Tekstil İşveren Sendikası ve Türk Tekstil Vakfı'nın birlikte hayata geçirdiği Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri (METEM) devletin mesleki eğitim politikasına da örnek oldu. Hükümet, iş dünyasının kalifiye eleman sorununa çözüm için, Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) eğitim merkezi açacak olan özel sektöre, öğrenci başına 5 bin lira teşvik verecek. Karar, özellikle tekstil ağırlıklı OSB'lere eğitimli teknik eleman yetiştiren ve ilki Çerkezköy'de 2007 yılında hizmete açılan METEM'lerin çok yerinde bir girişim olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Torba Yasa olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 11 Temmuz'da onaylanan kanunla Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına para verilmesi yasalaştı. Buna göre OSB'lerde kurulacak özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören her bir öğrenci için, öğrencinin devlete maliyetinin 1.5 katına kadar ödeme yapılacak. Bilgi veren yetkililer, meslek ve teknik liselerde okuyan bir öğrencinin devlete maliyetinin 3 bin 300 TL olduğunu ifade etti. Buna göre OSB'lerde kurulacak okullar için öğrenci başına yaklaşık 5 bin TL ödenecek. Uygulama önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak. Uygulama kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bütün OSB'lerde okul açmayı planlıyor. Bakanlığın da olumlu baktığı bu gelişme ile iş dünyası kalifiye elemanı artık kendisi yetiştirecek. Bu fikrin ilk örneği Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ve Türk Tekstil Vakfı tarafından METEM adıyla Çerkezköy'de hayata geçirilmişti. Sonraki METEM'ler ise Kayseri ve Adana'da kuruldu. Tekstil eğitimi verilen bu okulların açılmasıyla birlikte diğer alanlarda da eğitim verilen okullar girişimciler tarafından kurulmaya başlandı. Şimdi beklenen teşvikin gelmesiyle özellikle OSB'lerdeki okul sayısında kısa sürede büyük artış yaşanması bekleniyor.
Sanayi için kalifiye eleman ihtiyacını en fazla hisseden bölgelerden Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinin Başkanı Bekir Sütcü, sanayicilerin vasıflı teknik eleman bulma konusunda sıkıntılı olduklarını vurgulayarak, bu açığı Adanada METEM'in kapattığını belirtiyor. Sütçü, "Organize Sanayi Bölgesi olarak METEM çok önem verdiğimiz bir okulumuzdur. METEM'e neden önem veriyoruz? Organize Sanayi Bölgesi olarak, sanayiciler olarak eli anahtar tutan teknik elemana şiddetle ihtiyacımız var'' dedi. Sütçü, sanayiciler olarak eli anahtar tutan ya da tutacak olan eleman istediklerini ancak, gelenlerin çoğunun hayatında ilk defa bir sanayi kuruluşu gördüklerini vurgulayarak, "Bu arkadaşların çoğu ya bir hafta dayanıyor ya da on gün sonra ürküp gidiyorlar. Gelenler arasında çok azı, yani yüzde 10 ya da yüzde 15'i başarılı olup kalıyor. Bu yüzden METEM, biz sanayiciler için büyük bir avantaj'' diyor. METEM'deki makine donanımı sayesinde öğrencilerin uygulamalı olarak kaliteli eğitim görebildiklerini vurgulayan Sütcü, "Teoriden pratiğe geçiş öğrenciler için çok daha kolay oluyor. Burada eğitim gören öğrenciler makinelere alışkın ve aşina olduklarından makinelerden korkmayan, ben bunu rahatlıkla başarabilirim, diyen öğrenciler yetişiyor. METEM'in böyle bir zemin hazırlamasının hem memleket için hem de Organize Sanayi Bölgesi için çok faydalı olduğunu biliyorum. Biz Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak METEM için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Onların sosyal aktiviteleri ile ilgili, tanıtımları ile ilgili, öğrencilerin stajlarıyla ilgili elimizden ne geliyorsa okul müdürümüzle birlikte hareket ediyoruz, destek olmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullanıyor. Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci ise, METEM sayesinde Sarıçam İlçesinin daha da hareketlendiğini belirterek, "METEM sayesinde üzerimizdeki yük hafifledi. Neydi bu yük? Bizlere iş için başvuran gençlerimize 'ne iş yapabilirsin' diye sorduğumuzda 'ne iş olsa yaparım' yanıtını alıyorduk. Ama herkes, her işi yapamaz. Özellikle teknik gerektiren işlerde eğitimli olmak lazım METEM'de yetişen gençler artık sanayicilerimizin yanında rahatlıkla iş imkânı bulabiliyor" diyor.