Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Patent Navigasyon İle Önde

Herkes yeni bir keşifde bulunabilir. Peki, ama kaçı bunu bilinçli olarak yapar? Yeni bir buluşu ilk etapta kişi kendi içinde değerlendirir.
 
Peki ya kendi içinde vardığı bu sonucu başkalarına anlattıktan sonra sahip çıkması mümkün müdür? Mümkün ise bunun aşamaları nelerdir? İşte patent navigasyon tam bu aşamada devreye girmektedir.
 
YOLUNUZU PATENT NAVİGASYONU İLE BULUN
 
Herkes varacağı yeri bilir. Ama birileri hedefe diğerlerinden daha kısa ve güvenilir yoldan ulaşır. İşte patent navigasyonun amacı da kişilere bu yolu öğretmektedir. Her yöntemde olduğu gibi patent navigasyon da belli aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamaları kısaca incelememiz gerekirse ilk aşama üzerinde çalıştığımız ürünün dünya genelindeki gelişim sürecinin değerlendirilmesidir. Buna “patent trendi” adını veriyoruz. Ürün gelişime, geliştirilmeye açık mıdır? Ülkemizdeki ve dünya genelindeki gelişimi ne durumdadır? Sonraki aşamada “ana rakiplerin” incelemesine gelir. Ana rakipler nasıl bir teknoloji kullanıyor, faaliyet alanları nelerdir? Ürettikleri muhtemel ürünler nelerdir gibi konularda gerekli araştırmalar yapılır. Var ise eğer “patent boşlukları” değerlendirilir nasıl mı? Her alınan patent bütün dünyada değil sadece tescil edildiği ülkede geçerli olmaktadır. Bizim ülkemizde geçerli olmayan patentler incelenerek orada kullanılan teknolojileri kendi ihtiyaçlarımıza uyarlayabiliriz. Tabi ki bütün bunları yaparken başkasının patent ile koruduğu alanı ihlal etmeden kendimize boş alanlar bulabilmeliyiz. Buna “faaliyet serbestliği” adı da verilebilir. Faaliyet serbestliğinin tespiti ilerleyen aşamalar için büyük bir önem arz etmektedir.
 
İLERLEMEK İÇİN ‘AR-GE’ ÇALIŞMASI
 
 
Üretmek istediğimiz ürün yürürlükte olan bir patent ile korunuyor mu? Yurt dışında patentli olan ürünün Türkiye de patenti var mı? En önemlisi patent almak istediğiniz buluşunuzu kapsayan mevcut bir patent var mı ve bu patent sizin coğrafyanızda hala geçerli mi? Tüm bu sorular ışığında faaliyet serbestliği tespiti yapılarak yola devam edilir veya gerekli düzenlemeler ve değişiklikler yapılır. “Ar-Ge yoğunlaşması” da ilerleyeceğimiz yolda bizim için önemli bir yol göstericidir. Hangi firmaların hangi konular üzerinde yoğun olarak çalışmalar yaptığını inceleyerek onlarla aynı konuda onlardan geri kalmamak adına yoğun çalışmalar yapılabilir. Ya da tam aksine çalışmalarınızı tamamen farklı bir yöne yoğunlaştırarak kendi farkınızı ortaya koyabilirsiniz.
 
ANALİZLE RİSKİ EN AZA İNDİRİN
 
“Patent ihlali risk analizi” her aşama için çok önemli olmaktadır. Faaliyet göstermek istediğiniz alan patentle korunuyor ise veya riskli bölgede ise strateji değiştirmek gerekir ve bunun için risk analizi yapılabilir. Bu analizde nelere dikkat etmeliyiz? Seçeneklerimiz nelerdir. İlk seçenek is hedeflerini değiştirmek ya da hedeften vazgeçmektir. Eğer ticari anlamda uygun olursa lisans alınabilir. Patent sahibinden patentini kullandırma talebi istenebilir. Ya da kendi fikri haklarınızı kullanabilirsiniz. Patent navigasyon bize doğru ve güvenilir yolu gösteriyor olabilir. Ama şunu unutmayalım ki her yolda ne kadar güvenilir olursa olsun bazı problemler ile karşılaşabiliriz. Önemli olan bu problemlerin geçmiş deneyimler ile çözülebileceği gerçeğini asla unutmamaktır. Buna “triz ile patent” adı verilir. Geçmiş deneyimler gelecek adımlarımızı yönlendirmede en büyük yol göstericimizdir.
 
TUĞBA GÜVEN
PATENT MÜHENDİSİ