‘Gong Pergamon Status’a çalacak’ başlığıyla 5 Kasım Çarşamba günü Hürriyet Ege’de yayımlanan haberle ilgili Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş.’den bir açıklama geldi.
Düzeltme metninde şu ifalere yer verildi:
“Şirketimiz dış ticaret sermaye şirketi statüsünde ağırlıklı olarak tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren imalatçı firmaların ihracatlarına ve kısmen de ithalatlarına aracılık etmektedir. Şirketimiz, müşterilerinin adına yapılan ihracat işlemlerinden doğan alacakları KDV iadelerini tahsil ederek, ihracatına aracılık yaptığı müşterilerine ödemektedir. Bu aracılık hizmeti karşılığında da hizmet bedeli olarak komisyon geliri elde edilmektedir ki şirketimizin ana gelirlerini bu faaliyetler oluşturmaktadır.
Şirketimiz 2012’de 680 milyon dolar, 2013’te de 810 milyon dolar, 2014’ün ilk yarısında da 441 milyon dolarlık imalatçı firmaların ihracatına aracılık etmiştir. Şirketimizin TİM ihracatçılar verilerine göre Türkiye ihracat sıralamasında 14., Fortune 500’e göre de 79. sırada yer almasının sebebi, esas olarak imalatçı firmaların ihracatına dış ticaret sermaye şirketi olarak aracılık edilmesinden kaynaklanmaktadır.
Şirketimizin aracılık işlemleri çerçevesinde elde ettiği komisyon ve diğer hizmet gelirleri (diğer bir ifadeyle Şirketin gelir tablolarında yer alan hasılat tutarları) 2012’de 3,3 milyon TL, 2013 yılında 4,7 milyon TL, 2014 yılının ilk yarısında da 2,3 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İlgili tutarlara Şirketimizin KAP’ta açıklamış olduğu İhraççı Bilgi Dokümanından ayrıca ulaşılabilir. Şirketimizin halka arzı ile ilgili olarak medyada yer alan haberler ve sözlü beyanlarda, sehven sadece aracılık edilen ihracat tutarlarına yer verilmesi, şirketimizin büyüklüğü açısından yanlış izlenimlere sebep olabilecek nitelikte olup, Şirketimizin Borsa İstanbul A.Ş. II. Ulusal Pazar’da işlem görecek olmasının, Ulusal Pazar’da işlem görecek kriterleri sağlamamasından kaynaklandığının hatırlatılmasında fayda görülmektedir.
Bununla birlikte halka arzdan elde edilecek kaynağın kullanım yerlerine ilişkin olarak şirketimiz yönetim kurulunun almış olduğu karar çerçevesinde halka arz gelirinin; İstanbul Şubesi’nin faaliyete geçirilmesi, gerek mal bedeli gerekse de KDV iadeleri ön ödeme işlemlerinde kullanılmak üzere işletme sermayesinin güçlendirilmesi ve kalan tutarın ise mevduat gibi finansal enstrümanlarda kullanılması planlanmaktadır. Söz konusu harcama kalemleri dışında yönetim kurulumuz tarafından öngörülen bir harcama unsuru bulunmamaktadır. Yurt dışında mağaza alımına ilişkin olarak ifade edilen yatırım planı Şirketimizin hakim ortaklarından Roteks Grubu için ifade edilmiş olup, sehven yanlış yayımlanmıştır.
Şirketimiz için 7 Kasım’da gong çalacağı ifadesi yanlış olmakla birlikte, şirketimizin halka arzı Borsa’da 6–7 Kasım tarihlerinde toplanacak talepler çerçevesinde gerçekleşecektir. Borsa’da işlem görme, halka arz edilen payların satış tamamlandıktan sonra, borsa mevzuatının ilgili hükümleri çerçevesinde Borsa Yönetim Kurulu’nun vereceği olumlu karara ve ilan edilecek
duyuruya bağlıdır.”
hurriyet.com.