Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Pamukta fiyatı düşürme politikası iplikçiye ağır fatura çıkarır

AYDIN (AA) - Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, iplikçilerin Türk pamuğunu düşük fiyata alma politikasının üreticiyi zora soktuğunu savunarak, "İplikçinin fiyatı aşağı çekme politikasını devam ettirmesi, ilerde kendilerine çok ağır fatura çıkarır" dedi.
Söke Ovası'nda 360 bin dekar alandaki pamuk hasadı devam ederken, pamuk fiyatlarınındaki düşüş üreticileri sıkıntıya soktu. 
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk fiyatlarının dünya borsalarında 3,90-4,00 lira bandı arasında olduğunu, Türkiye'de hasadına başlandığı şu dönemlerde ise pamuğa 3,50-3,60 lira arasında fiyat verildiğini bildirdi. 
Bu fiyatların üreticileri "mutsuz" ettiğini söyleyen Kocabaş, alıcıların hasat zamanının başlamasını ve üreticinin borcunu ödemek zorunda olmasını fırsat bilerek "ucuza kapatalım" düşüncesiyle hareket ettiğini savundu. 
Düşük fiyatın üreticiye zarar ettireceğine ve pamuk yerine farklı ürünlere yönelteceğine dikkati çeken Kocabaş, şöyle konuştu:
"Bu durumda iplikçi yurt dışındaki üreticiye mecbur kalarak daha pahallıya pamuk ithal eder. Bu da kendi sektörlerini sıkıntıya sokar. Faturasını iplikçi öder, tekstil sektörü büyük darbe alır. İplikçiyi uyarıyorum, Türk pamuğunu ne kadar ucuza alırsam o kadar iyi düşüncesi sadece günü kurtarır. İplikçinin fiyatı aşağı çekme politikasını devam ettirmesi, ilerde kendilerine çok ağır fatura çıkarır."
 
- "Emanet usulü satış tehlikeli"
 Üreticiyi bekleyen bir diğer tehlikesinin ise geçmiş yıllarda da sıkıntılara yol açan "emanet usulü satış" olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Kocabaş, "Üretici güçlükle ürettiği pamuğu çırçır fabrikasına emanet bırakıyor, çırçırcı aynı şekilde pamuğu iplikçiye, iplikçi de tekstilciye emanet usulü satıyor. Bu durumda borsada gerçek fiyatlar değil, sanal fiyatlar oluşuyor ve pamuk fiyatları iyice düşüyor" dedi.
Üreticinin pamuğunu emanete bırakmaması, çırçırlama işleminin sonrasında da lisanslı depolara vermesi tavsiyesinde bulunan Kocabaş, "Lisanslı depodan alacağı senetler para yerine geçiyor. Bu senetlerle borcunu ödeyebiliyor. Bunun bir faydası da borsada fiyatların gerçek fiyatlar olmasını sağlaması. Pamuk üreticisi telaşa kapılmadan ürününü pazarlamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
- Söke Ovasında verim beklentinin altında
Kemal Kocabaş, pamukta bu sezon fazla hastalık ve zararlı görülmediği için üreticinin yüksek verim beklentisi içinde olduğunu belirterek, Söke Ovası'nda hasadın yüzde 5'inin tamamlandığını ifade etti. 
İlk tespitlere göre verimin geçen yıla yakın olacağını, bunun da üreticinin yüksek verim beklentisini karşılamayacağı öngörüsünde bulunan Kocabaş, "Şu anda verim beklentilerimizin altında gibi görünüyor. Randıman ise 40 ile 41 arasında değişiyor. Üretici rekolte konusunda hayalci olmasın. Temennimiz önümüzdeki günlerde verim miktarının ve kalitenin yükselmesi" diye konuştu. 
Pamukta kalite denetiminin eksperlerden alınarak çırçır fabrikalarına bırakıldığını, fakat iki yıldır süren bu uygulamanın başarılı sonuçlar vermediğini savunan Kocabaş, yaşanan aksaklıkların giderilmesi amacıyla tespitlerini Ekonomi Bakanlığı'na ilettiklerini bildirdi.