Geçen yılın ilk yarısında 9,4 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten İHKİB Başkanı Tanrıverdi, bu yılın aynı döneminde tonaj olarak daha çok ürün satıldığı halde gelirin 8,2 milyar dolarda kaldığını açıkladı
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Avrupa Birliği'ni (AB) sarsan parite krizinin hazırgiyime 1,2 milyon dolara mal olduğunu belirterek, "Hazırgiyim ihracatının yüzde 75'ini AB ülkelerine yapıyoruz. Geçen yılın ilk yarısında 9,4 milyar dolarlık ihracat yapmıştık. 2015'in aynı döneminde tonaj olarak daha çok ürün sattığımız halde gelirimiz 8,2 milyar dolarda kaldı" ifadelerini kullandı.
Tanrıverdi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta gelir kaybının büyük bölümünün pariteden kaynaklandığını ifade ederek, Ocak-Haziran döneminde negatif yönde yüzde 18,5'lik parite etkisi olduğuna dikkat çekti. Tanrıverdi, parite etkisinden arındırıldığında hazırgiyim ihracatındaki düşüşün yüzde 1,8'de kaldığını bildirdi.
Yılın ilk 6 ayında hazırgiyim ihracatının adet bazında 85 milyon azalmasına rağmen tonaj olarak arttığını belirten Tanrıverdi, geçen yılın ilk yarısında 3 milyar 650 milyon adet ürün ihraç ettiklerini, sayının 2015'in aynı döneminde 3 milyar 565 milyona gerilediğini aktardı.
Tanrıverdi, "Adet olarak bakıldığında daha çok takım elbise, pantolon, gömlek ve bayan elbisesi ihraç ettik. Sadece tişört, kazak ve çorapta adet bazında bir gerileme var. Tonaj hesabında ise geçen yıla göre yüzde 2,6 daha fazla ürün ihraç ettiğimiz ortaya çıkıyor" ifadelerini kulandı.
Gelir kaybının neredeyse tamamı AB'den kaynaklandı
Tanrıverdi, AB'yi sarsan parite krizinin hazırgiyime 1,2 milyar dolara mal olduğunu belirterek, hazırgiyim ihracatının yüzde 75'ini AB ülkelerine yaptıkları bilgisini verdi.
Geçen yılın ilk yarısında bu ülkelere 9,4 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını dile getiren Tanrıverdi, "Bu yılın aynı döneminde tonaj olarak daha çok ürün sattığımız halde gelirimiz 8,2 milyar dolarda kaldı. Avrupa ve Rusya başta olmak üzere küresel piyasalardaki durgunluk, Türkiye'nin ihracatta ikinci büyük sektörü olan hazırgiyimi de vurdu. Hazırgiyim ihracatı, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 düşüşle 8,2 milyar dolar oldu" ifadelerine yer verdi.
Tanrıverdi, hazırgiyim ihracatının yüzde 75'ini Avrupa Birliği ülkelerine ülkelerine yaptıklarını anımsatarak, geçen yılın ilk 6 ayına göre ortaya çıkan 1,2 milyar dolarlık gelir kaybının neredeyse tamamının bu ülkelerden kaynaklandığını aktardı.
En çok ihracat yaptıkları ülkeler listesinin ilk 10'unda yer alan AB ülkelerine geçen yıl Ocak-Haziran döneminde 6,4 milyar dolarlık hazırgiyim ürünü sattıklarını hatırlatan Tanrıverdi, bu yılın aynı döneminde rakamın 5,3 milyar dolarda kaldığını, ilk 10'daki ülkelerden sadece Romanya'ya ihracatın arttığını, Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Polonya, Danimarka ve Belçika'da düşüş yaşandığını bildirdi.
Tanrıverdi, gelir kaybının Almanya'da yüzde 23,6, Fransa'da yüzde 28,2, İngiltere'de yüzde 12,8 olduğu bilgisini verdi. Kan kaybettikleri ülkelerden birisinin de Rusya olduğunu belirten Tanrıverdi, bu ülkeye yılın ilk 6 ayında ihracatlarının Ukrayna krizi ve rublenin değer kaybetmesi nedeniyle yüzde 43,3 azaldığını bildirdi.
Litvanya'ya ihracat yüzde 900 arttı
Tanrıverdi, Avrupa ve Rusya'daki olumsuz tabloyla bozulan morallerin Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ukrayna ve Litvanya pazarlarındaki canlanmayla biraz olsun yerine geldiğini ifade ederek, Litvanya'ya yapılan ihracatın yüzde 900 arttığını aktardı.
İç karışıklıklara rağmen Irak'a yaptıkları ihracatın yüzde 17 artarak 400 milyon dolara yaklaştığını dile getiren Tanrıverdi, "Rusya ile büyük bir kriz yaşayan Ukrayna'ya ihracatımız yüzde 25 arttı. Komşumuz İran'da büyük bir sıçrama yapıyoruz. Buraya ihracatımız yüzde 124 arttı. Bu ülkelerin yanı sıra Mısır, İsrail, Libya, Cezayir ve ABD pazarlarında iyi performans gösterdik. Durgunluğun atlatılmasıyla son çeyrekten itibaren sektörün AB ülkelerinde yeniden atağa kalkacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Tişört, çorap, kazak ve sweet şört ihracatı azaldı
Açıklamada yer alan bilgilere göre, 2015'in ilk 6 ayında geçen yılın aynı döneminde göre adet bakımından tişört, çorap ve kazak ve sweet şört ihracatı azaldı. Geçen yılın ilk 6 ayında 504 milyon adet tişört ihraç edilirken, 2015'in ilk yarısında bu rakam 456 milyona düştü. Sayı bakımından çorap ihracatı 747 milyondan 702 milyona, kazak ve sweet şört ihracatı 65 milyondan 60 milyona geriledi.
Yılın ilk 6 ayında ihracatı artan ürünler ise erkek takım elbise, bluz, erkek dokuma gömlek, erkek dokuma pantolon ve bayan elbise oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre 2015'in ilk 6 ayında adet açısından erkek takım elbise ihracatı 1,8 milyondan 2,1 milyona yükselirken, bu rakam bluzda 107 milyondan 119 milyona, erkek dokuma gömlekte 38 milyondan 39 milyona, erkek dokuma pantolonda 50 milyondan 57 milyona, bayan elbisede 68 milyondan 74 milyona çıktı.
dunya.com