Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilere banka promosyonu verilmesine ilişkin, "Sayın Başbakanımız ilgililere gerekli talimatı verdi. İnşallah yıl sonu olmadan Sayın Başbakanımız son noktayı koyacaktır." dedi.
Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Emeklilere banka promosyonu verilmesiyle ilgili soru üzerine Müezzinoğlu, Türkiye'de 11 milyon 600 bin emekli bulunduğunu ve her yıl 600 bin emeklinin havuza katıldığını, hak ettikleri maaşı emekliye sorunsuz iletmenin öncelikli görevleri olduğunu belirterek, 1990'lı yıllarda emeklilerin maaş kuyruklarındaki hallerini anımsattı.
Bakan Müezzinoğlu, AK Parti iktidarının bu anlamda görevini 10 üzerinden 10 şeklinde yaptığını bildirdi.
Promosyon konusunda hükümetin emekli adına bankalarla pazarlığını yaptığını ifade eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"En son ben Bankalar Birliği ile görüştüğümde, her yıl 195 milyar biz bankalara parayı veriyoruz ve onlar da emekliye ulaştırıyor. Ne kadar duruyor bankada para? Ayda 1,5-2,5 gün arası. Biz onu 2 güne aldık. Ayda 2 gün duruyor, yılda ne yapar? 24 gün. 24 gün durduğunda 195'i de 200'e yuvarlayalım, 24'ü de bir ay yapalım. Bir ay 200 milyar, yıllık getirisi 115 milyon. 115 milyonu 3 yıla taşıdığımızda, 3 yıl için pazarlık yapıyoruz, 375 milyon. 375 milyonu hadi 400 milyona yuvarlayalım. 11,5-12 milyon emeklimize 400 milyonu paylaştırın, reel olarak zorlayarak çıkabilecek rakam aşağı yukarı 300-350 lira. Şimdi tabii konuşulan rakamlar almış başını gitmiş.
Bin liranın altına emekli maaşı alanlar var, bin ile 2 bin arasında maaş alan var, 2 bin liranın üzerinde maaş alan var. Hepsine eşit vermeye kalksan 2 bin liranın üzerinde olan, 'Benim hakkımı niye buraya aktarıyorsun' diyecek. O zaman diyoruz ki 'Bin liranın altına olanlara ayrı bir dilim yapalım'. Bakıyoruz orada 35 lira bir yıl, üç yıla geldiğimizde 35'i 40 yap, çarp 120 lira. Şimdi o diyecek ki '120 lira için beni yıllarca niye beklettiniz'. Öbür taraf geliyorsun onunki olsa olsa 250 lira oluyor, diğerinin ki de 450 lira oluyor ama 500 lira olmuyor.
Sayın Başbakanımız ilgililere gerekli talimatı verdi. İnşallah yıl sonu olmadan Sayın Başbakanımız son noktayı koyacaktır."
"Art niyetli ve ideolojik"
Bakan Müezzinoğlu, İngiliz BBC kanalında Türkiye'de tekstil sektöründe bazı çocuk işçilerin çalıştırıldığı yönünde artan haberlere ilişkin soruyu yanıtlarken, "BBC'nin yaptığı haberi basın etiğiyle bağlantılı görmüyorum, basın etiğine aykırı buluyorum. Türkiye'de çocuk işçiliğiyle ilgili bir çalışma yapsa ona saygı duyarım. Onun yine eleştirilecek yerleri varsa eleştiririm. Türkiye'deki çocuk işçiler algısı ile Türkiye'nin dünyada hiçbir ülkenin başaramadığı saygın imajı zedelemek gibi bir niyeti var." dedi.
Müezzinoğlu, şunları söyledi:
"Çocuk işçiliği sorunu Türkiye'de yok demiyorum, var. Türkiye'de 1 milyon 250 bin çocukta veya gençte hangi oranda çocuk işçiliği sorunumuz varsa Suriyeli çocuklarımızda da o oranda bir çocuk işçiliği sorunu var ve biz bununla mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi eleştirebilir, yetersiz bulabilir ama art niyetli, ideolojik. İki hedefi var. Birincisi Türkiye'nin Suriyeli misafirlerle ile ilgili 'Medeniyim' diyen Avrupa'nın yapamadığını yapmış olmasını hazmedemiyorlar. Bu yapmış olduğunu onların yüzüne vurması ağırlarına gidiyor, kanlarına dokunuyor. Realite, bunu değiştiremezsin.
3 milyon Suriyeliye 5 yılı aşkın süredir kendi insanına baktığı gibi bakabilen, kendi insanına sağladığı imkanları daha fazlasını sağlama derdi ve duyarlılığı olan, saygın bir yönetim ve saygın bir hizmet veren, kabul eden bir milleti bu anlamda zan altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı yok."
Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli için 10 milyar dolar üzerinde harcama yaptığını anımsatan Müezzinoğlu, bu insanların eğitiminden iskanına kadar her şeyiyle ilgilenen bir ülkeye algı operasyonu yapılmayacağını vurguladı. Müezzinoğlu, Türkiye'de üretim yapan uluslararası firmaların yaptıkları denetimlerde, çocuk işçi çalıştırılmadığının tespit edildiğine işaret etti.
Müezzinoğlu, Sağlık Bakanı olduğu bu yılın Nisan ayındaki veriler ışığında, 155 bin Suriyeli çocuğun Türkiye'de doğduğunu, her yıl 1 milyon 250 bin doğum yapan Türk annesinden farklı bir muamele görüp görülmediğinin incelenmesini istedi.
Söz konusu 155 bin bebeğin aşı takviminin Türkiye'deki bebeklerin aşı takviminden farklı olmadığını bildiren Bakan Müezzinoğlu, Türk annelerden 5-6 lira katılım payı alınırken Suriyeli ailelerden alınmadığını kaydetti.
"Bu kadar ahlak dışı, etik dışı yayın yaptılar." diyen Müezzinoğlu, Türkiye'deki istihdamda çocuk ve genç işçi sorunuyla mücadelede önemli mesafe kat ettiklerini, daha iyi olması için yol haritası hazırladıklarını bildirdi.
Bakan Müezzinoğlu, ILO Çalışma Konferansı'nda Türkiye'nin çocuk işçiliğiyle mücadelede örnek ülke gösterildiğini sözlerine ekledi.