Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Suudi Arabistan menşeli "poliesterlerden sentetik devamsız lifler" (polyester elyaf) ithalatında dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe girdi.
Tebliğ
Tebliğe göre, daha sonra yerli üretim dalı tarafından yapılan başvuru üzerine, ÇHC menşeli polyester elyaf için "zarar ara gözden geçirme soruşturması" açıldı. Yürütülen ara gözden geçirme soruşturması sonucunda, ÇHC için uygulanmakta olan 0,08 dolar tutarındaki önlemin yerli üretim dalının dampingli ithalat nedeniyle uğradığı zararın ortadan kaldırılması için yeterli olmadığı değerlendirilerek ÇHC menşeli polyester elyaf ithalatında yürürlükte bulunan önlem, 0,21 dolara yükseltildi.
Yerli üretici SASA Polyester Sanayi AŞ, ÇHC menşeli polyester elyafta uygulanan önlemin yürürlükten kalkması halinde mezkur üründe dampingin ve zararın devam edeceği veya yeniden oluşacağı hususlarındaki iddialarını ortaya koyarak nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebinde bulundu.
Söz konusu başvuru, Usaş-Fiber Geri Kazanım San. ve Tic. A.Ş., Bozoğlu Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Ertona Tekstil Plastik Geri Dönüşüm San. ve Tic. A.Ş., Ritaş Kimya ve Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Milkay Teknik Tekstil Sanayi A.Ş., Yılmaz Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm San. ve Tic. Ltd.Şti. ve E.U.R.O. Fiber Tekstil Plastik Elyaf San. ve Tic. Ltd.Şti. firmaları tarafından desteklendi.
Başvurunun incelenmesi sonucunda, ÇHC menşeli polyester elyafta uygulanan dampinge karşı önlemin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığının tespiti amacıyla nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldı. Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülerek tamamlandı.
Önlemin yürürlükte olduğu dönemde, yerli üretim dalındaki zarar durumu ve önlemin yürürlükten kalkması halinde zarara etki edebilecek muhtemel gelişmeler incelendi. Bu çerçevede, soruşturma konusu ürünün genel ithalatı, soruşturma konusu ülkelerden yapılan ithalat (mutlak ve nisbi olarak) ve pazar paylarının gelişimi, soruşturma konusu ithalatın iç piyasa fiyatlarına etkisi, yerli üretim dalının ekonomik göstergelerindeki gelişmeler ve diğer unsurlar değerlendirildi.
ÇHC'ye yönelik uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesi halinde dampingin ve zararın devam edip etmeyeceği veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığı konusu incelendi. ÇHC'nin gerek kapasite gerek dış ticaret bakımından önleme tabi üründe dünya lideri olduğu, genel ihracatının yıldan yıla önemli oranda artış gösterdiği, önleme konu polyester elyafta, AB pazarına Türkiye'ye göre nispeten düşük fiyatlarla ihracat gerçekleştirebildiği, yürürlükte bulunan önlemin kaldırılması sonucu düşük fiyatlı ihracatını büyük kapasitesiyle beraber Türkiye'ye kolayca yönlendirebileceği değerlendirildi.
Bununla birlikte, ÇHC'nin muhtemel davranışını yansıtması bakımından esas soruşturmada hesaplanan damping marjlarının yüksek oranlarda olduğu göz önüne alındığında mevcut önlemin yürürlükten kalkması halinde dampingli ithalatın ve yerli üretim dalındaki zarar durumunun devamı ya da tekrarının muhtemel olduğu belirlendi.
Soruşturma sonucunda, mevcut dampinge karşı önlemin yürürlükten kaldırılması halinde dampingin ve zararın devamı veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiğinden İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ve Ekonomi Bakanının onayı ile soruşturma konusu ürün için uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin miktarının değiştirilmeden kilogram başına 0,21 dolar olarak uygulanmasına devam edilmesine karar verildi.
Kaynak: AA