Adıyaman'daki çadır kentte açılan tekstil kursunda terziliği öğrenen Suriyeliler, yardım kuruluşlarından gelen kumaşlardan diktikleri elbiselerle vatandaşlarının giyim ihtiyacını karşılıyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve hazırlanan kamplara yerleştirilen Suriyeliler, meslek öğrenmeye devam ediyor. Barındıkları kamplarda başta eğitim olmak üzere mesleki ve sosyal etkinliklere katılan Suriyeliler, aldıkları mesleki eğitimi üretime dönüştürmeye başladı. Adıyaman'daki çadır kentte açılan tekstil kursuna katılan Suriyeliler, yardım kuruluşlarından gelen kumaşlardan kendi vatandaşları için elbise dikiyor.
BALIK TUTMAYI ÖĞRENDİLER
Tekstil kursu öğretmeni Zeynep Yalçın Gürbüz, kursa gelen Suriyelilerin çoğunun dikiş makinelerini kullanmayı bilmediğini ancak verilen eğitim sayesinde elbise dikecek duruma geldiklerini söyledi. Suriyeli kursiyerlerin kendi giysilerini üretebilecek duruma gelmesini, "balık tutmayı öğretmek" olarak niteleyen Gürbüz, "Yardım kuruluşları Suriyeli misafirlere kumaş yardımında bulunuyor. Kursiyerlerimiz de bu kumaşlardan hem kendileri, hem de çadır kentte kalan vatandaşları için elbise dikiyor. Böylece kumaşları çadır kentte kalan misafirler için değerlendirmiş oluyoruz" dedi.
KENDİ GİYSİLERİNİ KENDİLERİ DİKİYOR
Kursiyerlerin giyim kültürlerinin diktikleri elbiselere yansıdığını belirten Gürbüz, Suriye'de "globia" olarak bilinen uzun fistanın en çok dikilen elbiseler arasında yer aldığını kaydetti. Kursiyerlerin bugüne kadar 15 binden fazla giysi diktiğini ifade eden Gürbüz, şöyle konuştu: "Kursiyerler fistanın yanı sıra pijama, etek, pantolon, eşofman, kazak, hırka gibi neye ihtiyaçları varsa o giysileri dikiyorlar. Dikilen elbiseler tekstil çadırında toplandıktan sonra lojistik çadırında depolanıyor. Oradan da elbiseye ihtiyacı olan Suriyeli misafirlere dağıtılıyor. Böylece kendi giysilerini kendileri dikiyorlar. Ayrıca bazı giyim firmalarından da iş alarak, çeşitli giyim malzemeleri üretiyoruz."
TASARIMLARI DA KENDİLERİNE AİT
İdlib'ten kaçarak Türkiye'ye sığınan Münir Yunsu da elbiselerin tasarımını yaparak, kumaşları bu tasarıma göre kestiğini ifade etti. Spor elbiselerin tasarımlarını da yapabildiklerini dile getiren Yunsu, "Normal yaka, İtalyan yaka, hakim yaka elbiselerin kesimlerini yapıyoruz. Etek kalıplarından 2-3 model dikiyoruz. Diğer arkadaşlarım da pantolon tasarımı yapıyor. Kadın elbiseleri için model tasarlıyorlar. Tasarlanarak kesilen modeller makine başındaki arkadaşlarımız tarafından dikiliyor" diye konuştu.
yenisafak.com