Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Muzu Kumaşa Dönüştürdüler

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yapılan bir çalışmayla süs eşyası olarak kullanılan muz lifi, doğal kök boyasıyla renklendirilerek kumaşa dönüştürüldü.


 

ORHAN KUZU - Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yapılan bir çalışmayla süs eşyası olarak kullanılan muz lifi, doğal kök boyasıyla renklendirilerek kumaşa dönüştürüldü.

Akdeniz Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü son sınıf öğrencisi Deniz Yıldız, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sağ gözetiminde, muz lifinin ekonomiye kazandırılması için çalışma tez çalışması gerçekleştirdi. Yıldız, ilk olarak Anamur ve Gazipaşa ilçesinde muz bitkilerinin liflerinden süs eşyaları yaptı. Daha sonra muz liflerini doğal kök boyasıyla renklendiren Yıldız, ince ince dokuduğu lifleri ipek kumaşı gibi tekstil ürünü haline getirdi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hocasının isteği üzerine muz lifinin kumaşa dönüştürülmesi konusunda çalışma yaptığını belirtti.

Muzun meyvesi alındıktan sonra gövdesini pres makinesinden geçirip, elde ettikleri lifi yıkadıklarını anlatan Yıldız, "Kuruma işleminden sonra ip eğirmeyi geleneksel yöntemle yapıyoruz. Bu eğirmelerden kaba dokumalar dediğimiz kilim dokumaları, şapkalar, geleneksel dokumalar yapılabiliyor. Bizim amacımız, bunun ötesine geçerek, ipek durumunda lifler üretmek. Daha ince lifler üretip daha ince dokumalar yaparak kumaş durumunda dokumalar yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Muz lifinin iplik haline gelebildiğini kaydeden Yıldız, "Bu hale getirebilmek için gerekli makinelerden geçmesi gerekiyor. Liften elde edilen kumaşın sağlık açısından hiçbir problemi yok, hatta terletmiyor. İç çamaşırı olarak da kullanılabilir. Akdeniz bölgesinde geniş kapsamlı muz üretimi yapılıyor. Atıl olan muzun değerlendirilmesi için uğraşıyoruz" dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Mehmet Sağ da Türkiye'de son zamanlarda özellikle Mersin'in Bozyazı ilçesinde muz lifli dokumalara yönelik atölyelerin açıldığını söyledi.

Uzakdoğu'da muz liflerinden çok farklı ürünler elde edildiğine işaret eden Sağ, "Anamur'dan Alanya'ya kadar muz yetiştiriciliği yapıldığı göz önüne alınırsa muz lifinden çok çeşitli dokumalar elde edebiliriz. Hem çiftçilerin muz hasadı sonrası muz gövdelerini değerlendirmeleri açısından hem de dokuma kültürümüze zenginlik katması açısından bu son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

"İpekten daha güçlü bir dokuma elde edilebilir"

Muz lifli ürünlerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Sağ, "şöyle konuştu: 

"Tekstil işverenleri tarafından bunun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Muz lifinin tekstil sektörüne kazandırılması en büyük amacımız. Japonya'da muz lifinden kimono dokuması yapılabiliyorsa bizde de sık ve ince bir dokuma yapılabilir. Bir ipekle yarışabilir. İpekten daha güçlü bir dokuma elde edilebilir. Muz lifi iyi değerlendirilebilirse hem bölge kültürüne zenginlik katar hem de bölgenin uluslararası alanda tanınmasını sağlar. Ekonomik girdi açısından da bölgeye fayda sağlayacağı inancındayız."