Örme ve Dokusuz Yüzey Oluşturma Teknikleri
Günümüzde, örme ve dokusuz yüzey oluşturma teknikleri ile tekstil yüzeyi elde etme olayı, gelişmiş olmakla birlikte, binlerce yıllık bir gelenek haline gelmiş olan dokuma kumaşın yeri, sağladığı birçok avantaj sebebiyle diğerlerine göre hep daha önde olmuştur. Bunu hep bir adım daha öne taşıyabilmek için her an daha kaliteli kumaşların üretilmesi söz konusudur.
Ancak kalite kriterlerinin hepsini bir arada karşılayabilecek bir makine daha üretilememiştir. Bu kriterlerin en çoğunu iyi yapan makineler ise günümüz teknolojisinde ileri adım atmış makineler olarak görülmektedir.
Bilim ve teknolojinin gelişim süreci dokuma makinelerinde kendini, tezgah hızlarının arttırılması ve kumaş kalitesinin iyileştirilmesi yönünde göstermiştir. Bu sürece paralel olarak; dokuma esnasında iplik gerginliklerinin kontrolü önem kazanmıştır.
Günümüzde mikroişlemcilerin dokuma makineleri imalatında yer almasıyla birlikte, milisaniye düzeyinde, çok kısa zaman aralıklarının kontrolü mümkün olmuştur. Bu durum, dokuma makinelerinin kabaca tüm mekanizmalarının, mekanik sistemlerden elektronik sistemlere dönüşmesine yol açmıştır. Mekanik ağızlık açma sistemlerinde(armür ve jakarlar), çözgü salma ve kumaş çekme sistemlerinde, renk seçme tertibatlarında vb. sistemlerde elektronik sistemler tercih edilir hale gelmiştir.
Bu çalışmada, kalite kriterlerini önemli derecede etkileyen atkı atma sistemleri ve bu sistemlerin ilişki içinde olduğu elemanların genel olarak bir incelenmesi yapılacaktır.
Ancak dokuma işleminin, belli bir gerginlik altında gerçekleştiği unutulmamalıdır. İşletme şartlarında çözgü ve atkı ipliği gerginliklerini, belli değerlerde sabit tutmak, oluşacak kumaşın kalitesine ve makinenin randımanına doğrudan etki eder. Dokuma şartlarında, ipliklerde meydana gelecek plastik uzamalar, kumaşta homojen olmayan boyamalara sebebiyet verir. İpliklerin kopma mukavemetinin üzerinde oluşan gerginlikler ise, makine randımanında düşüşe sebep olmaktadır. Sonuç olarak verimli ve kaliteli üretim için; dokuma esnasında çözgü ve atkı ipliklerinin kontrolü kaçınılmaz bir gerekliliktir.tekstilokulu.net