Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Patentli, çok renkli masura

50 yılı aşkın bir süredir, yurt içi ve yurt dışına, tekstil sektöründe kullanılan plastik Ring Masurası, Fitil Makaraları ve bobinlerinin üretimini gerçekleştiren İnelli Plastik, yine bir ilk’e imza attı. Dünyada ilk defa üzerine her türlü desen, rakam, şekil yapılabilen masura üretti. Var olan eski sistem iki parça renkli masura iken, artık yeni nesil masura, her türlü renk kombinasyonuna, bu kombinasyonların sonsuz adedine, şekil, rakam, tarih ve desene açık hale gelmiştir. İplik işletmelerinin renk adedi ihtiyaçları artık sorun olmaktan çıktı. Ürünün, üretim şekli de dahil olmak ve tüm dünyada geçerli olmak üzere patenti alınmış bulunuyor. Tekstil sanayi plastik iplik masuraları üretimlerinin artarak devam ettiğini belirten İnelli Plastik Genel Müdürü Alican İnelli, başta yurt içi müşterileri olmak üzere yurt içi ve yurt dışında birçok yeni iplik yatırımlarının masuralarının üretimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Plastik sektöründe, başta tekstil sektörü olmak üzere, yarım yüzyılı aşkın zamandır faaliyet gösterdiklerini vurgulayan İnelli, sektördeki yoğun rekabeti, inovasyonla aştıklarını belirtti. Ucuz ve kalitesiz malların sadece doğudan değil, batıdan da geldiğini belirten Dipl. İng. Plastik Mühendisi Alican İnelli, özellikle Avrupalı bazı firmaların , Türk müşterileri, yanlış yönlendirdiklerini belirtti. Alican İnelli, “Mallarını satabilmek için müşterilerinin ileride yaşayacakları problemleri bile bile uygun olmayan malzemelerden, bizim fiyatımızın altında ürün teklif ediyorlar. Tek amaçları siparişi alabilmek. İnelli olarak 60 yıldır sadece müşterimizin ihtiyaçlarına odaklandık ve her ne pahasına olursa olsun sipariş alalım mantığında olmadık. Bizim için tek doğru vardır o da müşterimizin ihtiyacı olan ürün spekleridir. Hiçbir zaman fiatı düşürmek pahasına kalitemizden taviz vermedik, vermeyeceğiz de. Ürün kalitesi neyi gerektiriyorsa onu yapmaya, hatta şu anda da olduğu gibi geliştirmeye devam edeceğiz. 60 yılımızı geride bırakırken, bu deneyime ve tecrübeye sahibiz” şeklinde konuştu.

KULLANICI KALİTEYE ODAKLANMALI
İplik Fabrikası sahiplerinin, yerli üreticiyi, özellikle de İnelli’yi kötüleyerek her türlü mal satmaya çalışan Avrupalılara karşı, daha duyarlı olmaları konusunda uyaran İnelli, “Polipropylene hammaddeden başka bilgileri olmayan bu firmalar, en az 10 yıl boyunca sorunsuz çalışması gereken sistemleri, iğleri, aşındırıcı malzeme takviyeli plastiklerden üretecekleri masura vererek tehlikeye atıyorlar. Yurt dışına gidecek yedek parça paraları hepimizin vergileri. Buna izin vermeyelim. Rekabet olmazsa olmazdır ama uçaklara ucuz parça takılmasından daha mı az önemlidir iplik makinası? Kalite Sistemleri olmayan, izlenebilirlikleri olmayan firmalardan sakınmak gerekir. İnelli olarak ISO 9001:2008 ve ISO TS 16949 Belgelerine sahibiz. Üretim ve kalite (firma içi laboratuarımızda) 24 saat izlenmektedir. Bu şekilde çalışan ilk ve tek firma İnelli’dir. 20.000 devrin üzerinde çalışan ring masuralarında belli malzemelerin dışına çıkılması, ileride problemlere davetiye çıkarmaktır. Milli servete zarar vermektir. İplik makinalarına milyarlarca Euro, Dolar para ödeniyor. Ama masura fiatı pahalı diye iğlere zarar verecek, aşındıracak malzemelerden üretilmiş masuralara itibar ediliyor. Tek kıstas Avrupa’dan geliyor olması. Yeri geldiğinde Avrupalılardan ne kadar zarar gördüğümüz unutuluyor. Artık bazı Avrupalılar da çinli üreticilerin bazıları gibi, ne kadar para o kadar malzeme kalitesi mantığını benimsemiş durumda. Türkiye’yi ucuz mal satacakları bir pazar olarak görüyorlar. Dışarıya kaçacak dövizler umurlarında değil. İplik fabrikası sahiplerimizin, Avrupa’dan gelecek hem de neredeyse yerli fiyatına konusuna çok dikkat etmelerini naçizane öneriyorum. Bir Türk Mühendisi ve sanayicisi olarak 2-3 sene sonra iğlerde problemler başladığında çok geç olacak diye de uyarıyorum. Bütün iğ butonları aşınacaktır. Komple tüm iğlerini değiştirmek zorunda kalacaklardır. Bu da telafisi mümkün olmayan zarar demektir” diye ifade kullandı.

