avantaj ve birikiminin en iyi şekilde değerlendirileceğini sözlerine ekledi haberler.com