Organik Tekstil Ürünleri Araştırması
Çağımızın iklim şartları, tüketicileri sadece yiyecek ürünleri konusunda
değil, evlerde ve giyimde de organik ürünler tüketmeye zorluyor.
Genel olarak bakıldığında bilinçli tüketici, önceleri yediklerine dikkat ediyor ve tercihini organik tarım ürünleridenyana kullanıyordu. Fakat daha sonra, bunun yeterli olmadığını gördü ve tüketilen her ürünün, içinde yaşanılan mekanların, kullanılan eşyaların da doğa ve insan biyolojisiyle dost olmasına özen göstermeye başladı.
Yeni tüketici tipi artık, taşıdığı çantayı, giydiği ayakkabıyı, jean pantolonu, elbiseyi, banyoda kullandığı havluyu, uyuduğu çarşafı, çocuğunu uyuttuğu yatağı, yemek yediği tabağı ve tabaktaki yiyeceği sorgulamaya başladı. Aşırı tüketimin zararını gördü, geri dönüşümlü ürün kullanmaya başladı. Giydiği ürünün boyalarının, kullandığı mobilyanın cilasının tabiatta hasar yarattığını farketti ve doğal boyaların kullanıldığı ürünleri tercih eder oldu. Sentetik tekstil ürünleri yerine, doğal pamuk, keten, kenevir, yün, ipek, bambu kullanımına ağırlık verdi. İşte bu tüketici tercihleri, üreticiyi yeni arayışlara itti. Örneğin jean pantolon boyalarında sentetik boyalar yerine mimoza çiçekleri, patates nişastası kullanılmaya başlandı.
Organik ürün tercihinde engel oluşturan, sert-kaba dokular, yüksek fiyat, az bulunurluk, kötü tasarım v.b. durumlar artık geride kaldı. Kısaca belirtecek olursak; organik tekstil ürünleri sürdürülebilir doğal bir hayat için önem taşıyor. Son yıllarda organik ürün tüketimine ve organik bir gardroba sahip olmak konusunda, bir hayli çalışma yapılmış ve konu ile ilgili pek çok adım atılmış bulunuyor. Önemli giyim ve ev tekstili fuarlarında, doğal ürünlerin konu alındığı forum ve trend alanlarının göze çarpması da bu gerçeği adeta kanıtlıyor.
Ayrıca, bu durumun diğer bir getirisi olarak da günümüzde mağaza zincirleri olan Marks& Spencer, Banana Republic, Next, Top Shop gibi bir çok marka klasik koleksiyonlarına, mutlaka organik ürünlerden oluşan bir grup ekliyor ve klasik ürünlerinin üretiminde laboratuvar standartlarını zorunlu hale getiriyor.
> <� tp�[ground:white'>Bu cihazlar lifli materyallerden imal edilen,vücut dışında kanı temizlemek amacı ile kullanılan mekanik organlardır. Üç büyük organı içerir, Suni böbrek, suni akciğer ve suni karaciğer.
A)Suni Böbrek
Çekilen ızdırap nedeni ile pek çok hasta suni böbreği kullanmaktadır.Suni böbreğin fonksiyonu hastanın kanının sirkilasyonunu sağlamak için kandaki atık ürünleri ve suyu uzaklaştırarak elektrolit konsantrasyonunu kontrol etmektir.Bunun için bir zar kullanılır. Zar, değişen yoğunluklarda çok sayıda iğne ile delinmiş Nonwoven kumaş kullanılan lifler, viskon ve polyesterdir. İçi boş liflerin amacı kanın sirküle edilmesidir. Böbrek hastalıklarının kandaki 10000-30000 molekül ağırlıklı proteinler tarafından oluştuğuna inanılmaktadır. Bu nedenle lif üreticileri, içinden bu molekül ağırlığına sahip zararlı proteinleri geliştirmeyi amaçlamışlardır. Ancak, diyaliz cihazı vücuda yabancı bir madde olduğu için uzun süreli kullanımı çeşitli komplikasyonlar oluşturulur. Kan, diyaliz cihazaı ile sirküle edildiğinde kandaki lökosit miktarı ilk 20 dakika boyunca düşer. Bu yüzden suni böbrek üreticilerinin amacı, içi boş liflerin yüzeyin lokosit düşüşünü engelleyecek şekilde gerçekleşmektedir.
B)Suni Karaciğer
Başlangıçta kalp cerrahisi esnasında akciğer fonksiyonunun yerine geçen bir cihaz olarak geliştirilmiştir.Günümüzde bu amaç için Amerika da yılda 250 bin, Japonya da yılda 20 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. Suni akciğer kana oksijen temin etmek ve karbondioksiti uzaklaştırmak için kullanılan bir gaz değiştiriciden oluşur.Bu amaçla içinden gazın geçmesine izin verecek mekanik bir akciğerin yapılması için silikon veya PP içi boş lifler kullanılır.
C)Suni Akciğer
Fonksiyonu hastanın plazmasını ayırarak, hastanın kanına taze plazma sağlamaktır.Suni böbrek için kullanılanlara benzer zarlar veya selüloz içi boş liflerden yapılır.
sbau.anadolu.edu