Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Mülteci Kadınlar Meslek Sahibi Oluyor

ABDULLAH YILDIZ - Ülkelerindeki karışıklıklar nedeniyle aileleriyle beraber önce Suriye'ye sonra da Türkiye'ye sığınan Iraklı kadınlar, Kırşehir'de meslek öğrenerek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor, hem de savaşın etkisinden kurtulmaya çalışıyor.
 
Birleşmiş Milletler'in desteğiyle yaklaşık 1 yıl 9 aydır Kırşehir'de yaşayan 40 yaşındaki Hilod Hashem ve 34 yaşındaki Reem Tabit, Halk Eğitim Merkezi'nde önce Türkçe öğrendi, sonra da nakış kursuna giderek meslek sahibi olmak için adım attı.
 
Türkiye'deki yaşam mücadelelerini AA muhabirine anlatan Hashem, Irak'taki iç karışıklıklar nedeniyle eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Suriye'ye göç ettiklerini söyledi.
 
Yaklaşık 5,5 yıl burada kaldıklarını ifade eden Hashem, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle de 1 yıl 9 ay önce Türkiye'ye geldiklerini ve Kırşehir'de yaşamaya başladıklarını anlattı.
 
Irakta iken su tesisatı işi yapan eşi işsiz olduğu için artık kendisinin aile bütçesine katkı sağlamak için mücadele ettiğini belirten Hashem, şöyle konuştu:
 
"1 yıl 9 ay önce ailemle Kırşehir'e geldim. Irak'ta savaş var. Orada hayat çok zor. Mülteci olarak geldik Kırşehir'e. Eşim Irak'ta su tesisatı işi yapıyordu. Irak'ta savaş olduğu için hayat zor ve işsiz kaldı. Irak'ta savaş çıkınca önce Suriye'ye gittik. 5,5 yıl orada kaldık. Orada da iç savaş çıkınca Türkiye'ye geldik. 3 çocuğum var. Bir oğlan iki kız. oğlum 17 yaşında. Kızlar 13 ve 14 yaşlarında. Burada okula gidiyorlar. Para yok, imkan yok. Nakış öğrenip iş yaparak aile bütçeme katkı sağlamak istiyorum. Yaptıklarımı satarak para kazanmaya çalışıyorum. Makine ile nakış yapmayı bilmiyordum. Burada hocamız çok yardım etti. Yavaş yavaş çalışarak öğrendim. Bu işe devam etmek istiyorum."
 
Hashem, ürünlerinin satışında komşularının da yardımcı olduğunu söyledi.
 
Türkiye'ye geldiğinde okula giden çocuklarıyla birlikte Türkçe öğrenmeye başladığını dile getiren Hashem, sonra kursa giderek Türkçesini geliştirdiğini kaydetti.
 
Türkçe okuyup yazabildiğini belirten Hashem, "Irak ve Suriye'de hayat çok zor olduğu için bizim gibi buraya gelen çok kişi var. Orada gidişat çok kötü. Evde çocuklarımı okula hazırlıyor, onları gönderdikten sonra kursa geliyorum. Eşimin annesi hasta. Onun ilaçlarını verdikten sonra kursa devam ediyorum" dedi.
 
Savaşın izlerini meslek öğrenerek silmeye çalışıyorlar
Reem Tabit de eşi ve çocukları ile Türkiye'ye geldiğini, nakış kursunda yaptığı ürünleri satarak hasta olan eşine ve çocuklarına bakmaya çalıştığını anlattı. Irak ve Suriye'de hayatın çok zor olduğunu ifade eden Tabit, kendilerine bu imkanı veren Türk yetkililere teşekkür ederek, kursta hem meslek öğrendiklerini hem de savaşın izlerini silmeye çalıştıklarını aktardı.
 
Ürünlerin satışına komşuları yardım ediyor
Nakış kursu öğreticisi Urguya Toprak da Hashem ve Tabit'in ekim ayından itibaren kursa katıldıklarını söyledi. Çok gayretli olduklarını ve nakış yapmayı kısa sürede öğrendiklerini dile getiren Toprak, şunları kaydetti:
 
"Halk Eğitim Merkezi'ne Türkçe öğrenmek için gelmişlerdi. Kursu görünce katılmak istediler. Arkadaşlarının yaptıkları çok hoşlarına gitti. Meslek edinmek istediler. Türkçe bilmedikleri için önce kayıtsız olarak kurs vermeye başladık. Gelsinler bir şeyler öğrensinler diye sınıfa aldım. Çok gayret ettiler ve öğrendiler. Türkçe öğrenince de kursa resmi olarak kaydettim. Aile bütçelerine katkı yapmak istiyorlar. Gayet güzel bir şekilde özveri ile çalışıyorlar. İlk başlarda dillerini bilmememize rağmen çok şey öğrettiğimize inanıyorum. Yaptıkları nakış işlemeli havlu, örtü gibi tekstil ürünlerini komşularına sattılar. İnsanlar da yardımcı olmak için alıyorlar."
 
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Dulkadir ise birçok kursta Suriye ve Irak'tan gelen kadın ve erkeklerin meslek öğrendiğini belirterek, "Suriyeli ve Iraklı kadınlar boş zamanları çok fazla olduğu için kurslarla bunu değerlendirmek istiyorlar. Bunların dışında aşçılık, makine, bilgisayar, düz makine kurslarına gelen Iraklı ve Suriyeliler var" diye konuştu.
 
Kaynak: AA