Pamuk fiyatlarında kaydedilen gerilemenin pamuk ekim alanlarının azalmasına ve buna bağlı olarak üretimin gerilemesine yol açtığını ifade eden Ulusal pamuk konseyi üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl " ABD tarım bakanlığının tahminlerine göre Türkiye'de bu yıl pamuk ekim alanı ve üretiminin yüzde 13 azalması bekleniyor.Ancak şu an itibariyle bizim tahminimiz yüzde 30 civarında. Sıkıntılardan dolayı 1 milyar dolarlık bir zarar söz konusu.
Pamuk fiyatlarında kaydedilen gerilemenin pamuk ekim alanlarının azalmasına ve buna bağlı olarak üretimin gerilemesine yol açtığını ifade eden Ulusal pamuk konseyi üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl " ABD tarım bakanlığının tahminlerine göre Türkiye'de bu yıl pamuk ekim alanı ve üretiminin yüzde 13 azalması bekleniyor.Ancak şu an itibariyle bizim tahminimiz yüzde 30 civarında. Sıkıntılardan dolayı 1 milyar dolarlık bir zarar söz konusu.Türkiye'de pamuk biterse beraberinde tekstil de biter" dedi.
Yapılan araştırmalara göre bu yıl Türkiye'de pamuk ektili alanın 420 bin hektar ve beklenen rekoltenin 630 bin tona (2.89 milyon balya) düşeceğinin ortaya çıkmasıyla harekete geçen pamuk sektörünün Türkiye'deki en büyük alıcısı konumundaki Şahin Pamuk Enerji A.Ş. sektörle ilgili sorunların acil çözüm için hükümete yönelik çağrılarını yenilerken Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, Üretimin desteklenmesi gerektiğini, aksi halde istihdamın lokomotif sektörlerinden tekstilin de riske gireceğini ifade etti. Bingöl, "Türkiye'de pamuk üretimi biterse tekstil'de biter. Hal böyle olunca işsizlikle birlikte kaos yaratır." dedi. Bingöl yaptığı açıklamada pamuk sektörünün sorunlarının çözümü için öncelikle üreticinin sorunlarına el atılması gerektiğini belirterek "Pamuğa sahip çıkmak zorundayız. Bu sektör bir çok sektörün lokomotifi durumunda.
Üreticinin öncelikle sorunlarına eğilmek zorundayız. Üretimi arttırmak için ilk olarak şu anda 46 kuruş olan pamuk prim desteğinin 70 kuruşa çıkarılması gerektir."dedi. Bingöl açıklamasında pamuk sektörünün canlanabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu ifade ederek "Organik pamukta da 250 kuruş olan desteği devletin 100 kuruşa indirdi, bunun mutlaka 250 kuruşa çekilmesi gerekir. Böylece daha fazla tonlarda pamuk üreterek Çin, Hindistan, Pakistan'la rekabet edilebilir. Türk pamuğunun dünya piyasalarında ki rekabet gücünün artması tekstil sektörünün de rekabet gücünü destekler.
Pamuk sektöründe yaşanan sıkıntıların Türk pamukçusuna verdiği zarar 1 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bu nedenle tek balya sistemine geçilmesi gereklidir. Bu yıl pamuk üreticilerini küresel ısınmanın da olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye için önemli bir istihdam kaynağı olan pamuk üreticiliğinin bitmesi terör odaklarının da işine gelecektir. İşsizlik terörü besleyen en önemli olaylardan birisidir. İstihdam alanlarının daralması toplum içi huzursuzluğa neden olacağı gibi bu sektörden geçimini sağlayanların tabiri caiz ise ocaklarına incir dikilecektir. Türkiye'nin verimli tarım toprakları ise kendi kaderine terk edilecek ve çiftçiler bu sektörü zarar etikleri için bırakacaktır." dedi.
Pamuk fiyatlarında kaydedilen gerileme, pamuk ekim alanlarının azalmasına, dolayısıyla üretimin gerilemesine yol açıyor.Bu sene yüzde 30 civarında daralma bakleniyor…