Sanayicinin faturası inecek. Ankara 5. İdare Mahkemesi, 250 bin sanayi ve 4 milyon tacir statüsündeki elektrik abonesini ilgilendiren kritik bir karar verdi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin (İTHİB) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) açtığı dava sonucunda mahkeme, sanayici ve tacirlerin elektrik faturalarına, ortalama yüzde 13 yükselmesine neden olan kayıp-kaçak bedeli yansıtılmasını oybirliğiyle durdurmayı kararlaştırdı.
EPDK'dan kayıp kaçak ile ilgili açıklama
EPDK'ya 4 Kasım'da tebliğ edilen karara Danıştay'da temyiz yolu 4 Aralık'a kadar açık bulunuyor. Temyiz sırasında Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin kararı için yürütmeyi durdurma hükmü verilmezse, sanayici ve tacirler için kayıp-kaçak bedelinin faturalara yansıtılmasının durdurulması gerekiyor. Danıştay süreci İTHİB'in lehine sonuçlanırsa, sanayi ve tacir abonelerine faturalarındaki kayıpkaçak bedellerini 5 yıl geriye dönük olarak geri isteme hakkı doğuyor.
Ancak bunun için abonesi oldukları elektrik dağıtım şirketlerine dava açmaları gerekiyor. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "3 yıl önce EPDK'ya faturalardaki kayıp-kaçak bedelinin kaldırılması için başvurduk. Tarifeler Dairesi başvurumuzu reddedince dava açtık. Mahkeme, Tarifeler Dairesi’nin ret kararını hukuka aykırı buldu" dedi. Gülle, "Ben ihracatçıyım ve rekabetçi olmam gerekiyor. Sanayiciler yıllardır enerji maliyetlerini gündeme getiriyor. Herkes kendi yediğini ödesin" diye konuştu.
5 yılda 12.5 milyon lira ödedim, geri istiyorum
Süreç Danıştay'da da lehlerine sonuçlanırsa 5 yıl geriye doğru ödediği kayıpkaçak bedellerini geri almak için dava açacağını söyleyen Gülle, "Sadece benden 5 yılda 12.5 milyon liralık kayıp-kaçak bedeli tahsil edildi. Hakkımızı versinler başka bir şey
istemiyoruz. İnandığımız bir davada mücadele verdik" diye konuştu. Yüzde 3'lük bir kayıp oranının kabul edilebileceğini ama kaçağı düşürmenin elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu kaydeden Gülle, "Özelleştirme ihalelerinde taahhüt ettikleri modernizasyonları yaptıklarını söylüyorlar. O zaman bu bedeller niye düşmüyor?" dedi. İTHİB'in avukatı Bülent Nuri Aral ise bunun sanayici ve tacirler bakımından açılan ve sonuçlanan ilk dava olduğunu ifade etti