Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Öğrencilerden tekstil atığına ayvalı müdahale

Lise öğrencileri doğaya zararlı atık suları zararsız hale getirmek için geliştirdikleri proje, MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nda biyoloji dalında finale kalan 20 proje arasında birinci seçildi. Gaziantep Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi 10’uncu sınıf öğrencileri Ecem Güney ve Doğa Akçadağ, danışman biyoloji öğretmenleri Fatih Mehmet Günaydın’la birlikte bölgedeki tekstil fabrikalarında doğaya bırakılan boyalı atık suları inceledi. Bu şekilde doğaya salınan suların çevreye büyük zararlar verdiğini tespit eden öğrenciler, 6 aylık bir araştırmanın ardından ayva çekirdeğinden elde ettikleri jöle sayesinde atık sıvıların temizlenmesini sağladı. Ekip, ‘Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nda aldıkları ödülün ardından patent için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

Elde edilen katı jöleyle yüzde 98 oranında başarı sağladıklarını söyleyen projenin danışman öğretmeni Fatih Mehmet Günaydın, tekstil atık sularının çevreye büyük zararları olduğunu dile getiriyor. Öğrencilerinin ekosisteme büyük zararlar veren bu atık suların içerisindeki boyanın emilimini sağlamak için fabrikalarda gözlem yaptığını ve laboratuvarda ayva çekirdeğinin müsilajını elde etmek için yoğun çalıştığını belirten öğretmen projeyi şöyle anlatıyor:
“Tekstil atık suları doğaya zararlı boyalar içeriyor. Bunlar doğaya arıtılmadan verilirse bu ekosistem için büyük bir tehdit. Öğrencilerimiz fabrikalarda bu atık suları gözlemledikten sonra, ayva çekirdeğinden katı bir jöle olan müsilaj elde etti. Bunu atık suların içine bıraktıklarında boyanın büyük oranda temizlendiğini, emildiğini tespit etti. Proje çevre için yeni bir umut ışığı olabilir. En kısa sürede patent için gerekli hazırlıklardan sonra başvurumuzu yapacağız.”