Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret alan Nallıhan İğne Oyası ve Nallıhan Örtmesi, tescil belgeleriyle markalaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan tescil belgelerini 24 ürünün coğrafi işaret aldığı törende Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş’a verdi. Öntaş, tescil çalışmalarından dolayı Nallıhan Kalkınma Vakfı’na (NAKAV) ve emeği geçenlere teşekkür etti. Nallıhan İğne Oyası, ipin bükülmesi tekniğinin kullanılması ve kökün hiçbir zaman tülbent ya da kumaş üzerine yapılmaması özelliğine sahip. İp bükme yöntemiyle yapılan iğne oyaları yıkamaya dayanıklı olmaları ile de biliniyor. Nallıhan Örtmesi’nde ise dokunurken ipek, ipek-pamuk karışımı veya pamuk iplikler kullanılıyor. Çözgü ipinde kullanılan kız kıvrağı(tersbükü/tersbüküm) ipinin sabunlanması tekniği de Nallıhan Örtmesi’ne özgü bir teknik.
SEKİZ ÜRÜN TESCİL BEKLİYOR
Nallıhan İğne Oyası ve Nallıhan Örtmesi’nin yanı sıra Başkent’te; Ankara döneri, Ankara simidi ve Ankara tavası, Beypazarı kurusu, Kalecik karası üzümü, Çubuk agat taşı ve Çubuk turşusunun da coğrafi işaret tescili bulunuyor. Başvurusu yapılan Ankara erkeç pastırması, Ankara keçisi oğlağı eti, Ankara tiftiği, ‘Angora mohaır’ türü Ankara tiftiği, Gölbaşı sevgi çiçeği, Kızılcahamam bazlaması, Kızılcahamam kapaması ve Şereflikoçhisar tahinli pidesi ise tescil bekliyor.
hurriyet.com.tr