Organik pamuk tarımı ile ilgili çalışmalar 70’li yıllardan itibaren dünyada gelişmeye başlayan çevre bilincinin bir sonucu olarak ilgi görmeye başlamıştır. Çevre kirliliği kavramını oluşturan önemli etkenlerden birisi olan tarımsal kirlilik, günümüzde doğal yaşam dengesi düşünülmeksizin uygulanan modern tarım yöntemlerinde kullanılan sentetik maddelerin toprağa verilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Organik Pamuk, konvansiyonel pamuğa göre tamamen doğal yöntemlerle üretilmekte ve doğanın korunmasını destek vererek, sürdürülebilir tarıma olanak sağlamaktadır. Karsu Tekstil, %100 organik pamuk ve organik pamuklu iplikler üreterek doğal ortamın korunmasına destek sağlamaktadır.
Tarım alanlarında kullanılan çeşitli kimyasal maddeler, esas kullanım amaçlarının yanı sıra toprak, bitkiler, hayvanlar ve dolaylı olarak da insan yaşamı üzerinde önemli tehdit unsuru oluşturmaktadır. Çevreci hareketler sonucu bu zararlar hiçbir yanılgıya meydan vermeyecek şekilde tespit edilmiş ve tarımsal kirliliğe yol açan etkenlerin ortadan kaldırıldığı, tamamen doğal yöntemlerin kullanıldığı bir tarım yöntemi tanımlanarak bu yöntemin uygulanması konusunda çalışmalara başlanmıştır. Kimyasal yardımcı maddelerin henüz bulunmadığı dönemlerde binlerce yıl boyunca başarı ile uygulanmış olan bu yöntem “organik tarım” olarak isimlendirilmektedir.
Organik tarım, sentetik yolla elde edilen insektisit, herbisit, fungusit, kimyasal gübre, bitki büyüme düzenleyicileri, defoliyant ve desikantların kullanılmadığı, ekim nöbeti, organik gübreleme ve biyolojik esaslı hastalık ve zararlı kontrolüne dayanan, çevreye ve doğaya zarar vermeyen, hatta koruyan bir tarım sistemi olarak tanımlanmaktadır. İnsana ve çevreye duyarlı bir üretim sistemi olması nedeniyle hem ülkemizde hem de dış ülkelerde gittikçe önemini arttırmaktadır. Günümüzde tüketiciler sadece kendi sağlıklarını korumak amacıyla değil, ürünlerin yetiştirilme aşamalarında çevreye, insanlara ve gelecek nesillere verebilecekleri tehlikeleri dikkate alarak organik ürünleri tercih etmektedirler.
Organik pamuk üretiminde üretime karar verilmesi ile organik üretim süreci başlar, sertifikasyon işlemleri için başvuru yapılır, organik üretim için en uygun alan belirlenir ve organik tohumdan üretimin son aşamasına ve tekstil ürününe dönüşünceye kadar bu süreç devam eder. Organik üretilen pamuklar, nakliye, çırçırlama, depolama ve tekstil aşamalarında geleneksel pamuklardan ayrı tutulmakta ve ayrı işlem görmektedir. Tarım sürecinde organik olarak yetiştirilmiş liflerin tekstil sektöründe ilgili standartlara göre işleme alınması ile organik tekstil sektörü doğmuştur.
ORGANİK PAMUK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN DURUMU
Dünya’da organik pamuk üretimi ilk defa 1980’li yılların sonlarında Türkiye’de başlamıştır ve ilk sertifikasyon işlemi 1989/1990 yılında Türkiye’de gerçekleştirilmiştir (ICAC, 2003). Dünya genelinde 22 ülkede organik pamuk üretimi yapılmaktadır. Bu ülkeler ve üretim miktarları Tablo 1’ de görülmektedir.
Tablo 1’de 2003/2004 üretim döneminden 2006/2007 üretim dönemine kadar en fazla organik pamuk üretiminin yapıldığı ülkeler Türkiye, Hindistan ve Çin olarak tespit edilmiştir. Bu dönemden sonra Hindistan üretimini 4 kat arttırarak ilk sıraya yükselmiş, 2007/2008 üretim döneminde en fazla üretim yapan ülkeler sıralamasında Hindistan (73.702 ton), Suriye (26.000 ton) ve Türkiye (21.698 ton) olarak yer almışlardır. Dünya genelinde 2003/2004 üretim döneminde 19.269 ton olan organik lif pamuk üretimi yaklaşık 7 kat artarak 2007/2008 üretim döneminde toplam 141.563 ton’ a ulaşmıştır. Dünya organik pamuk üretiminin % 87’sinin Hindistan, Türkiye ve Suriye’ de gerçekleştiği Tablo 1’den izlenebilmektedir. Hindistan, Türkiye ve Suriye başta olmak üzere Çin, Amerika, Tanzanya, Uganda, Peru, Mısır, Mali ve İsrail önemli organik pamuk üreticisi ülkeler olarak sıralamada yer almaktadır.
http://tekstiltekstil.com/nedir-bu-organik-pamuk/