FARKLI SEKTÖRLERE HİZMET VERİYORUZ
Sahip oldukları bilgi birikimlerini, insan kaynağını, eğitim altyapısını değerlendirebilecekleri farklı üretim konularına da girme kararını 2006’da verdiklerini belirten İnelli, “Bu doğrultuda ilk adımımızı otomotiv sektörüne yönelik attık. Önce kadromuzu güçlendirdik. Ardından organizasyonumuzu yeniden yapılandırıp yalın hale getirdik. Otomotiv sektörüne hizmet vermek için sisteminizi 3 yıl gibi uzun ve yorucu bir çalışmadan sonra ISO TS 16949 Belgemizi de, 2009 yılı Temmuz ayında tabine bu özverili çalışmalarından dolayı tekrar teşekkür etmeyi de unutmadı. Otomotiv yan sanayi sektöründe yeni oldukları için 2009 krizinin kendilerini, otomotiv cirosu açısından, çok fazla etkilemediğine dikkat çeken İnelli, şunları söyledi. “Otomotiv cirosunu 2008’den 2009’a yüzde 25, 2009’dan 2010’a yüzde 63 artırdık. 2011’den 2012 ye ise % 10 artırdık . Tekstil ve otomotivin ardından beyaz eşya ile market malzemeleri ve hijyen sektörlerine yönelik plastik ürünler de üretmeye başladık. Türkiye’nin en büyük ısıtma ürünleri markalarından birine plastik parçalar yapıyoruz. Market malzemeleri, hijyen ve temizlik konularında 2 yıldır dünyanın en ünlü markalarından birine fason üretim yapıyoruz. Siemens’in Türkiye, Endonezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Meksika, Kolombiya ve Almanya’daki fabrikalarına izolatör parçaları gönderiyoruz. Bunları büyük kesici gruplarına montajlıyorlar.” Standart üretimler dışında proje bazında farklı plastik parçalar da yapmaya başladıklarını anlatan İnelli, “Almanya’dan çeşitli projeler üzerine çalıştık. Birkaç firmaya iş yaptık. Buralardan siparişler gelmeye devam ediyor. Özellikli, kalitenin, izlenebilirliğin arandığı ürünlerde bilgi, ölçme kabiliyetimiz ve eğitim altyapımızla ve tabii ki mühendislik ve yüksek performans plastiklerindeki geniş tecrübemizle tercih ediliyoruz” dedi. Son olarak 2012’de Alman bir ana uçak yan sanayi firmasına Airbus A 320 ve Airbus A 350 ( en son model, daha hangardan yeni çıktı) ve Boing 777 parçaları üretmeye de başladık. İnilli’nin geldiği son, ama en son değil, nokta olması açısından bu yeniliği de sizlerle paylaşmaktan son derece mutluyuz, gururluyuz. Bu başarı, mühendisinden makine operatörüne tüm İnelli ekibinindir, Türkiye’nindir. Geçtiğimiz yıl cirolarının yüzde 55’ini tekstil, yüzde 15’ini otomotiv, yüzde 16’sını iklimlendirme, yüzde 14’ünü de market ve hijyen ve diğer sektörlere yönelik üretimlerinden elde ettiklerine dikkat çeken İnelli, “Bu yıl ciromuzu yüzde 27 artırmayı hedefliyoruz “ şeklinde konuştu.

Tekstil teknik