Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Mobilyacılar tekstilcilerle eşit oranda KDV istiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin geçtiğimiz eylül ayında mobilya ithalatına da ek vergilerin geleceğini söylemesi sektörde tepkilere neden oldu. Sektör temsilcileri ek vergi yerine aksine yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e indirilmesini istiyor
Mobilyacılar tekstilcilerle eşit oranda KDV istiyor
 
 
 
GAMZE ŞENER
 
İSTANBUL - Geçtiğimiz yılı, toplam 64 üyesi ile 2.5 milyar dolarlık ihracatla kapatan Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) 2015 yılında 2.8 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. 2015 yılında hedefl enen toplam 10 milyar dolarlık perakende cirosunun da yüzde 80’inin MOSDER üyeleri tarafından gerçekleştirileceğini belirten MOSDER Başkanı İsmail Doğan, “Tekstildeki yüzde 8’lik KDV oranının mobilyaya da entegre edilmesini istiyoruz. İhracat hedefl erine ulaşmamız için biz üreticilerin, katma değerli üretim yapmamız şart. Ancak devlet de belli mesafeden sonra navlun destekleri verilmesi gibi destekler verebilir” dedi. 
 
Doğan, mobilyada ürünlerin yüzde 30’unun tekstille bütünleşmiş durumda olduğunu ve KDV oranın ise yüzde 18 olduğunu belirtti. Doğan, kayıt dışının önüne geçmenin tek yolu olarak oranın yüzde 8’e çekilmesi gerektiğini göstererek, “Bizi tekstilcilerle aynı seviyeye çekmeliler. Daha sonra iki yılda bir, birer puan artırarak ilerleyin diyoruz. Konuyla ilgili bakanlarımızı her yakaladığımızda anlatıyoruz ama bakarız diyerek, geçiyorlar” açıklamasını yaptı. 
 
Rusya iki-üç yıl kendine gelemez
 
Mobilyanın cari açık vermeyen bir sektör olduğunu hatırlatan Doğan, sektörle ilgili şu bilgileri paylaştı: “500 bin kişilik bir istihdam var sektörde. 2013 ihracatı yaklaşık 2.2 milyar dolardı. 2023 yılı içinse bu sayıyı, 10 milyar dolara çıkaracağımızı söyledik. Ancak bunun için bazı destekler de verilmeli. Mesela belirli bir mesafeden sonra navlun desteklenmeli. 1994 yılında bu uygulama yapılmış ve başarılı da olmuştu. İhracatımızda Irak, Afrika, Ortadoğu ve Avrupa öne çıkıyor. Afrika’da keşfetmediğimiz Sahra Altı ülkelere gittik. İran’da mağazası olan birkaç marka vardı. Şimdi tekrar o yapıyı toparlamaya çalışacağız. Bu yılki yatırım planlarımızdan birinde İran da olacak. Mısır ve Suriye’de durum aynı. Libya’da ise mağazalarımız açık ancak istikrarlı bir mal sevkiyatı yok.” 
 
Almanya’daki fuar için Türk mobilyacılardan taktik savaşı 
 
MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu da Rusya pazarı için, “İki-üç yılda ancak kendine gelir. Rusya ucuz dövizden ötürü ithalat kapılarını açarsa bizim sanayicimiz açısından fırsat olabilir” dedi. 
 
MOSDER Başkanı İsmail Doğan, önceki gün başlayan ve 1 Şubat’ta sona erecek Türkiye’nin en geniş kapsamlı mobilya fuarı İSMOB için bir taktik uyguladıklarını belirtti. İSMOB’un çekim merkezi olması için hemen hemen tüm Türk şirketlerinin Almanya’daki fuara katılmadığını söyleyen Doğan, “Bu fuardan önce üyelerimizle Almanya’daki fuara katılıyorduk. Bizim fuarımızın çekim merkezi olması için yakın tarihlerde düzenlenen Almanya fuarına gitmeyerek Almanya’daki fuarı yıpratmış olduk. Büyük markaların hiçbiri orada yoktu” dedi. 
 
Mobilyacılar ithalata ek vergi beklemiyor 
 
Geçtiğimiz eylül ayında mobilya ithalatına da ek vergilerin geleceği haberini veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ardından değerlendirmelerde bulunan Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Engin Küçük, “KDV oranlarının tekstil ile eşitlenmesini istiyoruz. Mobilyaya getirilecek ek verilerle ilgili henüz bir adım atılmadı. Yeni bir gelişme yok, açıkçası arzu da etmiyoruz. Tasarım yönü zengin mobilya ithalatının önemine inandıklarını söyledi. Olası bir vergilendirme süreci için henüz bir çalışma yapmadık. Daha çok ülkemize kalitesi ve standartları ile ülke sanayisinin önünü açacak tasarım yönü zengin mobilya ithalinin önemine inanıyoruz. Düşük kaliteli insan sağlığını tehdit eden ürünler yerine ülkemizdeki mobilyacıları da zorlayacak kadar kaliteli ve insanların yaşamına değer katacak ürünlerin gelmesine yaradığı sürece destekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
 
Fuar alanı küçük, 200 firma dışarda kaldı 
 
MOSDER Başkanı İsmail Doğan, bu yıl gerçekleştirilen İSMOB Fuarı için ise “150 bin metrekarelik alanda, 500 firmayla bu fuarı yapıyoruz. Dünyada kapasite olarak ilk üçe giriyoruz. Yüzde 30’u yabancı.150 bin ziyaretçi bekliyoruz. Ancak bu alana sığmıyoruz. Daha büyük bir yere ihtiyacımız var” dedi. Yaklaşık 200 adet Türk firmanın fuara katılamadığını söyleyen Doğan, “İhracatımızın yüzde 40’ı bu fuarda gerçekleşiyor. Çin’deki 850 bin metrekarelik alanda mesela... En azından 250 bin metrekarelik alan olması lazım” yorumunu yaptı. Tuğlu ise şu bilgileri verdi: “Son yıllarda dünyanın en çok ihracat yapan ülke sıralamasında beş sıra birden atladık ve 15’inci olduk. Fuar için ise Hindistan’dan Amerika’ya kadar 15 ülkeye yakın alım heyetleri getirdik.”
 
 
 
 
dunya.com