Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Pazarcılık yaparak geçimini sağlıyordu, şimdi 125 kişiye istihdam sağlıyor

İzmir'den Zonguldak'a gömlek satmaya gelen Yakup Sağar, kendine ait geliştirdiği Mrotto markalı tişörtleri ülke genelinde satarak 125 kişiye istihdam sağlıyor. Pazarcılılıktan fabrikatörlüğe yükselen Sağar, iş yerinde verimlilik, ihtisaslaşma ve temkinli yatırımcılık ilkeleri doğrultusunda 125 personel ile günde 20 bin tişört üretiyor. Sağar, ülke geneline yayılan başarısını yurt dışına taşımak istiyor.
 
İzmir'den, 24 yıl önce Zonguldak'a gelen Yakup Sağar ve kardeşi Ayhan Sağar, pazarlarda gömlek ve eşofman altı satarak geçimini sağladı. İzmir'den temin ettikleri malları imalatçı firmanın göndermemesi üzerine önce bir terziyle anlaşıp eşofman altını kendi diktirmeye başladı. Bir süre sonra 3-5 kişiyle küçük bir atölye açan Sağar, ürettikleri ürünleri pazarlarda sattı. Çok kısa sürede işin artması üzerine bugünkü fabrikanın bulunduğu Baştarla Mahallesi'nde 125 işçiyle ülke geneline yayılan bir pazara ulaştı.
 
Amaçlarının, yurt dışına açılmak ve kendi alanlarında ihtisaslaşmak olduğunu belirten Gül İpek Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Sağar, pazarcılıktan fabrikatörlüğe uzanan hikâyesini anlattı. Sağar, "1990 senesinde tekstil işine başladık. O zaman İzmir'de erkek gömleği yapıyorduk. Bir tanıdık vesilesiyle Zonguldak'a gömlek getirmeye başladık. Bir süre kaldık. Güzel iş yaptık. Sonra burada kalmaya karar verdik. Biz gömleği alıp satıyorduk. Sonra 2000 yılında bir imalatçının bizim malımızı göndermemesi sebebiyle acaba eşofman imalatını burada yapabilir miyiz dedik. Bir terziden destek aldık. Biz ilk önce sadece pazarlarda satacak kadar imalat yaparız diye tahmin ediyorduk; fakat çok kısa bir sürede iş arttı. Rüzgarlımeşe Mahallesi'nde 3-5 kişiyle küçük bir atölyede işe başladık. Kendi imalatımızı, pazarlara gidip satıyorduk. İki sene zarfında Zonguldak merkez, ilçeler ve Bartın'a toptan satış yapmaya başladık. Bu arada, o 5 kişi 25 kişiye çıktı. Sonra 2001'de bulunduğumuz fabrikaya geldik. Periyodik olarak işçi sayımız arttı. Şu anda 125 çalışanımıza istihdam sağlıyoruz." dedi.
 
GÜNLÜK 20 BİN TİŞÖRT ÜRETİM KAPASİTESİ
 
Günlük 20 bin tişört ürettiklerini anlatan Sağar, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de genellikle alt ve orta gelir grubu dediğimiz halkın yüzde 80'ine hitap ediyoruz. Özellikle gençlere yönelik erkek tişörtü üretiyoruz. Günlük ve çok çeşitli giymeye yönelik üretim yapıyoruz. 'Mrotto' markamızla ürettiğimiz tişörtlerin üzerindeki tasarımlar kendimize ait. Çok fazla çeşit ve model imkânı sunarak ülke genelinde büyük firmalar dâhil her yere toptan satış gerçekleştiriyoruz. Bizim tişörtümüzün tüketiciye ortalama satış fiyatı 5-6 lira civarında. Firmalara toptan satış fiyatımız ise ortalama 3,5 TL'dir. Ürünlerimizi ülke genelinde pazarlıyoruz. Tişörtlerimizden Türkiye'nin gitmeyen yeri yok diyebilirim. Ülke dışında da sattığımız yerler var. Direk ihracatımız yok; fakat İstanbul Zeytinburnu'nda toptan satış yerimizde bavul ticareti olarak hatırı sayılır miktarda satışımız oluyor. Toplam sattığımız ürünün yüzde 15'ini İstanbul üzerinden yurt dışına satıyoruz." Sağar, hedeflerinin, yurt dışına açılmak ve günlük 20 bin olan tişört üretimini 50 bine çıkarmak olduğunu kaydetti.
 
TÜRKİYE GENELİNDE ÇETİNKAYA VE KİPA GİBİ DEV FİRMALARA SATILIYOR
 
Kendi branşlarıyla ilgili ülke genelindeki başarılarını yurt dışına da taşımayı hedefleyen Sağar, işletmecilikteki yol haritasını, "Makul personel ile verimli çalışmak, temkinli büyümek ve kendi alanımızda ihtisaslaştıktan sonra Türkiye genelindeki başarımızı dünya geneline de taşımak istiyoruz." şeklinde sıraladı.
 
İhtisas alanlarının, günlük kıyafete uyan genç tişörtü üretimi olduğunu anlatan Sağar, "Yazın çocuk, genç, garson tişört ve gençlere yönelik büyük tişörtler üretiyoruz. Kendi tasarladığımız baskılı tişörtler oldukça rağbet görüyor. Bir firma düşünün, sadece dolap kapağı kolu üretir. Bizim alanımız da sadece tişört. Olabilecek en ucuz fiyata kaliteli ve markalı bir tişört üretmek ve bunu pazarlamak. Bu konuda Türkiye'de en iyi üretim yapan biziz diyebiliriz. Bu alanda Türkiye'de tişört almak isteyen firmalar bizi arıyorlar. Mesela Çetinkaya mağazaları, Kipa'lara veriyoruz. Onun haricinde mağazalar zinciri olan birçok müşterimiz var. Mesela Ankara'da 28 zincir mağazası olan firmaya veriyoruz. Her sene yaptığımız, yapacağımız bütün ürünlerin yüzde 60'ı müşteriler tarafından sipariş edilmiş durumda. Şirketimizin adı Gül İpek ama insanlar bizi mamulümüzün üzerinde yazan Mrotto markasıyla biliyor." diye konuştu.
 
"110 FARKLI DESENDE TİŞÖRT MAĞAZALARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR"
 
Ürettikleri tişört ve ürün çeşidi hakkında bilgi veren Sağar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye genelinde bizim gibi aynı fiyata mal satan firmalar var ancak bizdeki çeşitlilik yok. Müşteri bizden tam çeşit isterse 3 bin tişört almak zorundadır. Çünkü 3 bin farklı ürün var içinde. Mesela üzerinde 110 farklı deseni olan tişörtümüz var. Bu desenden 110 tane bulunuyor. Bu desenleri 10 farklı renk ve 4 farklı bedeni düşünürseniz büyük bir rakama ulaşıyor. Tişörtlerimiz yüzde 100 pamuk. İşlemesi kolay ve sıhhidir. Üzerinde kullandığımız boyalar sağlığa zararı olmayan, standart boyalardır."
 
Kaynak: hakimiyet.com