Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, "Tekstil ve hazır giyimde bir an önce marka ve tasarımda büyümeye başlamalıyız. Hükümetten de bu konuda sektörü motive edecek adımlar bekliyoruz.
Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, "Tekstil ve hazır giyimde bir an önce marka ve tasarımda büyümeye başlamalıyız. Hükümetten de bu konuda sektörü motive edecek adımlar bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye'nin ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ihracat birim fiyatları üzerinden yapılan bazı yanlış kıyaslamalarla bu sektörün önemsizmiş gibi gösterilmek istendiğini vurguladı.
Dünyada tekstil sektöründen hiçbir ülkenin vazgeçmediğine ve küresel markaların hepsinin gelişmiş ülke şirketleri olduğuna dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti:
"Dünyada ister orta düzey küresel çapta, isterse 'haute couture' denilen sınıfta olsun bütün markalar gelişmiş ülkelere ait. Türkiye'nin de hazır giyimde, tekstilde örgütlü bir sektöre, tasarım ve markalaşmaya dönmesi lazım. Kamu karar alıcıları ve sektör, işçilerin birkaç liralık ücretleriyle maliyet avantajı sağlamak yerine, güçlü biçimde ürünlerinin değerini artırmaya çalışmalı. Bugün sorgulamamız gereken, hazır giyimin katma değeri değil, kendimize tekstil hazır giyim ülkesi derken milli takımların tamamına ürün veren bir spor markamızın neden olmadığıdır."
Tekstil sektöründe de ihracat birim fiyatı olarak yüksek değere sahip ürünlerin bulunduğunu anımsatan İnanç, "Bugün 1,5 kilogram olup 850 bin dolara satılan elbise var. Dünyanın en pahalı süper araba kategorisindeki bir modelin satış fiyatı 4 milyon 850 bin dolar. Ağırlığı ise bin 456 kilogram. Kilogram birim fiyatı 3 bin 331 dolar civarında. Lüks giyim markalarının ortalama düzeydeki birim fiyatıdır bu. ATAK helikopterinin birim fiyatı 5 bin dolar olarak açıklandı. Bu birim fiyatı, tasarım ürünlerin sezondaki fiyatları kadardır." ifadelerini kullandı.
Sektörün ileri taşınmasında örgütlülüğün büyük önem taşıdığına işaret eden İnanç, şu görüşleri paylaştı:
"İşçilerimiz en güzel ürünü üretecek beceriye, en güzel tasarımları ortaya çıkarma bilgi birikimine sahip. Tekstil ve hazır giyimde bir an önce marka ve tasarımda büyümeye başlamalıyız. Hükümetten de bu konuda sektörü motive edecek adımlar bekliyoruz. Bunu sağlamanın ilk şartı örgütlenmedir. Dünyanın her yerinde, toplu pazarlık sistemine geçen, sendikal örgütlenmeyi tercih eden işçilerin geliri ve verimi artar, işletmeler hızla büyür."