Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, ‘Yeni Ülke Yeni Pazar – Katar’ konulu toplantıda, Katar’ın İstanbul Başkonsolosu Sultan Bin İbrahim Al-Mahmoud’u ağırladı. Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, 2023 Hedeflerine giden yolda alternatif pazarlarla Türkiye’yi büyütmeyi ve dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer almasını sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “MÜSİAD olarak, Katar ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin artmasını hedefliyoruz” dedi.
2023 hedeflerine ulaşma yolunda alternatif pazar arayışını devam ettiren MÜSİAD Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni’nin yanı sıra, Katar’ın İstanbul Başkonsolosu Sultan Bin İbrahim Al-Mahmoud, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Yönetim Kurulu üyesi Cemal Tuna ve çok sayıda MÜSİAD üyesi iş adamı katıldı.
Açılış konuşmasında, Büyüyen Türkiye’nin güven ve istikrarının sürmesini istediklerini ve ekonomik anlamda da 2023 hedeflerine MÜSİAD Bursa Şubesi olarak, katkılarının süreceğini ifade eden MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, “Türkiye ve Katar ilişkileri son yıllarda olumlu yönde mesafe kat etmiştir. Özellikle 2008’den 2011 yılına kadar karşılıklı üst düzey ziyaretler ile siyasi ilişkiler zirve yapmıştır. Katar bulunduğu bölgedeki mevcut sorunların çözümü için de en önemli çabayı sarf eden ülke konumundadır. Katar, dış politikalarında da Türkiye ile ilişkilerine önem verdiğini sık sık belirtmiştir. İki ülke arasında olan bu denli güzel siyasi ilişkilerin, maalesef ekonomik anlamda tam manasıyla karşılık bulamamaktadır. Katar ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler ve ticaret hacmi olması gereken yerde değildir. İki kardeş ülkenin ticaret hacmini geliştirmek için Başkonsolosumuz Sultan Bin İbrahim Al-Mahmoud ile işbirliği yapma kararı aldık. Bu noktada önümüzdeki dönemde Katar’a düzenleyeceğimiz ticari iş gezimizin önemi de bir kat daha artmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’den Katar’a yapılan ihracatın büyük bir kısmını demir çelik ürünlerinin oluşturduğunu dile getiren Çepni, “Elektrikli makinalar, ev tekstil ürünleri, mobilya ve gıda ürünleri de ihracatımız içinde yer almaktadır. Katar’dan ithalatımızın da büyük ağırlığını doğal gaz oluşturmaktadır. Petrokimya ürünleri, plastik ve kimyevi ürünler de ithalatımız içinde yer almaktadır. Katar’daki Türk yatırımlarının tamamına yakınının inşaat sektöründe olması bu sektördeki gücümüzü açıkça ortaya koymaktadır. Dünya’nın en zengin ülkelerinden biri olan Katar ile işbirlikleri yapmamız iki taraf açısından da oldukça önem arz etmektedir. 2009 yılı itibariyle 98 milyar doları aşan gayri safi milli hasılası ve önümüzdeki yıllarda 100 bin dolara ulaşması beklenen kişi başı milli geliri ile Katar bizler için önemli bir pazar niteliğindedir. 2008 yılında ilan edilen 2030 Ulusal Katar Vizyonu ve 2022 FİFA Dünya Kupası’nın da düzenlenecek olması ve ardından gelen tanıtım çalışmaları ekonomi çevrelerince dikkatle izlenmektedir. Dünya’nın 3’üncü büyük doğalgaz rezervine sahip olan Katar, mevcut doğal kaynak zenginliği ile dünya ekonomisinden önemli pay almaktadır. Bu önemli başarılarından dolayı dost saydığımız ve Türkiye’nin dış politikalarına destek veren Katar ile olan ticaretimizi artırma yolunda bu toplantımız sayesinde önemli bir yol almış olacağız” dedi.
Konuşmasına yeşil Bursa’ya ayak bastığından beri gördüğü misafirperverlikten dolayı MÜSİAD Bursa Şubesi’ne şükranlarını sunarak başlayan Katar’ın İstanbul Başkonsolosu Sultan Bin İbrahim Al-Mahmoud da, MÜSİAD mensubu iş adamlarına Katar hakkında bilgiler verirken, ülkesinin ulusal vizyonunu 2030 yılında gelişen ülkeler arasında yer almak olarak ifade etti.
Katar’ın, ulusal kalkınmasını ve ileriye dönük vizyonunu; insani gelişim, sosyal gelişim, ekonomik kalkınma ve çevre gelişiminden oluşan 4 aşama ile sağlamayı düşündüklerini belirten Sultan Bin İbrahim Al-Mahmoud, Katar ve Türkiye ilişkilerini, tarihi, örnek, köklü ve gelişmekte olarak vasıflandırarak, “İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini gösteren ekonomi işbirliği çok önemlidir. 2012 yılında karşılıklı ticaret hacmi 1.2 milyar dolara ulaşmıştır. Türk şirketlerinin Katar piyasasında 12 milyar dolar yatırımlarından ötürü 2013 yılının ilk 7 ayında ticaret hacmi yüzde 10 olarak artmıştır. Halen çeşitli alanlarda Katar’da 50’den fazla Türk şirketi faaliyet göstermektedir” dedi.
CİHAN