Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Nişasta Haşılının Tekstil Malzemesinden Sökülmesi

Nişasta Haşılının Tekstil Malzemesinden Sökülmesi

 

Tekstil terbiye işlemlerinde nişasta haşılının sökülmesini sizlere maddeler halinde aşağıda açıklıyorum.

Su ile:

40-45°C’ta %100 civarı flotte aldırılarak 24 saat bekletilir. Doğal mikroorganizmalar üreyerek nişastayı depolimerize eder. Nişasta suda çözünür hale gelir, suyla yıkayarak uzaklaştırılır.


Yaygın bir yöntem değildir.

 

Avantajları: Kimyasal kullanılmaz.Ucuzdur.
 

 

Dezavantajları: Selülozun küflenmesi riski vardır. Zaman tüketimi fazladır. Üniform sonuçlar elde edilemez.

 

Asitlerle:

Seyreltik mineral asitler 25-30°C’ta 8-12 saatte nişasta haşılını parçalar. Ilık suyla yıkayarak uzaklaştırılır.

 

Avantajları: Hidroliz üniformdur.

 

Dezavantajları: Suyun buharlaşması sonucu asit konsantrasyonu artarsa selüloz lifi zarar görür. Çünkü yöntemin esası hem nişastada hem de selülozda bulunan asetal (O-C-O) bağlarının hidrolizidir. Riskli bir yöntem olduğundan tavsiye edilmez.

 

Bazlarla:

Asetal bağlarının bazlara karşı dayanıklı olmalarına rağmen havadaki oksijenin etkisiyle nişasta parçalanabilir. En iyi sonuçlara 40-50°C’ta ve pH 10 civarında ulaşılır. Yaygın bir yöntem değildir.

 

Enzimle (Amilaz):

Avantajları: Spesifiktir, selüloza zarar vermez.

 

Dezavantajları: pH bağımlılığı yüzünden diğer işlemlerle kombine edilemez.

 

Amilaz kaynakları:

Pankreas amilazı: Hayvanların pankreasından

 

Bakteri amilazı: Bakterilerden

 

Malt amilazı: Yeşermeye başlayan arpadan elde edilir.

 

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

Haşıl sökme çözeltisi; enzim, asit veya alkali, ıslatıcı, tuz ve kompleks yapıcı içermelidir.

 

Kullanılan ıslatıcı, enzim aktivitesini düşürmemelidir.

 

Çözelti emdirilen kumaş topunun kenarlarının kurumaması ve çözeltinin buharlaşmaması için polietilen folyo ile kumaş dikkatlice sarılmalıdır.

 

Suda çözünen glikoza parçalanmış nişasta haşılının uzaklaştırılmasında sıcak suyla yıkama önerilir.

tekstilsayfasi.blogspot.com