Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’de pamuk ithalatının aşağı çekilerek, üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’de pamuk ithalatının aşağı çekilerek, üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.
GSO destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)', Ortadoğu Fuar Merkezi’nde açıldı. Konukoğlu, törende yaptığı konuşmada, tekstil sektörünün Gaziantep sanayisine yön veren en güçlü sektörlerden biri olduğunu ifade ederek, PENTEX Fuarı’nın da katılımcı ve ziyaretçi sayısını her geçen yıl artırarak bugünkü önemli konumuna geldiğini söyledi. Gaziantep’ten son 5 yılda yapılan tekstil ihracatının yüzde 39 ve hazır giyim ihracatının yüzde 58 artış gösterdiğini bildiren Konukoğlu, ‘’Bugün tekstil ihracatımız 1,3 milyar dolar ve hazır giyim ihracatımız 160 milyon dolar seviyesine ulaştı. İvme yukarı gidiyor. Üstelik fasoncu olarak değil kendi markamızla yola çıkarak, bu aşamaya geldik. Gaziantep bugün Türkiye toplam tekstil ihracatının yüzde 17’sini, hazır giyim ihracatının da yüzde 1’ini yapıyor. Hazır giyimde payımızı inşallah yüzde 5’lere, yüzde 10’lara doğru inşallah el birliği ile çekeceğiz.” diye konuştu. Sektörün temel hammaddesi olan pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Konukoğlu, “Türkiye’deki pamuk ithalatı aşağı çekilerek, pamuk üretimi artırılmalıdır. Çiftçiye verilecek her türlü destek, tekstilin ileri yıllara taşınmasının altyapısını oluşturacaktır. Ülke olarak 1 milyon tona yakın pamuğu ithal ederken, 600 bin ton pamuk üretimimiz var. Pamuk üreticilerine çok daha fazla destek verilmelidir.” şeklinde konuştu.
Gaziantep Vali Vekili Uğur Aladağ da fuarların güçlü ve hareketli ekonomiye işaret ettiğini dile getirerek, Gaziantep büyüdükçe ülkemizin kalkınmasına çok büyük katkıda bulunacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise hükümetin ihracata dayalı büyüme ve sektörel büyüme için önemli çalışmalar yaptığını, bunlardan birisinin de açıklanan Ekonomi Dönüşüm Programı olduğunu belirtti.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ise tekstil ve hazır giyim sektörünün en fazla ihracat yapan üçüncü sektör olduğuna işaret ederken, “İşimizi aşkla, sevdayla yapıyoruz. Üretimde Çin’i rakip gibi görüyoruz ama aslında değil. Katma değeri yüksek, tasarımlı, nitelikli ürünlere yönümüzü çevirmeliyiz. Sektörde hayat standardını artırır ve üretimde altyapıya önem verirsek, bunu Gaziantep’te çok rahatlıkla yapabiliriz.” açıklamasında bulundu. PENKON Başkanı Mehmet Haskaya ise sektör için çok önemli olan Ünaldı bölgesini, İstanbul’da tekstilin merkezi olan Merter gibi yapmak istediklerini söyledi.
3 ÜLKEDEN ALIM HEYETİ GELECEK
PENTEX Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Aksaray, Batman, Bursa, Denizli,Diyarbakır, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya ve Mersin illerinden firmaların katılımı oldu. Penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, dikiş makinaları, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları, etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makinaları, temizleme makinaları, kalite kontrol ve metraj ölçüm makinaları, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerin vitrine çıktığı PENTEX Fuarı’nda, 250 marka temsil ediliyor. Türkiye’nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk cumhuriyetlerinden 20 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuar sırasında, GSO tarafından Etiyopya’dan sektörel alım heyeti programı düzenlendi. Ayrıca, Yunanistan ve Irak’tan da alım heyetlerinin gelerek iş görüşmeleri yapacağı bildirildi. Fuar, 21 Şubat tarihinde sona erecek.